O Ελον Μασκ θέλει να γίνει ο «βασιλιάς» των εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο των ανθρώπων

 

Ο πολυπράγμων Ελον Μασκ μετά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την διαστημική εξερεύνηση και τη δημιουργία υπόγειων αυτοικνητοδρόμων στις πόλεις αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα ακόμη φουτουριστικό πρότζεκτ. Το 2016 ίδρυσε την εταιρεία Neuralink με στόχο τη δημιουργία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων τα οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μασκ θα βοηθούσαν άτομα με παράλυση να ανακτήσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο επίπεδο την ικανότητα κίνησης ή/και επικοινωνίας με το περιβάλλον αν αυτό δεν ήταν εφικτό μέχρι τότε μέσω χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Neuralink ανέπτυξε κάποια εμφυτεύματα και έγιναν δοκιμές σε ζωά που θεωρήθηκαν πετυχημένες. Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές σε ανθρώπους κάτι που έχει κάνει όμως η εταιρεία Synchron που εδρεύει στη Νέα Υόρκη η οποία αν και μικρότερη σε μέγεθος και οικονομική επιφάνεια από την Neuralink βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από την εταιρεία του Μασκ.

Η Syncron αναπτύσσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα με στόχο την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών από ανθρώπους με νοητικές εντολές. Η τεχνολογία της Synchron δεν χρειάζεται επεμβατική εγκατάσταση της σε αντίθεση με αυτή της Neuralink, με απλά λόγια δεν χρειάζεται να τρυπηθεί το κρανίο για να εμφυτευθεί το τσιπάκι. Η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει δοκιμές σε ανθρώπους στην Αυστραλία και αναμένει και μάλιστα σύντομα έγκριση της χρήσης της τεχνολογίας της από τις αμερικανικές Αρχές (FDA).

Ο Ελον Μασκ από την άλλη πλευρά φέρεται σύμφωνα με τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ εξαιρετικά ενοχλημένος από τις επιδόσεις της εταιρείας του και έχει μάλιστα κάνει σαφές στα στελέχη και τους εργαζομένους της Neuralink τον εκνευρισμό και την απογοήτευση του. Βλέποντας ότι μένει πίσω στην κούρσα ο Μασκ αποφάσισε σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά να αναλάβει ο ίδιος δράση και προσέγγισε τον Τόμας Όξλει, ιδρυτή και επικεφαλής της Synchron για να συζητήσει μαζί του το ενδεχόμενο να εξαγοράσει την εταιρεία. Αν και δεν έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις ή διαρροές από τις δύο εταιρείες η πρόταση από την πλευρά του Μασκ θεωρείται δεδομένη αλλά δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για την απάντηση που έλαβε.

Η Neuralink έχει 300 υπαλλήλους και γραφεία σε Τέξας και Σαν Φρανσίσκο ενώ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια από επενδυτές ύψους 363 εκατ. δολαρίων. Η Synchron έχει 60 υπαλλήλους και έχει συγκεντρώσει 65 εκατ. δολάρια από επενδυτές. Από τα οκτώ ιδρυτικά στελέχη της Neuralink στην εταιρεία έχουν απομείνει μόνο δύο, ο Ελον Μασκ και ο επικεφαλής μηχανικός εμφυτευμάτων Ντόντζιν Σέο και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Neuralinki, ο Μαξ Χόντακ έχει γίνει πλέον επενδυτής της Synchron. Να σημειωθεί ότι ο Μασκ έχει προσπαθήσει πριν από δύο χρόνια να αποκτήσει μια ακόμη εταιρεία ανάπτυξης εγκεφαλικών εμφυτευμάτων, την Paradromics, χωρίς τελικά να προχωρήσει αυτή η εξαγορά.

loading...