ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού 

      Οι Αποστολικοί Πατέρες αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία στην Εκκλησία μας. Ονομάζονται Αποστολικοί, διότι είναι οι άμεσοι διάδοχοι των Αποστόλων και ως εκ τούτου έλκουν την αυθεντικότητά τους από εκείνους.
Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος. Μια πραγματικά μεγάλη πατερική μορφή και οικουμενικός διδάσκαλος της Εκκλησίας μας.
      Δεν μας έχουν διασωθεί πολλά πράγματα από την προσωπική του ζωή, αλλά από την εκκλησιαστική του δράση και το σπουδαίο συγγραφικό του έργο. Καταγόταν από την Αντιόχεια και είχε προφανώς ελληνική καταγωγή και παιδεία. Γεννήθηκε από γονείς Χριστιανούς, οι οποίοι τον μεγάλωσαν με την πίστη στον αληθινό και την ευσέβεια, σε ένα περιβάλλον φανατικών ειδωλολατρών. Η παράδοση αναφέρει πως όταν ήταν μικρός βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα και υπήρξε ένα από τα παιδιά που ευλόγησε ο Χριστός, τον πήρε στα χέρια του και τον έδειξε στους ακροουμένους Του και τους είπε πως αν δεν γίνει ο άνθρωπος σαν το παιδί αυτό, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία των ουρανών.
       Ο Ιγνάτιος χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τους Αποστόλους και αργότερα αναδείχτηκε επίσκοπος της μεγάλης πόλεως Αντιοχείας. Από εκείνους διδάχτηκε την χριστιανική πίστη και γι’ αυτό αναδείχτηκε φορέας της γνησίας αποστολικής παραδόσεως. Μέσα στην γεμάτη είδωλα και ειδωλολάτρες μεγάλη πόλη της Συρίας υπήρξε φωτεινός πνευματικός φάρος, ο οποίος διέλυε τα μαύρα σκοτάδια της ειδωλολατρικής πίστης. Χιλιάδες άνθρωποι, ακούγοντας τα σωτήρια λόγια του και βλέποντας τα έργα του και την αγία ζωή του, ασπάζονταν τη νέα πίστη. Ας μην λησμονούμε ότι η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο της πρώτης Εκκλησίας, όπου οι Ιουδαίοι είχαν στείλει από την Ιερουσαλήμ τον Σαούλ – Παύλο για να την διαλύσει.
       Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονούμε ότι στην Αντιόχεια λειτουργούσε ονομαστό «ιερό» της αρχαίας θρησκείας και ξακουστό μαντείο στο προάστιο Δάφνη. Το εκεί ειδωλολατρικό ιερατείο και οι πολυπληθείς μάντεις θορυβήθηκαν από την δραματική μείωση των οπαδών της ειδωλολατρίας, και ως εκ τούτου ζητητών χρησμών, μειώνοντας έτσι τα έσοδά τους. Δεν θα πρέπει τέλος να λησμονούμε ότι ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη οι διωγμοί κατά των Χριστιανών από το ρωμαϊκό κράτος. Γι’ αυτό και μπήκε στο στόχαστρό τους ο άγιος επίσκοπος της πόλεως Ιγνάτιος.
      Ο θρησκόληπτος και θρησκομανής αυτοκράτορας Τραϊανός (98-117), ύστερα από μια λαμπρή νίκη κατά των Τατάρων, νόμισε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της εύνοιας των ειδωλολατρικών «θεών». Προφανώς τον έπεισαν γι’ αυτό οι σκοταδιστές ιερείς των ειδώλων και οι οποίοι ζήτησαν την ένταση του διωγμού εναντίον των Χριστιανών, οι οποίοι αρνούνταν να θυσιάσουν στους δαιμονικούς ψευτοθεούς. Ένα κύμα αγρίων διώξεων άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη την αυτοκρατορία. Χιλιάδες χριστιανοί σύρονταν στα μαρτύρια και οδηγούνταν στο θάνατο. Ποτάμια  αιμάτων έρεαν.
       Την εποχή εκείνη βρέθηκε ο Τραϊανός στην Αντιόχεια, όπου ετοίμαζε πόλεμο εναντίον των Περσών. Οι ιερείς του Δαφναίου Απόλλωνος τον πλησίασαν και διέβαλλαν τον Ιγνάτιο, ως δήθεν επικίνδυνο για την ρωμαϊκή εξουσία. Τον κατηγόρησαν ότι αρνείται να λατρεύσει τους «θεούς» της πόλεως και του κράτους, ότι λατρεύει κάποιο ασήμαντο εσταυρωμένο για Θεό και ότι δεν συμμετέχει στις οργιαστικές παγανιστικές εορτές, αλλά κηρύσσει την εγκράτεια. Ότι αποτρέπει τους πολίτες να απολαμβάνουν τις απολαύσεις της ζωής. Ο αυτοκράτορας διέταξε να τον φέρουν μπροστά του να ακούσει από τον ίδιο για τις κατηγορίες αυτές. Να δει ποιος είναι αυτός ο επίσκοπος που καταφρονεί τις διαταγές του και αψηφά τις φοβέρες του.
      Ο Ιγνάτιος στάθηκε με πρωτοφανές θάρρος μπροστά του και απολογήθηκε με παρρησία για την πίστη του. Ομολόγησε ότι ο αληθινός Θεός είναι ο Τριαδικός Θεός, που μας αποκάλυψε ο σαρκωμένος Υιός Του Ιησούς Χριστός. Πως οι διάφοροι «θεοί» τη ειδωλολατρίας είναι ψεύτικοι, ανύπαρκτοι ως «θεοί», δαιμόνια, τα οποία θέλουν να σφετεριστούν τον αληθινό Θεό. Αρνήθηκε με βδελυγμία να θυσιάσει στα είδωλα.
      Η άρνησή του αυτή αποτέλεσε την αρχή του τέλους του. Τον έδεσαν με αλυσίδες και τον έστειλαν στη Ρώμη να δικαστεί από το αυτοκρατορικό δικαστήριο, όπου συνήθως επέβαλε το φρικτό θάνατο δια της κατασπαράξεως αγρίων θηρίων σε δημόσια θέα, όσων Χριστιανών δεν θυσίαζαν στα είδωλα. Γέρος ο Ιγνάτιος σύρονταν από άγριους και απάνθρωπους στρατιώτες οδικώς προς τη Ρώμη. Παρ’ όλες τις ταλαιπωρίες, τα βασανιστήρια, τις στερήσεις  και τα γηρατειά του, βάδιζε με χαρά τον δρόμο του μαρτυρίου του. Στο δρόμο έμαθε ότι οι Χριστιανοί της Ρώμης σχεδίαζαν την σωτηρία του. Αλλά εκείνος τους διαμήνυσε ότι επιθυμεί το μαρτύριο, να γίνει το σώμα του «ψωμί του Χριστού, αλεσμένο από τα δόντια των θηρίων»! Τους παρακαλούσε να μην του στερήσουν αυτή τη χαρά και τιμή! Πρόκειται για την περίφημη επιστολή του «Προς Ρωμαίους». 
      Μέσω της Μ. Ασίας, Μακεδονίας και Ηπείρου, πέρασε με πλοίο στην Ιταλία και έφτασε στη Ρώμη, όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε στον, δια της κατασπαράξεως υπό των θηρίων, θάνατο. Οδηγήθηκε στο μεγαλοπρεπές Κολοσσαίο, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου να δει το φρικτό θέαμα.  Άφησαν τα λιοντάρια και τις τίγρεις νηστικά επί μία εβδομάδα και μετά τα ελευθέρωσαν στο στάδιο μπροστά στον ανυπεράσπιστο γέροντα επίσκοπο. Εκείνος αγέρωχος, χωρίς ίχνος φόβου, προσευχήθηκε και προκάλεσε τα θηρία, τα οποία όρμισαν και τον κατασπάραξαν, υπό τις κραυγές του ειδωλολατρικού πλήθους. Τα λίγα εναπομείναντα λείψανα τα περιμάζεψαν κρυφά οι Χριστιανοί και τα έκρυψαν στις κατακόμβες. Το μαρτύριο συνέβη περί το109 ή 110 μ. Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στις  20 Δεκεμβρίου.
      Ο άγιος Ιγνάτιος, ο Αποστολικός Πατέρας, όπως προαναφέραμε, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες πατερικές μορφές της Εκκλησίας μας. Έγραψε επτά σπουδαίες Επιστολές (Προς Ρωμαίους, Φιλιππισίους, Εφεσίους, Μαγνησίους, Τραλλιανούς, Φιλαδελφείς, Σμυρναίους και Πολύκαρπον), στις οποίες αναπτύσσει την περίφημη περί τη ενότητας της Εκκλησίας θεολογία του, περί τον επίσκοπο και τη Θεία Ευχαριστία.       
         
   

loading...

57 thoughts on “ΑΓΙΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ Ο ΘΕΟΦΟΡΟΣ

  1. Οι "βίοι" των Αγίων πέραν του ιλαρού του πράγματος, δεν περιέχουν μόνο υπερβολές, αλλά και τερατώδη ψέματα.

    Είναι φανερό ότι το ιερατείο, βασιζόμενο στην πνευματική ένδεια του λαού, τις προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, τις οποίες δημιούργησε το ίδιο εντέχνως, ανέβασε σε τέτοιο βαθμό το επίπεδο ευπιστίας και αυθυποβολής του "ποιμνίου" του, ώστε να μπορεί να χωνεύει τερατολογίες.

    Η ανάγνωση των "βίων" προκαλεί άφθονο γέλιο σε κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο και με αυτοσεβασμό αναγνώστη.

    Με τις μπούρδες αυτές δημιουργήθηκαν στρατιές αγίων, που πλουτίζουν τους ρασοφόρους με λαμπάδες, παγκάρια, τάματα και δωρεές, οι θρησκόληπτοι συνάνθρωποί μας.

  2. ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑ ΠΑΝΕ ΠΑΚΕΤΟ….
    Από τον Αντιοχέα επίσκοπο Ιγνάτιο, ο οποίος απεβίωσε
    τον πρώιμο 2ο αιώνα, μας έχουν παραδοθεί επτά
    επιστολές, των οποίων η γνησιότητα ήταν δικαιολογημένα
    υπό διαρκή αμφισβήτηση. Πάντως τον όψιμο 4ο
    αιώνα βελτιώθηκαν και συμπληρώθηκαν αυτές οι (γνήσιες)
    επιστολές με μεροληπτικές παρεμβολές. Και για
    άλλη μια φορά αυτός ο πλαστογράφος παράθεσε και
    καταλήστεψε μια άλλη πλαστογραφία, τις «Διαταγές
    των Αποστόλων». Ο ίδιος απατεώνας, ένας «ορθόδοξος
    », πλαστογράφησε τότε και άλλες έξι επιστολές. Ο
    Ψευδο-Ιγνάτιος τις ανακάτεψε πολύ επιδέξια με τις γνή-
    198 Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΓ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ!"
    σιες και τις επιμελήθηκε όλες, όπου αρχίζοντας με δύο
    πλαστές, τις ενάλλασσε «σε σχέση 2:2:2:3:2:2» (Brox).
    Το Μεσαίωνα έρχονται να προστεθούν και άλλα τέσσερα
    λατινικά πλαστά κείμενα τα οποία έχουν στο επίκεντρο
    την Παναγία —και μια επιστολή προς την Αγία Παρθένο
    μαζί με μια απάντηση της! — , και αυτές οι πλαστογραφίες
    «θεωρούνταν από όλους γνήσιες» (Altaner/
    Stuiber)2 5 7 .

  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  5. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΣΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ!!
    …ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΑΡΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ!!!
    ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ!!
    Ένα ολόκληρο χριστιανικό εργαστήριο πλαστογραφίας
    υπήρχε τον 7ο αιώνα στην Αλεξάνδρεια. Εδώ, υπό
    τον έπαρχο της Αιγύπτου, δεκατέσσερις καλλιγράφοι πλαστογραφούσαν
    κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας, ιδιαίτερα
    του Κύριλλου της Αλεξάνδρειας, στο πνεύμα των
    μονοφυσιτών272.
    Ειδικά, λοιπόν, στην πανάρχαια ιστορία του χριστιανισμού,
    σχεδόν τα πάντα ήταν και είναι αβάσιμα και
    αβυσσαλέα, πολύ αβέβαια από ιστορικής άποψης και
    αναπόδεικτα, αφού κάποιες πλαστογραφίες αποσκοπούσαν
    και στη δημιουργία ιστορικών βάσεων.
    Οι χριστιανοί πλαστογράφησαν σειρά κειμένων, για
    να αποκτήσουν καλύτερες μαρτυρίες για την ιστορικότητα
    του Ιησού —η οποία παραμένει έως σήμερα ανα-
    πόδεικτη, αλλά ούτε έχει αντικρουστεί — , για τη ζωή
    και για την ανάσταση του. Διότι στη χαρακτηριζόμενη
    κοσμική λογοτεχνία δεν υπήρχε τίποτα σχετικό2 7 3.
    Έτσι δημιούργησαν μη γνήσια ντοκουμέντα μη χριστιανών
    συγγραφέων με θέμα τη ζωή του Ιησού, παρεμβάλλοντας
    π.χ. όχι μόνο στην Ιουδαϊκή αρχαιολογία
    του Ιουδαίου Ιώσηπου το επονομαζόμενο Testimonium
    Flavianum (Φλαβιανή μαρτυρία), αλλά μεταβάλλοντας
    και τον ίδιο τον Ιώσηπο σε συγγραφέα ολόκληρων χριστιανικών
    βιβλίων. Ανάλογους στόχους επεδίωκαν οι χριστιανικές
    επιστολές του Πιλάτου· στο μεταξύ, οι ειδωλολατρικές
    Πράξεις Πιλάτου, προς αντίκρουση των οποίων
    οι χριστιανοί δημιούργησαν μια αντίστοιχη πλαστογραφία,
    τον πρώιμο 4ο αιώνα μεταβλήθηκαν σε προπαγανδιστικό
    όργανο των ειδωλολατρών εναντίον των
    χριστιανών το οποίο εισήχθη και στα σχολεία2 7 4.
    Κατασκευάστηκε μια πλαστογραφημένη επιστολή του
    Πιλάτου προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, μια πλαστογραφία
    την οποία θα επικαλεστούν ως ιστορική πηγή ύστε-'
    ρα με τη σειρά τους άλλες πλαστογραφίες, με σαφώς
    απολογητική πρόθεση. Κατάφεραν κυρίως να μεταβάλουν
    τον Πιλάτο σε επώνυμο ειδωλολάτρη ομολογητή
    τής, όπως λέει και ο Ευσέβιος, «θαυμαστής ανάστασης
    και ανάληψης του Σωτήρος μας». Δεν παρέλειψαν να
    αναφέρουν και την άσπιλο σύλληψη. Μετά από μια κα-
    λοπροαίρετη επεξεργασία των Ρωμαίων, δεν έλειπαν και
    οι αντιιουδάίκές επιθέσεις. «Έτσι, ο σωτήριος Λόγος,
    όμοιος με ακτίνα ηλίου, με την ουράνια δύναμη και
    συνεργία φώτισε διαμιάς την οικουμένη». (Ευσέβιος)2 7 5

  6. Κατασκευάστηκε μια πλαστογραφημένη επιστολή του
    Πιλάτου προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, μια πλαστογραφία
    την οποία θα επικαλεστούν ως ιστορική πηγή ύστε-'
    ρα με τη σειρά τους άλλες πλαστογραφίες, με σαφώς
    απολογητική πρόθεση. Κατάφεραν κυρίως να μεταβάλουν
    τον Πιλάτο σε επώνυμο ειδωλολάτρη ομολογητή
    τής, όπως λέει και ο Ευσέβιος, «θαυμαστής ανάστασης
    και ανάληψης του Σωτήρος μας». Δεν παρέλειψαν να
    αναφέρουν και την άσπιλο σύλληψη. Μετά από μια κα-
    λοπροαίρετη επεξεργασία των Ρωμαίων, δεν έλειπαν και
    οι αντιιουδάίκές επιθέσεις. «Έτσι, ο σωτήριος Λόγος,
    όμοιος με ακτίνα ηλίου, με την ουράνια δύναμη και
    συνεργία φώτισε διαμιάς την οικουμένη». (Ευσέβιος)2 7 5.
    Υπάρχει ολόκληρη σειρά και άλλων «Επιστολών Πιλάτου
    », οι οποίες γράφονται στο πέρασμα πολλών αιώνων.
    Παρουσιάζουν όλο και περισσότερο «μυθικά» χαρακτηριστικά,
    συνοδευόμενα από μια τάση που τις περισσότερες
    φορές είναι φιλική προς τη Ρώμη και εχθρική
    προς τους Ιουδαίους. Μία φορά λέει ο Νικόδημος ευθέως
    για τον Πιλάτο: «Αυτός είναι ο εκπρόσωπος του Ιησού
    », και ο τοποτηρητής το επιβεβαιώνει. Πλαστογράφησαν
    μια αλληλογραφία ανάμεσα σε κάποιο Θεόδωρο
    και τον Πιλάτο, μια «Επιστολή του Πιλάτου προς τον
    Κλαύδιο», όπου ο Πιλάτος μιλάει σχετικά με την παρθενογένεση,
    απαριθμεί τα πολλά θαύματα του Ιησού,
    κατηγορεί τους αρχιερείς: «Και συσσωρεύοντας το ένα
    ψέμα πάνω στο άλλο, δήλωσαν ότι είναι μάγος και
    ενεργεί ενάντια στο νόμο τους». Ο Πιλάτος αναφέρει
    ακόμη το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού και τελειώνει:
    «Αυτά τα μετέφερα στη Μεγαλειότητα Σου, ώστε
    να μην πει ψέματα κάποιος άλλος και εσύ νομίσεις ότι
    πρέπει να πιστέψεις τους απατηλούς λόγους των Ιουδαίων
    ». Όταν λέει κάποιος ψέματα, κατηγορεί, όπως συμβαίνει
    τόσο συχνά, τους άλλους ότι ψεύδονται. Πλαστογράφησαν
    μια αλληλογραφία του Πιλάτου με τον Ηρώδη,
    ακόμη και με τον Αύγουστο ο οποίος κατά τη σταύρωση
    του Ιησού ήταν από δύο δεκαετίες νεκρός. Πλαστογράφησαν
    και ένα Ευαγγέλιο του Γαμαλιήλ, όπου ο
    Πιλάτος ομολογεί την ανάσταση του Ιησού. Και οι χριστιανοί
    της εποχής εκείνης (ανάμεσα τους κάποιος Γρη-
    γόριος της Τουρ) θεωρούσαν «γενικά τέτοιου είδους…
    κείμενα ιστορικές πηγές» (Speyer). Η «Παράδοσις» του
    Πιλάτου μεταβάλει τον τοποτηρητή και σε χριστιανό
    μάρτυρα. Η Κοπτική, η Αιθιοπική Εκκλησία τον λατρεύουν
    ως άγιο. Αντιθέτως στην «Cura sanitatis Tiberii
    (Θεραπεία υγείας Τιβέριου)» στην οποία ο Τιβέριος παρουσιάζεται
    ως πιστός χριστιανός, στο «Mors Pilati (Θάνατος
    Πιλάτου)», ο Πιλάτος πληρώνει στο τέλος με τη
    ζωή του για τη σταύρωση του Ιησού2 7 6.

  7. Μια πλαστή αλληλογραφία του 6ου αιώνα ανάμεσα
    στον (τρεις φορές καθαιρεμένο και εξορισμένο) επίσκοπο
    Κύριλλο των Ιεροσολύμων (348-386) και τον πάπα Ιούλιο
    της Ρώμης, είχε σκοπό να καθορίσει την εποχή της
    γέννησης και της βάπτισης του Ιησού. Με αυτή όμως
    δεν ήθελαν να κάνουν αποδεκτή την ιστορικότητα του
    Ιησού, αλλά τη νέα δυτική ημερομηνία της γέννησης
    του στην Ανατολή, ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη. Όμοια
    κατασκεύασαν ορθόδοξοι χριστιανοί πλαστογραφήματα κατά
    την έριδα για τον υπολογισμό της ημερομηνίας της
    εορτής του Πάσχα
    Συχνά οι χριστιανοί διευκόλυναν τον πόλεμο τους με
    τους Ιουδαίους με πλαστογραφίες, αφού αποδυνάμωναν
    τις κατηγορίες των άλλων με λογοτεχνική απάτη, για
    να κάνουν τη δική τους πίστη να λάμπει φωτεινότερη,
    κυρίως για να δείξουν σαφέστερα ότι ο Ιησούς είναι ο
    Μεσσίας τως προφητών και γιος Παρθένου.
    Αυτό συνέβη αρχικά με πολυάριθμες παρεμβολές, όπου
    τα ιουδαϊκά ψευδεπίγραφα βόλεψαν ιδιαίτερα τους
    χριστιανούς. Επενέβησαν στους Σιβυλλικούς Χρησμούς,
    το Δ' βιβλίο του Έσδρα, την πιο διαδεδομένη αποκάλυψη
    της αρχαιότητας, το Μαρτύριο του Ησαΐα, τον
    ελληνικό Βαρούχ, τις Αποκαλύψεις του Αβραάμ, του
    Ηλία, του Σοφονία, τα Παραλειπόμενα του Ιερεμία, τους
    Βίους προφητών, τις Διαθήκες του Αδάμ, του Αβραάμ,
    του Ισαάκ, του Εζεκία, του Σολομώντα, των Δώδεκα
    Πατριαρχών κ.ο.κ. Οι χριστιανοί πλαστογράφησαν ρήσεις
    προφητών, με τη βοήθεια των οποίων προσπαθούσαν
    έως και το Μεσαίωνα να προσηλυτίσουν Ιουδαίους. Αλλά
    πλαστογραφούσαν και ολόκληρα κείμενα με τα ονόματα
    προσώπων της Παλαιάς Διαθήκης, παραδείγματος
    χάρη την Ανάληψη του Ησαΐα, την Αποκάλυψη του
    Ζαχαρία, διάφορες Αποκαλύψεις του Δανιήλ, την Αποκάλυψη
    του Έσδρα, το Ε' και ζ' βιβλίο του Έσδρα,
    πλαστογραφίες στις οποίες δεν μιλάει συνεχώς σε πρώτο
    πρόσωπο μόνο ο Έσδρας αλλά και ο Θεός, ο Κύριος,
    πλαστογραφίες από τις οποίες ακόμη και το σημείο Ε'
    Έσδρας 2,42-48 συμπεριελήφθη ατόφιο στην επίσημη
    ρωμαιοκαθολική Λειτουργία.
    Οι χριστιανοί πλαστογραφούσαν συχνά, για να ενισχύσουν
    με ντοκουμέντα την παρθενογένεση την οποία
    αμφισβητούσαν οι Ιουδαίοι και οι «αιρετικοί» Ιουδαιοχρι-
    στιανοί (οι οποίοι φυσικά ανέφεραν ως φυσικό πατέρα
    του Ιησού τον Ιωσήφ), π.χ. με τους χριστιανικούς Σιβυλλικούς
    Χρησμούς, με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου
    ή την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού με το
    κείμενο «Οι ιεροσύνη του Χριστού», έναν ιουδαιοχρι-
    στιανικό διάλογο. Εδώ αναφέρεται ότι ο Ιησούς εμφανί-
    ζεται ενώπιον του Συμβουλίου αντί κάποιου Ιουδαίου
    ιερέα που πέθανε. Έτσι παίρνουν ακριβείς πληροφορίες
    για το πρόσωπο της μητέρας του και τις καταγράφουν
    στον κώδικα του ναού. Οι χριστιανοί πλαστογράφησαν
    έργα Ιουδαίων κοσμικών συγγραφέων, όπως αυτά του
    Φίλωνα και του Ιώσηπου. Συχνά, παρενέβησαν χριστιανοί
    διαφορετικών αιώνων στα ίδια κείμενα. Η έρευνα των
    τελευταίων δεκαετιών ωστόσο δεν παραμέλησε τυχαία
    τη διαφώτιση αυτού ακριβώς του τομέα, και έτσι απουσιάζει
    γενικά κάποια ιστορία της αντίστοιχης «παρεμβατικής
    λογοτεχνίας»2 7 8

  8. Τον 3 ο και 4 ο αιώνα πλαστογραφήθηκε και μια ολόκληρη
    αλληλογραφία ανάμεσα στον Απόστολο Παύλο
    και το στωικό Σενέκα (4 π.Χ.- 65 μ.Χ.)
    Γραμμένο σε ανατριχιαστικά Λατινικά, αυτό ειδικά
    το κατασκεύασμα ήταν μάλλον ένα διαφημιστικό κείμενο
    με σκοπό να συστήσουν την ανάγνωση των επιστολών
    του Παύλου στους μορφωμένους Ρωμαίους οι οποίοι
    τις περιφρονούσαν λόγω του ύφους τους. Η απίστευτα
    πρωτόγονη αλληλογραφία, οχτώ επιστολές του «Σενέκα
    » και έξι του «Παύλου» (τις οποίες αποκάλεσε πλαστογραφία
    με μεγάλη έμφαση πρώτος από όλους τους
    λογίους ο Έρασμος του Ρότερνταμ) είχε σκοπό να παγιώσει
    το γόητρο του Παύλου. Διότι πολλές από τις
    σκέψεις του ταυτίζονταν τόσο με τη φιλοσοφία των στωικών
    της εποχής των αυτοκρατόρων, ώστε ο Τερτυλλια-
    νός είπε: «Seneca saepe noster (ο Σενέκας συχνά δικός
    μας)». Έτσι το πλαστογράφημα αντιστρέφει τη σχέση
    εξάρτησης, αφού ο Σενέκας εξυμνεί τον Απόστολο («Ζήτω
    σου, φίλτατε Παύλο μου…») ως φερέφωνο του ουρανού,
    ως «άντρα, από κάθε άποψη θεοφίλητο»· του πιστοποιεί
    μάλιστα ότι «το Άγιο Πνεύμα κατοικεί εντός σου», ενώ
    ο Παύλος μόνο κάπου-κάπου και πολύ αφ' υψηλού παροτρύνει
    το φιλόσοφο να συνεχίσει την επιδίωξη των
    στόχων του. Τα πλαστογραφημένα αυτά κείμενα, όπως
    πιστοποιεί ο Άγιος Ιερώνυμος, ο ίδιος μεγάλος πλαστογράφος
    ενώπιον του Κυρίου, «a plurimis leguntur (διαβάζονται
    από πάρα πολλούς)». Και όχι μόνο τα θεωρούσε
    ο ίδιος γνήσια (και ύστερα από αυτόν και ο Αυγουστίνος),
    αλλά ο Ιερώνυμος συγκατάλεγε και το Σενέκα
    προφανώς λόγω αυτής της απάτης στους χριστιανούς
    αγίους. Ο εκκλησιαστικός Διδάσκαλος γράφει δηλαδή:
    «Ο Λεύκιος Ανναίος Σενέκας από την Κόρδοβα… διή-
    γαγε πολύ εγκρατή βίο. Δεν θα τον συμπεριλάμβανα
    στον κατάλογο των αγίων, εάν δεν μου έδιναν την αφορμή
    εκείνες οι επιστολές οι οποίες διαβάζονται από πάρα
    πολλούς, (οι επιστολές) του Παύλου προς το Σενέκα και
    αντίστοιχα του Σενέκα προς τον Παύλο»2 7 9 .
    Πολλές φορές οι χριστιανοί δεν επινοούσαν μόνο επιστολές
    και αλληλογραφίες, αλλά και ολόκληρες δημόσιες
    αντιπαραθέσεις, π.χ. τον αποκαλούμενο Θρησκευτικό
    Διάλογο στην αυλή των Σασσανιδών.
    Ο συγγραφέας παρουσιάζει το φιλόδοξο έργο του ως
    είδος πρωτοκόλλου μίας αντιπαράθεσης για το Χριστό
    και το χριστιανισμό που διοργανώθηκε στην Περσία και
    που κατέγραψε ως αυτόπτης μάρτυρας. Με φόντο το
    λαμπρό παλάτι και την αίγλη της δύναμης των Σασσα-
    νιδών και με την τιμητική προεδρία ενός Σασσανίδη, οι
    εκπρόσωποι της Εκκλησίας επιδεικνύουν τα όπλα τους
    — τα οποία είναι φυσικά πάντα νικηφόρα— εναντίον
    των Ελλήνων, των χριστιανών «αιρετικών», των Περσών
    μάγων και των Ιουδαίων. Κάπου-κάπου δέχονται
    επίθεση και οι Σαμαρείτες, οι βουδιστές και το Ρωμαϊκό
    Κράτος· πιο ήπια, σχεδόν φιλελεύθερα, αντιμετωπίζονται
    οι Έλληνες, ούτως ειπείν οι πρωτοπόροι του χριστιανισμού,
    και πιο φαρμακερά οι Ιουδαίοι
    Ο πλαστογράφος είναι «ορθόδοξος». Κηρύττει την
    πλήρη θεία και ανθρώπινη υπόσταση του Ιησού, τη δόξα
    της Μαρίας, τη θριαμβευτική νίκη των χριστιανών επισκόπων
    πάνω στους Πέρσες μάγους με πλήθος θαυμάτων,
    με τη θεραπεία λεπρών, την ανάσταση νεκρών, με
    ένα γεράκι από πηλό το οποίο ζωντανεύει. Ποιος απορεί
    πλέον για τους ιστορικούς αναχρονισμούς, τις επινοημένες
    πηγές, τις δημόσιες εμφανίσεις του Πέρση βασιλέα
    Αρρινάτου, για τον οποίο μάταια αναζητούσε στοιχεία ο
    Βολλανδιστής G. Henschen τον 17ο αιώνα, ενός μυθικού
    βασιλιά (ο οποίος φιγουράρει και αλλού) υπό την επίβλεψη
    του οποίου γίνεται ο θρησκευτικός διάλογος, ο οποίος
    επικυρώνει τα χριστιανικά θαύματα και πιστοποιεί τη
    συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις επίσημα, με δίπλωμα.
    Πολύ έξυπνα δεν πλαστογράφησαν τα πάντα, αλλά
    διασκόρπισαν στο κείμενο και ιστορικά στοιχεία. Ο ίδιος
    όμως ο συντάκτης παραμένει ανώνυμος. Σιωπά για τον
    εαυτό του, όπως και για την εποχή του —και καταλήστεψε
    ασύστολα τα άγνωστα στους περισσότερους
    κείμενα του Φίλιππου του Σιδίτη, είτε από τον 5ο ακόμη
    αιώνα είτε από τον 6ο2 8 1
    Ολόκληρος χείμαρρος πλαστογραφιών έγινε σχετικά
    με τους αρχαίους διωγμούς των χριστιανών: όσο λιγότεροι
    πραγματικοί μάρτυρες, τόσο περισσότερες πλαστογραφημένες
    Πράξεις Μαρτύρων.

  9. ΡΕ ΨΕΥΤΟΘΟΔΩΡΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ!!!
    Αρχικά οι χριστιανοί πλαστογραφούσαν από τον 2ο
    αιώνα και μετά αυτοκρατορικά διατάγματα ανοχής: όπως
    το διάταγμα του Αντωνίνου του Ευσεβούς (γύρω
    στα 180). Ή μια επιστολή του Μάρκου Αυρήλιου προς
    τη σύγκλητο, στην οποία ο αυτοκράτορας δίνει μαρτυρία
    για τη διάσωση από χριστιανούς ρωμαϊκών στρατευμάτων
    που κινδύνευαν να πεθάνουν από τη δίψα. Οι χριστιανοί
    πλαστογράφησαν και μια επιστολή του τοποτηρητή
    Τιβεριανού προς τον Τραϊανό σχετικά με τη δήθεν
    αυτοκρατορική διαταγή να δοθεί τέλος στον αιματηρό
    διωγμό· πλαστογράφησαν ένα διάταγμα του Νέρβα το
    οποίο ανακαλεί τα σκληρά μέτρα του Δομιτιανού εναντίον
    του Αποστόλου Ιωάννη. Ο εκκλησιαστικός ιστοριογράφος
    Ευσέβιος (στηριζόμενος στον Ανατολίτη χριστιανό
    Ηγήσιππο, τον συγγραφέα πέντε βιβλίων με τον τίτλο
    «Υπομνήματα») αναφέρει μάλιστα ότι ο ίδιος ο Δομιτια-
    νός απελευθέρωσε «το συγγενή του Κυρίου», αφού τον
    είχαν συλλάβει ως απόγονο του Δαβίδ, και διέταξε «να
    σταματήσουν το διωγμό της Εκκλησίας»2 8 2.
    Αλλά, ενώ αρχικά οι χριστιανοί πλαστογραφούσαν ντοκουμέντα
    για την απαλλαγή τους από τους αυτοκράτορες,
    τελικά, όταν παρήλθαν οι διωγμοί τους και άρχισαν
    οι ίδιοι να διώκουν με πολύ χειρότερο τρόπο τους ειδωλολάτρες,
    πλαστογραφούσαν ντοκουμέντα για την ενοχοποίηση
    των ειδωλολατρών ηγεμόνων. Από τη μια πλευρά
    πλαστογραφούσαν δηλαδή αδιάκοπα μεγάλο αριθμό
    αντιχριστιανικών διαταγμάτων και εγκυκλίους αυτοκρατόρων
    και τοποτηρητών (ιδιαίτερα κατά τον όψιμο 3ο
    αιώνα), δήθεν δημόσια έγγραφα τα οποία υπάρχουν στις
    μη ιστορικές Πράξεις Μαρτύρων, και από την άλλη
    πλήθος μαρτυρίων. Αμέτρητοι είναι οι χριστιανοί οι οποίοι
    εμφανίζονται ως αυτόπτες μάρτυρες σε όλα τα εντελώς
    μυθικά πάθη ή τις εξιστορήσεις της ζωής των
    μαρτύρων2 8 3 .
    Ήδη ο πρώτος δήθεν διωγμός την εποχή του Νέρωνα,
    ο οποίος για δύο χιλιετίες έκανε αυτόν τον αυτοκράτορα
    να μοιάζει με τέρας μοναδικό στο είδος του το
    οποίο έγδερνε χριστιανούς, δεν ήταν καν διωγμός κατά
    των χριστιανών, αλλά μια δίκη για εμπρησμό. Ακόμη
    και οι εχθρικοί προς το Νέρωνα ιστορικοί Τάκιτος και
    Σουητώνιος έκριναν τη δίκη ως δίκαιη και συνετή —«ο
    ίδιος ο χριστιανισμός δεν συζητήθηκε καθόλου», γράφει
    ο ευαγγελικός θεολόγος Carl Schneider. Αλλά και η
    Ιστορία του Χριστιανισμού του καθολικού θεολόγου Michel
    Clevenot διαπιστώνει «ότι ούτε ο Νέρων, ούτε η αστυνομία
    του, ούτε οι Ρωμαίοι δεν θα πρέπει να πίστευαν
    ότι επρόκειτο για χριστιανούς. Αυτοί κινούνται ακόμη
    πάρα πολύ στα σκοτεινά και είναι πολύ ολιγάριθμοι, για
    να αποτελούσε η εκτέλεση τους αντικείμενο του δημόσιου
    ενδιαφέροντος…»284

  10. Ειδικά οι επίσκοποι —ο μαρτυρικός θάνατος των
    οποίων θεωρείτο ως «κάτι το ανώτερο» σε σχέση με
    εκείνον των απλών χριστιανών, αφού ακόμη και στον
    άλλο κόσμο καταλαμβάνουν υψηλότερη θέση στην ιεραρχία—,
    ειδικά οι επίσκοποι σπάνια γίνονταν μάρτυρες.
    Κατά σωρούς το έβαζαν στα πόδια, πολλές' φορές διέφευγαν
    από χώρα σε χώρα, έφταναν μάλιστα μέχρι τα
    πέρατα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φυσικά με ειδική
    εντολή του Θεού και χωρίς να ξεχνάνε να στέλνουν από
    την ασφαλή κρυψώνα τους εμψυχωτικές επιστολές σε
    φυλακισμένους πιστούς κατώτερου βαθμού. Στην αρχαία
    Εκκλησία αυτό ήταν τόσο γνωστό, ώστε ακόμη και
    στις πολυάριθμες πλαστογραφημένες ιστορίες μαρτύρων
    μόνο λίγοι επίσκοποι φιγουράρουν ως μάρτυρες! (Με το
    ξέσπασμα του τοπικού πογκρόμ, ο ΙΙατριάρχης της Αλεξάνδρειας
    Διονύσιος ήταν σε τέτοια βιασύνη που έφυγε
    καβάλα σε ασέλωτο ζώο —δικαίως φέρει την προσωνυμία
    «Μέγας».)2 89
    Σχεδόν όλοι οι «άγιοι» των πρώτων αιώνων ανακηρύχτηκαν
    εκ των υστέρων σε «μάρτυρες», «ακόμη και
    αν είχαν πεθάνει ειρηνικά. Κάθε ένδοξο πρόσωπο της
    προκωνσταντίνειας εποχής έπρεπε, βλέπετε, να έχει υποστεί
    μαρτυρικό θάνατο» (Kotting). Κι όμως «λίγες
    μόνο» των αποκαλούμενων Acta Martyrum (Πράξεων
    Μαρτύρων) είναι «γνήσιες και βασίζονται σε γνήσιο αποδεικτικό
    υλικό» (Syme). Και κυρίως από τον 4ο αιώνα
    και μετά άρχισαν οι καθολικοί χριστιανοί να «καθαρίζουν
    » Πράξεις και ιστορίες μαρτύρων που τους φαίνονταν
    πλαστογραφημένες από «αιρετικούς», κατασκευάζοντας
    δικές τους πλαστογραφίες. Αναγνώριζαν μεν τα
    αναφερόμενα θαύματα των Αποστόλων, απέρριπταν ό-

    μως τις «ψευδείς διδασκαλίες» οι οποίες υπήρχαν επίσης
    εκεί. Έτσι αντέδρασαν ορθόδοξοι πλαστογράφοι όπως
    ο Ψευδο-Μελίτων, ο Ψευδο-Ιερώνυμος, ο Ψευδο-
    Αβδίας με δικές τους πλαστογραφίες2 9 0.
    Οι χριστιανικές «Πράξεις Μαρτύρων» δε σταματούν
    μπροστά σε καμία υπερβολή, καμία αναλήθεια, κανένα
    κιτς.
    Τέλεια γνώστρια όμως γίνεται η καθολική ιστορία
    των μαρτυρικών θανάτων με το μαρτύριο του Πολύκαρπου,
    του οποίου γνωρίζουν ακόμη και την ώρα του θανάτου
    — σχεδόν μοναδικό φαινόμενο στην πρώιμη χριστιανική
    λογοτεχνία. Η ημερομηνία όμως είναι άγνωστη· δεν
    γνωρίζουμε καν αν συνέβη επί Μάρκου Αυρήλιου ή επί
    Αντωνίνου του Ευσεβούς. Σε αυτή την αρχαιότατη έκθεση
    αυτόπτη μάρτυρα σχετικά με το μαρτυρικό θάνατο
    χριστιανού, ένα κείμενο στο οποίο έχουν παρεμβάλει από
    την αρχή μέχρι το τέλος πλαστά κομμάτια, στο οποίο
    υπάρχουν επιμέλειες και επεμβάσεις, προσθήκες πριν και
    μετά τον Ευσέβιο, όπως και ένα μη γνήσιο παράρτημα,
    ο άγιος επίσκοπος γνωρίζει εκ των προτέρων τον τρόπο
    με τον οποίο θα πεθάνει. Μπαίνοντας στην αρένα, τον
    ενθαρρύνει μια ουράνια φωνή: «Πολύκαρπε βάστα γερά!
    » Δεν καίγεται στην πυρά, για την οποία έφερναν
    ξύλα «ιδιαίτερα οι Ιουδαίοι», μάταια λαμπαδιάζουν οι
    φλόγες. Έτσι ο δήμιος αναγκάζεται να του καταφέρει
    το θανατηφόρο χτύπημα, οπότε το αίμα του σβήνει τη
    φωτιά και από την πληγή βγαίνει ένα περιστέρι που
    πετάει προς τον ουρανό… Αυτές οι Πράξεις «γράφονταν
    », λοιπόν, μόνο «αργά και κομμάτι-κομμάτι» (Kraft).
    Και τον 20ό αιώνα ακόμη ακτινοβολεί στο καθολικό
    «Θεολογικό και Εκκλησιαστικό Λεξικό» αυτή η ιστορία
    ως «η πολυτιμότερη μαρτυρία για τη λατρεία αγίων και
    λειψάνων από τους καθολικούς». Σήμερα ακόμη ο γενναιόψυχος
    μάρτυρας (ο οποίος παρεμπιπτόντως, όπως
    αρμόζει σε επίσκοπο, το είχε σκάσει προηγουμένως πολλές
    φορές, και είχε αλλάξει πολλά κρησφύγετα) εορτάζεται
    ως άγιος: από τη Βυζαντινή και Συριακή Εκκλησία
    στις 23 Φεβρουαρίου, από τους μελχίτες στις 25
    Ιανουαρίου, από τους καθολικούς στις 26 και ακόμη
    παίζει το ρόλο του «προστάτη εναντίον της ωτίτιδας»2 9 1 .

  11. ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ!!!ΠΑΡΤΕ ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙΟΥΔΑΙΟΙ!!!!

    Ας ρίξουμε μια ματιά, επί παραδείγματι, στις «Πράξεις
    Περσών Μαρτύρων».
    Εδώ οι χριστιανοί τρέχουν κατά πλήθη να εκτελεστούν,
    «ψέλνοντας πανηγυρικά τους ψαλμούς του Δαβίδ
    ». Και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να γελάνε,
    καθώς ο δήμιος ακονίζει ήδη το σπαθί. Εδώ τους σπάνε
    όλα τα δόντια και τους τσακίζουν όλα τα. κόκκαλα.
    Αγοράζουν ειδικά γι' αυτό το λόγο καινούρια μαστίγια,
    για να τους λιώσουν. Τους χτυπάνε και τους σακατεύουν.
    Τους διαμελίζουν, τους γδέρνουν από την κορυφή
    μέχρι τα νύχια, τους κόβουν αργά από τη μέση του
    σβέρκου έως το κρανίο, τους κόβουν τις μύτες και τα
    αφτιά, τους μπήγουν πυρωμένα καρφιά στα μάτια, τους
    πετροβολούν, τους κόβουν φέτες με πριόνια, τους αφήνουν
    να πεθάνουν της πείνας μέχρι που το δέρμα ξεκολλάει
    και πέφτει από τα κόκκαλα. Μία φορά φέρνουν και
    16 ελέφαντες για να ποδοπατήσουν τους ήρωες… Αλλά
    ό,τι κι αν τους κάνουν, εκείνοι υπομένουν σχεδόν τα
    πάντα εκπληκτικά για πολύ ώρα και ευδιάθετοι, που
    λέει ο λόγος μέσα στην καλή χαρά. Αφού τους έχουν
    κάνει κομμάτια, όλο αίμα και πύο, εκείνοι βγάζουν τους
    πιο εμψυχωτικούς λόγους: Ουρλιάζουν: «Η καρδιά μου
    αγαλλιάζει στον Κύριο και χαίρεται στη σωτηρία του».
    Ή ομολο-γούν: «Αυτός ο πόνος αναζωογονεί»2 9 2.
    Ο μαρ Ιάκωβος, ο εκμελισθείς (διαμελισμένος), αφού
    του έχουν αφαιρέσει ήδη τα δέκα δάχτυλα των χεριών
    και τρία των ποδιών, γελώντας, κάνει βαθυστόχαστες
    παρομοιώσεις: «Ακολούθησε κι εσύ, τρίτο δάχτυλο του
    ποδιού μου, τους συντρόφους σου και μη σε νοιάζει.
    Γιατί, όπως το σιτάρι που πέφτει στη γη και την άνοιξη
    βγάζει τους συντρόφους του, έτσι κι εσύ θα ενωθείς με
    τους δικούς σου αυτοστιγμεί την ημέρα της Ανάστασης
    ». Ωραία δεν τα είπε; Αφού του κόβουν το πέμπτο
    δάχτυλο του ποδιού, φωνάζει όμως και ζητάει εκδίκηση:
    «Δίκασε, ω Θεέ, τη δίκη μου, και εκδικήσου την εκδίκηση
    μου στον ανελέητο λαό»2 9 3 .
    Γενικά αυτοί οι άγιοι γίνονται συχνά δύστροποι και
    βρίζουν τους τελείως άθεους βέβαια βασανιστές ή δικαστές
    τους σύμφωνα με όλους τους κανόνες της θρησκείας
    και της αγάπης· τους υπόσχονται ότι «θα τρίζουν τα
    δόντια τους στους αιώνες των αιώνων», τους αποκαλούν
    «ακάθαρτους, βρόμικους, αιμοσταγείς», «κακά κοράκια
    που κάθονται επί πτωμάτων», «μαγικά φίδια που διψάνε
    να δαγκώσουν», «πράσινους» από μίσος «σαν κακιές
    οχιές», λάγνους άντρες που κυλιούνται «με γύναια στις
    κρεβατοκάμαρες», «ακάθαρτους σκύλους». Ο Άγιος Aitillaha
    (Αιθέριος) απευθύνεται στο δήμιο του χαρακτηρίζο-
    ντάς τον: «Πράγματι, είσαι άλογο ζώο». Και ο Αγιος
    Ιωσήφ ούτε που σκέφτεται να αγαπήσει τον εχθρό του,
    να του στρέψει και το άλλο μάγουλο, όχι· εύστοχα γράφουν:
    «Ο Ιωσήφ μάζεψε σάλιο στο στόμα του, τον
    έφτυσε, γεμίζοντας με το σάλιο του όλο του το πρόσωπο
    και είπε: "Βρε ακάθαρτε και μιαρέ, δεν ντρέπεσαι…"»2 9 4

  12. Και που να 'βλεπες γελιο που προκαλει στα παιδια, στην αιθουσα του σχολειου, ο βιος και τα καμωματα των Ολυμπιων.
    Ειδικα με τις μεταμορφωσεις του Δια και τους κεραταδες που το μαθαινουν τελευταιοι δεν τους μενει αντερο.

    Τωρα τελευταια εχει εμφανιστει κι ενας κωλογυφτος που παριστανει τον γιο του Δια και ισχυριζεται οτι γνωριζει πολλα μυστικα των Αρχαιων Ελληνων και των Ολυμπιων, οπως το μυστικο των διαστημικων καυσιμων που χρησιμοποιουσαν οι Ολυμπιοι, που το πουλησε στους Αμερικανους και του εδωσαν 3 τρις σε ομολογα, λεει οτι ειναι διοικητης της παγκοσμιας αστυνομιας, οτι ειναι ο πλουσιοτερος ανθρωπος του πλανητη και πολλα αλλα ευτραπελα.
    Γελαει το πανελληνιο με τα ανεκδοτα του γυφτου και των ηλιθιων οπαδων του, που του πληρωνουν και συνδρομες προκειμενουν να τους μοιρασει 20χιλιαρα και να τους πληρωσει και τα χρεη και εις ματην περιμενουν οχτω χρονια να δουν να βγαινει εστω κι ενα ευρω απο την τσεπη του γυφτου.
    Τελευταια τον εχουν μπουζουριασει για κακουργηματα και τα ηλιθια ζωντοβολα οι οπαδοι του εχουν αλαλιασει.
    Ακομη δεν μπορουν να το χωνεψουν οτι ο γυφτος τους πουλησε παραμυθι και τους τα μασηξε και τους φταινε οι Χριστιανοι και ο Χριστος που γεννηθηκαν ηλιθιοι…

  13. ΡΕ ΣΥ MAD DOG..
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΩΜΟΛΟΧΙΕΣ…ΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΣΕΡΝΟΥΝ ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΙΣ ΑΝ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΠΡΩΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΙΣΑ ΙΣΑ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΥΠΟΣΤΡΗΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙΣ!!
    ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΑΛΛΑΧ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ!
    ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE H ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΟΝΟΘΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΡΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ
    ΨΕΥΤΙΕΣ
    ΑΠΑΤΕΣ
    ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    ΚΑΙ ΑΓΡΙΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΘΕΟΥ!
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΑΘΟΥ!!!
    ΚΑΙ ΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΣΙΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΟΓΟΥ!

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΗΛΩ ΑΜΕΤΡΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ…

    ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ….
    ΕΛΛΗΝΛΟΓΟΣ
    …ΦΙΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ!!

  14. ΒΛΑΚΑΚΟ ΑΛΛΟ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!
    Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΣΑΝ ΛΙΓΟΥΡΗΣ ΚΑΡΠΩΝΕΣΑΙ!!
    ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΣΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΣΩΠΑ!!!
    ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ ΤΟΝ ΣΩΡΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΛΟΥΚΑ
    ΓΙΑ ΠΑΠΑΡΟΚΑΔΕΣ
    ΓΙΑ ΠΑΤΕΡ ΚΛΕΟΜΕΝΗ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΧΡΗΣΤΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
    ΚΑΙ ΠΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ…
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΛΑ
    ΣΚΑΣΕ!!!
    ΔΙΑΒΑΣΕ ΛΙΓΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΘΕΩΡΗΤΕ

  15. ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΑΝΤ ΝΤΟΓΚ
    ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΛΟΓΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ
    ΠΡΩΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΗΜΟΡΦΩΘΗΣ
    ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΗΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΛΟΓΟΥ ΝΑ ΡΗΧΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΠΟΛΗΤΗΣΜΕΝΟ ΜΠΙΝΕΛΙΚΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΜΑΘΕΝΗ Ο ΓΥΦΤΟΣ.

    ΑΧΑΧΑΧΑ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΦΤΟ.

  16. ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΒΛΑΚΑΚΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ…..

    Αφού κόβουν ένα-ένα όλα τα δάχτυλα των χεριών και
    των ποδιών του μαρ Ιάκωβου, κάθε φορά συνοδευόμενοι
    είτε από έναν ευγενή είτε και από ένα φαρμακερό λόγο
    εναντίον των «σαρκοβόρων λύκων», η πίστη του γίνεται
    όλο και πιο σταθερή και ζητάει περισσότερα βασανιστήρια.
    «Τι καθόσαστε και τεμπελιάζετε;» φωνάζει ανυπόμονος.
    «Ας μη φείδονται οι οφθαλμοί σας. Διότι η καρδιά
    μου αγαλλιάζει στον Κύριο και η ψυχή μου υψώθηκε σε
    εκείνον ο οποίος αγαπά τους ταπεινούς». Και έτσι οι
    δήμιοι μετά από τα δέκα δάχτυλα των ποδιών και τα
    δέκα των χεριών, συνεχίζουν τρίζοντας τα δόντια, να του
    κόβουν και άλλα μέλη, εντελώς συστηματικά, και κάθε
    μέλος που πέφτει καταγής ο άγιος το σχολιάζει πάλι με
    ένα ευσεβές ρητό. Μετά την απώλεια του δεξιού πέλματος
    λέει: «Κάθε μέλος που μου κόβετε, δίνεται θυσία
    στον επουράνιο βασιλέα». Του έκοψαν το αριστερό πέλμα
    και εκείνος είπε: «Εισάκουσε με, ω Κύριε, διότι εσύ
    είσαι αγαθός και μεγάλη είναι η καλοσύνη σου προς
    όλους όσοι σε καλούν». Του έκοψαν το δεξί χέρι και
    εκείνος φώναξε: «Η χάρη του Θεού ήταν μεγάλη επάνω
    μου· ελευθέρωσε την ψυχή μου». Του έκοψαν το αριστερό
    χέρι και εκείνος είπε: «Κοίτα, στους νεκρούς κάνεις
    θαύματα». Προχώρησαν και του έκοψαν τον δεξί μπράτσο
    και εκείνος είπε πάλι: «Θα υμνώ τον Κύριο, όσο ζω
    και θα δοξάζω το Θεό μου, όσο υπάρχω. Ας του αρέσει
    ο ύμνος μου· εγώ θα χαρώ στον Κύριο».
    Οι κακοί ειδωλολάτρες κόβουν και το αριστερό μπράτσο,
    βγάζουν τον δεξή μηρό από την κλείδωση του
    γόνατος… και τέλος «ο ένδοξος» κείτεται ξαπλωμένος
    πλέον μόνο με «κεφάλι, στήθος και κοιλιά», σκέφτεται
    λίγο την κατάσταση και ανοίγει «πάλι το στόμα», για
    να απαριθμήσει επακριβώς σε μια μικρή ομιλία προς τον
    Θεό όλα όσα έχασε ήδη για χάρη του —πρέπει να
    παραδεχτούμε ότι είναι αρκετά γενναίο σε αυτή την
    περιορισμένη κατάσταση —: «Κύριε και Θεέ, ευσπλα-
    χνικέ και ελεήμονα, σε παρακαλώ εισάκουσε την προσευχή
    μου και αποδέξου τις ικεσίες μου. Κείτομαι εδώ,
    αφού μου έχουν αφαιρέσει τα μέλη· ο μισός κείτομαι εδώ
    και σιωπώ. Δεν έχω, Κύριε, δάχτυλα, για να σε ικετέψω
    · ούτε μου άφησαν οι διώκτες χέρια, για να τα απλώσω
    σ' εσένα. Τα πόδια μού τα έκοψαν τα γόνατα τα
    έλυσαν τα μπράτσα μού τα έβγαλαν τους μηρούς τούς
    έκοψαν. Τώρα κείμαι ενώπιον Σου σαν διαλυμένο σπίτι,
    από το οποίο έχει μείνει μόνο ένα κομμάτι στέγης. Σε
    ικετεύω, Κύριε και Θεέ…» κ.λπ. κ.λπ.

  17. Και το βράδυ, ως συνήθως, οι χριστιανοί έκλεψαν το
    πτώμα ή μάλλον «περισυνέλεξαν και τα είκοσι οχτώ
    κομμένα μέλη» μαζί με το υπόλοιπο σώμα —και τότε
    έπεσε φωτιά από τον ουρανό, «έγλυψε το αίμα από το
    αχυρόστρωμα… έως ότου τα μέλη του αγίου κοκκίνισαν
    και έγιναν σαν ώριμο τριαντάφυλλο»2 9 5.
    Πράξεις Μαρτύρων!
    Σύμφωνα με τέτοια υποδείγματα μπορούσαν να βάζουν
    πολλούς χριστιανούς ήρωες να πεθαίνουν__
    Όπως ο Άγιος Ιάκωβος έτσι και ο Άγιος Αρκάδιος
    είναι ήρωας και χριστιανός από την κορυφή έως τα
    νύχια, επομένως τίποτα δεν μπορεί να τον ταράξει. Όταν
    τελικά ο λυσσασμένος τοποτηρητής τού δείχνει τα εργαλεία
    των βασανιστηρίων, εκείνος χλευάζει μόνο: «Θα
    διατάξεις να γδυθώ;» Αλλά και την απόφαση του δικαστηρίου
    να του κόψουν ένα-ένα τα μέλη του σώματος
    του, αργά-αργά, την ακούει «με εύθυμη διάθεση». «Τώρα
    όρμησαν οι δήμιοι επάνω του και του έκοψαν τις
    κλειδώσεις των δαχτύλων, των βραχιόνων και των ώμων,
    και κομμάτιασαν τα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα
    και τους μηρούς. Ο μάρτυρας πρότεινε πρόθυμα το
    ένα μέλος μετά το άλλο… Κολυμπώντας στο αίμα του
    προσευχόταν δυνατά: "Κύριε και Θεέ μου, όλα αυτά τα
    μέλη εσύ μου τα έδωσες, κι εγώ τώρα στα επιστρέφω
    ως θυσία…"» κ.λπ. Και όλοι οι παρευρισκόμενοι πλέουν
    στα δάκρυα, όπως ο άγιος στο αίμα. Ακόμη και οι δήμιοι
    καταριούνται την ημέρα που γεννήθηκαν. Μόνο ο κακός
    ειδωλολάτρης τοποτηρητής μένει ασυγκίνητος. «Όταν
    είχαν κόψει όλα τα άκρα του άγιου ομολογητή, εκείνος
    παρακαλούσε να του κόψουν με ένα στομωμένο τσεκούρι
    και τα μεγαλύτερα, έτσι ώστε να απομείνει πλέον μόνο
    ο κορμός. Και τότε ο Άγιος Αρκάδιος, ο οποίος ζούσε
    ακόμη (!), θυσίασε τα σκορπισμένα μέλη του στο Θεό
    και φώναξε: "Ευτυχή μέλη!"» Και ύστερα —όλα αυτά,
    όπως αναφέραμε «μόνο με τον κορμό»— ακολουθεί κάι
    ένα φλογερό θρησκευτικό κήρυγμα προς τους ειδωλολάτρες..
    Ο εκδότης του μεγαλεπήβολου καθολικού έργου, από
    το οποίο παραθέσαμε τα αποσπάσματα, διαβεβαιώνει στον
    πρόλογο ότι θέλει να προσφέρει «θεμελιωμένα στοιχεία
    στη θέση (!) των αποκαλούμενων θρύλων», «μόνο θεμελιωμένα
    και αληθινά», και προσφέρει με αυτό τον τρόπο
    αμέτρητες ιστορίες τρόμου .
    Και τον 20ό αιώνα η καθολική μέριμνα —πολλές
    φορές με άδεια της ηγεσίας— για τη σωτηρία της
    ψυχής βγάζει το «δίδαγμα» από αυτό το φρικιαστικό
    κιτς με τα λόγια του Αγίου Αρκαδίου: «Το να πεθαίνεις
    για Εκείνον, σημαίνει ζωή. Το να υποφέρεις για Εκείνον,
    είναι η μεγαλύτερη χαρά! Τπόμενε, χριστιανέ, τα πάθη
    και τα δεινά αυτής της ζωής και μην αφήσεις τίποτα να
    σε απομακρύνει από την υπηρεσία του Θεού. Ο ουρανός
    αξίζει τα πάντα»2 9 8 .
    Για όσους το μαρτύριο του μαρ Ιάκωβου δεν είναι
    αρκετά θαυμαστό, συμβαίνουν φυσικά (ή υπερφυσικά)
    και άλλα μεγαλειώδη πράγματα.. Κάποιος χριστιανός ο
    οποίος παίρνει τη διαταγή και επιχειρεί να σκοτώσει ένα
    χριστιανό, τον σηκώνει η «δύναμη του Θεού» δύο φορές
    και τον συντρίβει σχεδόν στη γη· τρεις ώρες κείτεται
    σαν νεκρός. Στον μακάριο Ναρσή δεν μπόρεσαν να κόψουν
    την κεφαλή, τη γενναία, ούτε με δεκαοχτώ σπαθιά,
    ύστερα τα κατάφερε ένα μαχαίρι. Και στον τόπο
    που πεθαίνουν αυτοί οι ήρωες, καθώς βέβαια πρέπει να
    πεθάνουν κάποτε, «ανεβοκατεβαίνουν συχνά τη νύχτα…
    στρατιές αγγέλων…» Κάποτε μάλιστα, χωρίς καμία
    αμφιβολία, είδαν ακόμη και ειδωλολάτρες βοσκοί ότι «για
    τρεις νύχτες στρατιές αγγέλων ανεβοκατέβαιναν» πάνω
    από «τον τόπο της δολοφονίας των αγίων και υμνούσαν
    το Θεό»2 9 9.
    Πράξεις Μαρτύρων!
    .

  18. ΡΕ ΓΙΔΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΓΥΦΤΟ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ.
    Ο ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΥΡΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΣ
    ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΡΕ ΓΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΜΟΥ
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΩΛΟΓΥΦΤΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΘΕΟΠΟΙΗΣΕΙ.

  19. ΒΛΚΑΚΟ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ 5.000 ΛΕΞΕΙΣ ΑΓΡΑΜΑΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΛΗΚΤΕ…

  20. ΒΛΑΚΑΚΟ ΔΙΑΒΑΖΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΠΑΡΕ ΛΕΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ
    Σ Α Λ Ο Υ Σ Τ Ι Ο!!!!
    1. ΕΠΟΥ ΘΕΩ. Να ακολουθούμε τον θεό.
    2. ΘΕΟΥΣ ΣΕΒΟΥ. Να σεβόμαστε τους θεούς.
    3. ΓΟΝΕΙΣ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε τους γονείς μας.
    4. ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε τους μεγαλύτερους.
    5. ΙΚΕΤΑΣ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε αυτούς που μας ικετεύουν.
    6. ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΙΔΟΥ. Να σεβόμαστε τον εαυτό μας.
    7. ΦΟΝΟΥ ΑΠΕΧΟΥ. Να μη φονεύουμε.
    8. ΟΡΚΩ ΜΗ ΧΡΩ. Να μην ορκιζόμαστε.
    9. ΟΥΣ ΤΡΕΦΕΙΣ, ΑΓΑΠΑ. Να αγαπάμε αυτούς που τρέφουμε.
    10. ΕΣΤΙΑΝ ΤΙΜΑ. Να τιμάμε το σπίτι μας.
    11. ΓΑΜΟΥΣ ΚΡΑΤΕΙ. Να σεβόμαστε τον γάμο μας.
    12. ΓΑΜΕΙΝ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙΡΟΝ ΓΝΩΘΙ. Να παντρευόμαστε την
    κατάλληλη στιγμή.
    13. ΕΞ ΕΥΓΕΝΩΝ ΓΕΝΝΑ. Να προσπαθούμε να συγγενεύσουμε με καλούς
    ανθρώπους.
    14. Ο ΜΕΛΛΕΙΣ ΔΟΣ. Να δίνουμε φροντίδα (αγάπη) σε όσους νοιαζόμαστε.
    15. ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ. Να μαχόμαστε για το δίκαιο , το καλό, το σωστό,
    το χρήσιμο.
    16. ΦΡΟΝΕΙ ΘΝΗΤΑ. Να σκεφτόμαστε όπως αρμόζει σε θνητούς (όχι ως
    θεοί).
    17. ΕΥ ΠΑΣΧΕ ΘΝΗΤΟΣ. Να υπομένουμε ότι συμβεί ως θνητοί.
    18. ΑΡΧΕ ΣΕΑΥΤΟΥ. Να κυριαρχούμε (επιβαλλόμαστε) του εαυτού μας
    (αυτοπειθαρχία).
    19. ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ. Να συγκρατούμε τον θυμό μας.
    20. ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΑΩΣ. Να ομιλούμε με πραότητα.
    21. ΗΔΟΝΗΣ ΚΡΑΤΕΙΝ. Να είμαστε εγκρατείς.
    22. ΓΛΩΤΤΑΝ ΙΣΧΕ. Nα συγκρατούμε τη γλώσσα μας.
    23. ΓΛΥΤΤΗΣ ΑΡΧΕ. Να κυριαρχούμε στη γλώσσα μας.
    24. ΜΗ ΘΡΑΣΥΝΟΥ. Να μην είμαστε θρασείς.
    25. ΑΡΡΗΤΑ ΜΗ ΛΕΓΕ. Να μην αποκαλύπτουμε μυστικά.
    26. ΛΕΓΕ ΕΙΔΩΣ. Να λέμε ό,τι γνωρίζουμε.
    27. ΟΦΘΑΛΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ. Να ελέγχουμε ό,τι βλέπουμε.
    28. ΠΙΝΩΝ ΑΡΜΟΖΕΣ. Όταν πίνουμε, να είμαστε συγκρατημένοι

  21. @ 20 Δεκεμβρίου 2018 – 3:25 μ.μ
    Αγαπητέ συνελληνα, σε ευχαριστώ για τις υποδείξεις, δεν είμαι
    υπερήφανος για τις ύβρεις, αλλά είναι μια μορφή αντίδρασης.

    Δεν βρίζω ποτέ χωρίς να με βρίσουν, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν ύβρεις,
    αλλά είμαι πεπισμένος ότι όλα αυτά τα χριστιανικά ζόμπι του ξ/ρε
    μόνο αυτή την γλώσσα καταλαβαίνουν.

    Όταν ήρθα το καλοκαίρι στο σάιτ, έγραφε κάποιος γιαννόπουλος, όπου έβριζε χυδαία
    τον ελληνισμό, μεταξύ άλλων αποκαλούσε τους "Δελφούς" κέντρο ακολασίας.

    Ο κύριος αυτός μετά από τις απαντήσεις μου σταμάτησε να γράφει, το ίδιο πολλά
    άλλα ερπετά έχουν συμορφωθεί, γιατί μόλις θα βρίσουν τα σεβασματα
    των προγόνων μας παίρνουν την απάντηση με τόκο!

    ΔΕΝ ανέχομαι να βρίζουν αυτά τα ζαγάρια τους φιλοσόφους μας, την πίστη τους,
    τον ελληνισμό και εγώ να σφυρίζω αδιάφορα ή να τους μιλώ ευγενικα ΌΧΙ! Sorry!

  22. ΒΛΑΚΑΚΟ ΔΕΝ ΟΡΚΙΖΩΜΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!! ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ ΑΛΛΟ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ!!!
    …ΜΗΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΚΟΜΙΞ Β Λ Α Κ Α Κ Ο….
    ΠΟΙΟΝ ΘΕΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΒΛΑΚΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ?????????
    ΠΑΡΕ ΚΙΑΛΛΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΠΥΡΙΑ ,ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
    29. ΑΚΟΥΣΑΣ ΝΟΕΙ. Να κατανοούμε αφού ακούσουμε (να
    αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια του νου).
    30. ΦΡΟΝΗΣΙΝ ΑΣΚΕΙ. Να καλλιεργούμε τη σκέψη, νου, μυαλό…
    31. ΜΕΛΕΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝ. Να μελετάμε τα πάντα.
    32. ΒΟΥΛΕΥΟΥ ΧΡΟΝΩ. Να σκεπτόμαστε τα χρήσιμα.
    33. ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ. Να πράττουμε με επίγνωση.
    34. ΠΑΣΙ ΔΙΑΛΕΓΟΥ. Να συνδιαλεγόμαστε με όλους.
    35. ΑΚΟΥΕ ΠΑΝΤΑ. Να ακούμε τα πάντα.
    36. ΑΚΟΥΩΝ ΟΡΑ. Όταν ακούμε, βλέπουμε.
    37. ΔΟΞΑΝ ΔΙΩΚΕ. Να επιδιώκουμε τη δόξα ή να γνωρίζουμε και άλλες
    γνώμες.
    38. ΔΟΞΑΝ ΜΗ ΛΕΙΠΕ. Να μην υποτιμούμε τη δόξα.
    39. ΚΑΛΟΝ ΤΟ ΛΕΓΕ. Να λέμε το ορθό, το δίκαιο, την αλήθεια.
    40. ΕΥΛΟΓΕΙ ΠΑΝΤΑΣ. Να λέμε καλά λόγια για όλους.
    41. ΟΣΙΑ ΚΡΙΝΕ. Να κρίνουμε με αγιότητα.
    42. ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ ΑΣΚΕΙ. Να είμαστε ευγενείς ή να έχουμε ευγενική ψυχή.
    43. ΦΙΛΟΦΡΟΝΕΙ ΠΑΣΙΝ. Να αγαπάμε τους πάντες (ανθρώπους) και τα
    πάντα.
    44. ΕΥΠΡΟΣΗΓΟΡΟΣ ΓΙΝΟΥ. Να είμαστε ευπροσήγοροι (παρηγορητικοί).
    45. ΕΥΦΗΜΟΣ ΙΣΘΙ. Να έχουμε καλή φήμη.
    46. ΕΥΦΗΜΙΑΝ ΑΣΚΕΙ. Να χρησιμοποιούμε την καλή μας φήμη.
    47. ΦΥΛΑΚΗΝ ΠΡΟΣΕΧΕ. Να είμαστε σε εγρήγορση.
    48. ΟΜΟΙΟΙΣ ΧΡΩ. Να συναναστρεφόμαστε με τους ομοίους μας.
    49. ΟΡΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. Να προνοούμε για το μέλλον.
    50. ΥΒΡΙΝ ΜΙΣΕΙ. Να μη βρίζουμε, να μισούμε την ύβρη.
    51. ΕΥΧΟΥ ΔΥΝΑΤΑ. Να ευχόμαστε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας
    (αληθινά).

  23. ΡΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΑ ΓΝΩΜΙΚΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ
    Ο ΔΙΑΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΣΟΦΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΑΝΙΣΑΝ ΟΙ 12ΘΕΪΣΤΕΣ
    ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΔΑΞΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

  24. Τίποτα δεν δίδαξε ο χριστός μωρή τσούλα τασούλα γιατί δεν έζησε,
    δεν εγενήθη, όλα είναι μια προφητία των ιουδαίων που την έφεραν πριν
    την ώρα της οι εσαίοι για αυτό και μισήθηκαν από του ορθόδοξους ιουδαίους,
    κατά τα αλλά είναι μια κόπια και αίρεση του ιουδαϊσμού, ανόητε.

  25. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  27. ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
    ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΖΕ Ο ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΦΥΤΡΩΣΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΗΛΙΘΙΑ ΓΥΦΤΟΓΙΔΑ
    ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΣΑΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΦΝΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΜΑΖΕΨΕΙ ΖΩΑ Ε ΖΩΑ
    ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΔΕΛΦΟΙ
    ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΓΙΔΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ

    Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
    ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
    ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΩΝ
    ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

    https://sites.google.com/site/archaiaelladaealetheia/home/e-ethnike-prodosia-tou-manteiou-ton-delphon-kata-tous-persikous-polemous

  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  29. Κυριε ιδιοκτητη του ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ μηπως εχετε προβλημα νοητικης επικοινωνιας και δεν καταλαβαινεται οτι αυτοι που γραφουν με το προφιλ mad dog einai εγκληματικα στοιχεια
    και πρεπει να παρετε δραστηκα μετρα για να μην κυκλοφορουν ελευθεροι οι νεοι μπαλαντινες?

  30. Τα εβραιοπροσκυνημένα ζόμπι που κατέσφαξαν την Ελλάδα,
    βρίσκουν ψεγάδια στο Ολυμιακό πνευμα, αυτό που
    ανύψωσε την Ελλάδα στην κορυφή του κόσμου.

  31. Στο σάιτ, όπως και σε κάθε σάιτ που είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας,
    υπάρχουν όλα τα είδη τον ζώων, εσύ μουσίτσα τασούλα είσαι ο ύπουλος
    π@@στης που πάντα ανάβει φωτιές και ρίχνει λάδι.

    Ο παραπάνω λούστρος με βρίζει συνέχεια, δεν τον απαντώ, εσύ με τσιγκλίζεις
    συνέχεια να βρίσω, αυτό επιζητάς μούμια, με αυτό ζεις, αργόσχολε τσέτουλα,
    καμία χαρά στην ζωή σου δεν έχεις, μήτε γυναίκα μήτε φράγκα και όλη σου
    η ενεργια πάει στίς προβοκάτσιες που στήνεις, αλλά η
    έξυπνη κάργα, από τον κώλο πιάνεται!
    Ο υπευθυνοσ σχολίων γνωρηζει με πόσα ονόματα γράφεις και της πουστιές που υποκινείς, κεφτέ.

  32. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΓΑΝΑ ΤΟΥ 12ΘΕΟΥ
    ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΑΜΕΛΗΤΕΑ ΠΟΣΟΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  33. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  36. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  37. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  38. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  39. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  41. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  42. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  43. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  44. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  45. ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΜΑΛΑΚΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΑΙΣΜΕΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑΣ. ΘΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΟΙΥΝΕ ΕΣΥ ΕΔΙΝΕΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΑΛΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΗ. ΘΑ ΣΕ ΓΑΜΗΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΚΟΥΡΑΔΑ ….ΕΜΠΛΕΞΕΣ ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΛΑΚΑ

  46. Μα καλά ρε ανισόρροπε τσέτουλα εσύ θα τον πεις τι θα γράφει και τι όχι?
    Μα πόσο καραγκιόζης είσαι ρε ψωριάρη ποντικιέ?

    Και εμένα με ενοχλεί που κάθε μέρα ανεβάζει άρθρα
    με άπλυτους καραγιόζηδες ντεμέκ αγίους, λοιπόν?
    Άμμα δεν με αρέσει σηκώνομαι και φευγω, γελείε,
    που απειλείς και βρίζεις σαν δαρμένη κατίνα,
    βλακα, μπλιαχ!

  47. Κυριε ιδιοκτητη του ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ καταδικαζω το υβρεολογιο απο οπου και να προερχεται και σας παρακαλω για αλλη μια φορα να διωξετε
    με τις ''κλωτσιες'' ολους οσους κρυβονται πισω απο το προφιλ mad dog εσεις τους ξερετε ποιοι ειναι οπως ξερετε και ποιοι βριζουν με αισχρολογιες βλασφημιες και με επιθεσεις προσωπικες αλλα εναντιον
    οικογενειων των σχολιαστων πρωτα ειχαν το προφιλ giannis paterakis και τωρα το mad dog
    η παραβατικη αυτη συμπεριφορα γινεται μεσα στο ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ που σας ανηκει οποτε εισαστε υπευθυνος για τις απρεπειες διοτι τις αφηνετε και περνουν διαστασεις οι οποιες μπορει να βλαψουν και εσας οταν αναλαβει η δικαιοσυνη την υποθεση

  48. Κυρία κυρία αυτός ο αγρικός ο Mad Dog με έπιασε τον ποπό μου!
    Ύβρεις ασφαλώς είναι όταν αναφερόμαστε για την μαρίκα κλπ εβραίους,
    όχι βεβαίως όταν αναφέροντε για τους θεούς των Ελλήνων, έτσι δεν είναι τασούλα?
    Σε ξέρουμε πιος είσαι και τον ρόλο σου!

  49. Εχθές ένας χριστιανός αλήτης έβρισε χυδαία χωρίς λόγω τους Θεούς τον Ελλήνων.

    Αυτά εσύ δεν τα έγραψες ρε εβραϊκό φρικιό?
    ——————-
    Aπο πληροφορειες που εχω απο αρχαιολογο,στο ναο αυτο υπαρχει το σπερμα ,του Ηφαιστου που
    συνουσιαστηκε με την αδερφη του την Αθηνα και γεννηθηκε ο Ερεχθεας ,γι αυτο δεν θελουν να δουμε το ναο για τα ρεζιλικια τους που τα αδερφια το κανανε αναμεταξυ τους ασε το Δια που δεν ειχε αφησει μανα αδερφες κορες που να μην τις ειχε πηδη@ξει ο αιμομηκτης ανωμαλος ουτε τα κτηνη δεν πανε με τις μαναδες τους και τα παιδια τους αισχος

  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  51. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  52. μηπως η γιαγια η ο παππους αυτη αυτος βγαζει μεροκαματο για να συμπληρωνει τη συνταξη του και τωρα αφησε τα παλια τυπωμενα ιδια και ιδια κατεβατα γιατι ειδε και απο'ειδε οτι δεν
    μπορουσε να πλησιασει οχι ανθρωπο αλλα ουτε μυγα με τα παραμυθια του ΕΞΩΚΟΣΜΙΚΟΥ ΕΛ SPACE TIMELORD.9666. αληθεια θυμαται κανεις αυτον τον καημενο εξωκοσμικο με την ΑΟΡΑΤΟ?
    οντως μας ψεκαζουν για να υπαρχουν τοσοι αξιολυπητοι ανθρωποι ….. και σκυλοι

  53. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  54. μεγαλη μανια με τα αφεντικα σου εχεις καλη μου γιαγια μηπως δεν σε πληρωσαν αυτο το μηνα ?γιατι μονο εσυ και αυτοι εχετε την ιδια γνωμη οτι δεν γεννηθηκε ακομη ο ΧΡΙΣΤΟΣ χαχαχαχα

  55. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  56. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  57. Θα ελεγα οτι ειναι χειροτερα τα πραγματα απο κοντα

Comments are closed.