Ο κόσμος έπαψε να διαβάζει ειδήσεις! Έρευνα-ΚΟΛΑΦΟΣ του Reuters – Η πλειοψηφία δεν εμπιστεύεται τα ΜΜΕ

 Αυτό το τελευταίο διάστημα ισχύει και για το ουκρανικό ζήτημα.

Σχεδόν δύο στους πέντε ανθρώπους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέφεραν ότι μερικές φορές ή συχνά αποφεύγουν να διαβάζουν ειδήσεις, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 46 χώρες νωρίτερα φέτος.

Το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι απέφευγε την κάλυψη ειδήσεων για ορισμένα θέματα, όπως σε αυτήν την περίπτωση η πανδημία Covid-19, επειδή η κάλυψη είχε γίνει «επαναλαμβανόμενη» και «καταθλιπτική», μια αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν το 2017.

Από αυτούς που ομολόγησαν ότι απέφευγαν τις ειδήσεις, το 43% παραπονέθηκε ότι υπήρχε υπερβολική κάλυψη της πολιτικής και της πανδημίας, ενώ το 36% κατηγόρησε τις ειδήσεις για την κακή διάθεσή τους και το 29% παραπονέθηκε ότι απλώς υπήρχαν πάρα πολλά νέα για επεξεργασία.

Σχεδόν τρεις στους δέκα (29%) των ερωτηθέντων παγκοσμίως παραπονέθηκαν ότι οι ειδήσεις που είδαν ήταν αναξιόπιστες ή προκατειλημμένες, ενώ μια σημαντική μερίδα παραπονέθηκε ότι οδήγησε σε επιχειρήματα που θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Ένα άλλο 16% απλώς βρήκε τις ειδήσεις άχρηστες, αναφέροντας «δεν μπορώ να κάνω τίποτα με τις πληροφορίες».

Η παγκόσμια προοπτική για τη φήμη των μέσων ενημέρωσης είναι ζοφερή, με μόλις το 42% των ερωτηθέντων να λέει ότι εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους «τις περισσότερες φορές». Οι ΗΠΑ προηγούνται του πακέτου στην καθοδική πορεία, με μόλις το 26% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης, μια πτώση τριών μονάδων από πέρυσι.

Ο «βομβαρδισμός» πληροφοριών στη διετία της κορωνοχούντας επιδείνωσε το πρόβλημα για τα ΜΜΕ του ψέματος.

«Τα θέματα που οι δημοσιογράφοι θεωρούν πιο σημαντικά, όπως οι πολιτικές κρίσεις, οι διεθνείς συγκρούσεις και οι παγκόσμιες πανδημίες, φαίνεται να είναι ακριβώς αυτά που απομακρύνουν ορισμένους ανθρώπους», συμπέραναν οι συνάκτες της έρευνας.

loading...