Αγωγή σε αγωνιστές κατά της χούντας από τα παιδιά κατοχικού φρουράρχου

Στα δικαστήρια οδηγείται η υπόθεση της αλλαγής του ονόματος της οδού Αθανασίου Χρυσοχόου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Αλβέρτου Ναρ.

Η αλλαγή έγινε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με το επιχείρημα ότι ο Αθανάσιος Χρυσοχόου ήταν δωσίλογος, γεγονός που αμφισβητούν οι απόγονοι του συνταγματάρχη και κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και των πρώην πολιτικών κρατουμένων της χούντας Σπύρου Σακέττα και Αλέκου Γρίμπα.

«Είναι απορίας άξιο πως κινείται εναντίον των τριών ημών που έχουμε έναν συμβολισμό ως δεσμώτες της χούντας αλλά και παιδιά αντιστασιακών. Έχει έναν συμβολισμό εξιλέωσης των θυμάτων, των θυτών και των συνεργατών της κατοχής και στρέφεται εναντίον μας. Ζητούν τη φυλάκισή μας», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Σπύρος Σακκέτας, δικηγόρος, πρώην πολιτικός κρατούμενος της χούντας και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, γιος του Ταγματάρχη και αξιωματικού της ΕΛΑΣ Βασ. Σακέττα.

«Το πιο σοβαρό και προκλητικό από όλα είναι ότι λένε πως διορίστηκε, τοποθετήθηκε φρούραρχος με τη σύμφωνη γνώμη των Άγγλων. Πράγματα τα οποία είναι τερατωδώς αναληθή. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ανέπτυξε δράση αντιστασιακή με δίκτυο κατασκοπευτικό. Αυτά είναι προκλητικά για εμάς», πρόσθεσε ο κ. Σακκέτας.

Μάλιστα, ο κ. Σακκέτας υπογράμμισε πως «ο Χρυσοχόου ήταν ο πιο επιφανής συνεργάτης των Γερμανών στην Ελλάδα, υπήρξε ανώτατος επιτελικός Αξιωματικός. Ήταν στρατιωτικός με όρκο να παλεύει τον εχθρό και διορίστηκε φρούραρχος. Ελληνικός στρατός δεν υπήρχε, επομένως ηγείτο των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη. Αυτό του αποδίδει τον όρο του συνεργάτη των Γερμανών. Εξόπλισε ομάδες ταγμάτων ασφαλείας. Συνεργάστηκε, είχε εντολές οδηγίες, δράση σε όλα. Υπάρχουν στοιχεία από ιστορικούς και από έγγραφα που το αποδεικνύουν».

loading...