Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κήρυξε persona non grata τον Αρμένιο Σεβάν Νισανιάν

 

Ο Σεβάν Νισανιάν, συγγραφέας που ζει στην εξορία στην Ελλάδα, έκανε ένα βίντεο στο κανάλι του στο YouTube. στη δήλωση Δήλωσε ότι δεν έγινε δεκτός στη χώρα όταν επέστρεψε από την Αλβανία, όπου πήγε τουριστικό ταξίδι, καθώς η Ελλάδα τον κήρυξε «persona non grata».

Δηλώνοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν ανέφεραν γιατί έλαβαν αυτήν την απόφαση με την αιτιολογία ότι ήταν «κρατικό μυστικό», ο Νισανιάν έκανε τα ακόλουθα σχόλια σχετικά με το περιστατικό: «Δήλωσαν ότι είμαι ένα επικίνδυνο άτομο από την άποψη της εθνικής ασφάλειας. Δεν μπορώ να μπω στην Ελλάδα και ο λόγος τους είναι κρατικό μυστικό. Υποθέτω ότι οι εβδομαδιαίες δημοσιεύσεις μου ενοχλούν τη Δημοκρατία της Τουρκίας ή μερικούς ανθρώπους σε αυτήν την πολιτεία και μετέφεραν τη δυσφορία τους στο ελληνικό κράτος ».

Ο Νισανιάν ανέφερε έναν άλλο πιθανό λόγο για την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα, καθώς η έρευνά του για τα ιστορικά καταγεγραμμένα ονόματα τόπων στην Ελλάδα, παρόμοια με το έργο του για την Ανατολία. Ο Νισανιάν έθεσε τα τοπωνύμια της Βόρειας Ελλάδας και της Βουλγαρίας στο χάρτη πέρυσι, ότι τα περισσότερα από αυτά τα τοπωνύμια είναι στα τουρκικά, ότι περίπου τα μισά από τα μέρη της βόρειας Ελλάδας είναι στα τουρκικά, τα μισά στα βουλγαρικά, ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου ελληνικά πλακάτα ονόματα σε εκείνη την περιοχή και η ελληνική κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από αυτό. Είπε ότι νόμιζε ότι ήταν.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΒΑΝ ΝΙΑΝΙΑΝ;

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Δεκεμβρίου 1956, ο Νισανιάν ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο Αρμενικό Σχολείο Pangaltı Mıhitaryan και στη συνέχεια στο Λύκειο Işık και στο Λύκειο Robert. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Yale και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Έγινε ο ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας που έφερε τον προσωπικό υπολογιστή Commodore 64 (PC) στην Τουρκία το 1984-1985. Το 1998, δημοσίευσε το βιβλίο “Small Hotels Book”, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να φέρει μια νέα κατεύθυνση στον τουρκικό τουρισμό εκτός από τον μαζικό τουρισμό.

Η πρώτη έκδοση της πρώτης ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης για την ετυμολογία της τουρκικής, με τίτλο «Η γενεαλογία των λέξεων: Ετυμολογικό λεξικό της σύγχρονης τουρκικής», δημοσιεύτηκε το 2002. Έχει επίσης ένα ξεχωριστό βιβλίο που ονομάζεται “Elif’s Öküzü ή the Book of Surprises” , που περιλαμβάνει άρθρα για την προέλευση των λέξεων.

Τα άρθρα του δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Birikim και στους New York Times. Της απονεμήθηκε το βραβείο ελεύθερης σκέψης Ayşenur Zarakolu που δόθηκε από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2004. Ενώ ήταν αρθρογράφος της εφημερίδας Agos, έγραψε επίσης μια στήλη για τη γλώσσα στην εφημερίδα Taraf με το όνομα “Kelimebaz” μεταξύ 2008-09. Το 2008, δημοσιεύτηκε το βιβλίο του με τίτλο “The False Republic: 51 Questions on Atatürk and Kemalism”, στο οποίο έδωσε κριτικές απόψεις για την περίοδο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν αυτές οι ειδήσεις:

Η Sevan Nişanyan, η οποία εγκαταστάθηκε στο χωριό Şirince της συνοικίας Selçuk της mirzmir με τον σύζυγό της Müjde Nişanyan το 1995, έγινε γνωστή για τα έργα της για τη διατήρηση και αναζωογόνηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής υφής σε αυτό το χωριό. Το ξενοδοχείο με το όνομα Nişanyan Houses, το οποίο χτίστηκε με επισκευή παλιών σπιτιών του χωριού σε παραδοσιακό στιλ, τέθηκε σε λειτουργία το 1999. Ο Nişanyan, του οποίου τα πέτρινα κτίρια που έχτισε στο Şirince σφραγίστηκαν, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση αφού αφαίρεσε τη σφραγίδα και συνέχισε η κατασκευή. Προσθέτοντας τις ποινές φυλάκισης που είχαν εγκριθεί προηγουμένως, η συνολική ποινή αυξήθηκε σε 11 χρόνια και 5 μήνες. Έφυγε από τις ανοιχτές φυλακές Foça το 2017 και ξεκίνησε την εξορία του στο νησί της Σάμου.

https://mototech.gr

loading...