Ταγιπιστάν: Όποιος πονάει γαϊδουρινά φωνάζει

Του Λεωνίδα Κουμάκη*

Οι «συνέταιροι» του τουρκικού κράτους-μαφία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντεβλέτ Μπαχτσελή, φωνάζουν καθημερινά γιατί πονάνε. Πονάνε πάρα πολύ. Η κλεψύδρα για τις επερχόμενες «εκλογές» στην Τουρκία έχει γυρίσει ανάποδα και ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα. Οι συνέταιροι όμως της τουρκικής εξουσίας δέχονται απανωτά πλήγματα από πολλές και διαφορετικές πλευρές, πνίγονται μέσα στα εκρηκτικά αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν και ψάχνουν «διεξόδους» που οδηγούν σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Το ευρύτερο τοπίο τόσο στο εσωτερικό όσο και στα εξωτερικά μέτωπα της Τουρκίας, συσσωρεύει σε σταθερή βάση μαύρα σύννεφα προμηνύοντας άγρια καταιγίδα. Τα σύννεφα πολλαπλασιάζονται στον ορίζοντα, οι ποικιλόμορφες πιέσεις αυξάνονται κατακόρυφα, ο εκνευρισμός του παλατιού και σύσσωμης της «αυλής» ξεπερνάει πλέον τα όρια τους.

Οι συνέταιροι της τουρκικής εξουσίας είχαν επικεντρωθεί, σύμφωνα με σημαντικούς Τούρκους αναλυτές που ζουν αυτοεξόριστοι, σε δύο βασικά σενάρια προκειμένου να συσπειρώσουν την εκλογική τους πελατεία και να ανατρέψουν το διαγραφόμενο αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, ακόμα και με συνθήκες ακραίας νοθείας.

Το πρώτο σενάριο αφορά την επιλογή της Ελλάδος σαν ένα «επικίνδυνο» εξωτερικό εχθρό ο οποίος με την βοήθεια συστηματικής, μαύρης προπαγάνδας των ελεγχόμενων ΜΜΕ και όλων των συστημάτων της τουρκικής εξουσίας, θα παρουσιαζόταν σαν «επιτιθέμενος» που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την δημιουργία εσωτερικής αναταραχής με βομβιστικές επιθέσεις που θα φορτωθούν στο Κουρδικό ΡΚΚ και το φιλοκουρδικό ΗDP (Βλπ. αναλυτικά άρθρο Ερντογάν βάλε μυαλό σε τρεις γλώσσες).

Αργότερα, διατυπώθηκε και ένα τρίτο σενάριο με ελεγχόμενη απόσυρση Ερντογάν (φυσικά και Μπαχτσελή) από την εκλογική κούρσα, υπέρ ενός προσώπου από τον ευρύτερο χώρο του ΑΚΡ με το οποίο θα έχει συμφωνηθεί η πολιτική και νομική ασυλία όλων των «πεπραγμένων» του τουρκικού κράτους-μαφία, από το 2002 έως σήμερα.

Για την προετοιμασία που αφορά το πρώτο σενάριο οι διαδικασίες προχωρούν προσεκτικά και εκδηλώνονται δημόσια, ενώ οι προετοιμασίες για τα υπόλοιπα «σενάρια» πραγματοποιούνται παρασκηνιακά και με απόλυτη μυστικότητα.

Μέσα στο πλαίσιο του πρώτου σεναρίου, παρακολουθούμε καθημερινά μια εκτός ορίων λεκτική επιθετικότητα, από την κορυφή του «παλατιού» μέχρι σύσσωμη την αυλή του, με όλους ανεξαιρέτως τους «μηχανισμούς» σε πλήρη δράση, πάνω σε αναλυτικό σχέδιο που ετοίμασε η ΜΙΤ με την συστηματική χρήση Fake News για την αντιστροφή της πραγματικότητας, την «χρέωση» της Ελλάδος ως υπαίτιας ενδεχόμενης «αψιμαχίας» επί του πεδίου, την συστηματική καλλιέργεια φανατισμού εναντίον της «επιθετικής Ελλάδας» η οποία (δήθεν) «κατέλαβε τουρκικά νησιά και τα εξοπλίζει» και τον αποπροσανατολισμό αμόρφωτων πληθυσμών της ανατολής προς άγραν ψήφων.

Όλα όσα δημοσιοποιούνται από τον Αύγουστο του 2022 (Η Ελλάδα μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, η Ελλάδα είναι πιόνι των ξένων, η Ελλάδα δεν έχει καμιά αξία εντός ΝΑΤΟ, η Ελλάδα παρενόχλησε τουρκικά F-16 σε Ρόδο, Λέσβο και Χίο, η Ελλάδα είναι μηχανισμός απειλής, μία νύχτα ξαφνικά μπορούμε να έρθουμε, τα κατεχόμενα νησιά της Ελλάδας δεν μας δεσμεύουν, Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά για να εμποδίσουν τη συμμετοχή μας σε αποστολή του ΝΑΤΟ, σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού σώματος άνοιξε πυρ εναντίον αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Τενέδου, κ.ο.κ.) αποτελούν διάφορα μέρη του αναλυτικού σχεδίου της ΜΙΤ που αφορά το πρώτο σενάριο. Οι κατευθύνσεις προς όλα τα ελεγχόμενα από το καθεστώς τουρκικά ΜΜΕ για τα «πρωτοσέλιδα» της ημέρας δίνονται από τον Nur Yilmaz, τον υπεύθυνο της ΜΙΤ για όλα τα τουρκικά ΜΜΕ (εφημερίδες, τηλεοράσεις, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, διαδίκτυο κλπ).

Το πρώτο όμως αυτό σενάριο του τουρκικού καθεστώτος προετοιμάζεται μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων, σκανδάλων διαπλοκής, οικονομικής καταστροφής, συγκλονιστικών αποκαλύψεων για την δράση του τουρκικού κράτους-μαφία καθώς και διεθνούς, διπλωματικής απομόνωσης της Τουρκίας για τα «πεπραγμένα» της. Σε συντομία:Η Τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει άμεσα ένα μεγάλο κίνδυνο χρεωκοπίας. Παρά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 24 ετών (80% επίσημος πληθωρισμός, 181,4% σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό – ENAG), η ελεγχόμενη από το παλάτι Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT), μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της από 14% σε 13% σε εφαρμογή των θρησκοληπτικών Erdoganomics (Αύγουστος 2022). Σαν αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα επιτάχυνε την υποτίμηση της απέναντι σε δολάριο και ευρώ φθάνοντας ξανά, αρχές Σεπτεμβρίου, στα επίπεδα των 18,4 τουρκικών λιρών ανά δολάριο ή ευρώ, οι τιμές βασικών ειδών εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη και οι αυξήσεις σε δημόσια αγαθά διαδέχονται η μία την άλλη. Όλα αυτά διευρύνουν την φτώχεια σε ευρύτατα στρώματα της τουρκικής κοινωνίας που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Οι αλλεπάλληλες υποσχέσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν πως «πολύ σύντομα» ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται έχουν διαψευστεί, με αποτέλεσμα οι συνεχείς εκκλήσεις του προς τον τουρκικό λαό «να κάνει υπομονή» να πέφτουν στο κενό.
Η εκτεταμένη διαφθορά που καταλήγει μέσα στο παλάτι του Ερντογάν, η αυταρχική διακυβέρνηση με χαρακτηριστικό δείγμα την αστραπιαία σύλληψη καλλιτέχνιδας επειδή είχε κάνει ένα αστεϊσμό σχετικό με θρησκευτικά σχολεία πριν από… 4 μήνες, η τυφλή υποταγή και ο στραγγαλισμός της τουρκικής δικαιοσύνης από το καθεστώς, ο ασφυκτικός έλεγχος όλων των σωμάτων ασφαλείας που συνεργάζονται αρμονικά με τους πιο διάσημους μαφιόζους οι οποίοι διαθέτουν εκτός από στρατιές δικηγόρων, πολιτικούς, εισαγγελείς ακόμα και δικαστές – όλοι υπό τον διαβόητο υπουργό εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, η επίδειξη πλούτου των λίγων προνομιούχων της εξουσίας (όπως το υπερπολυτελές, τετραώροφο πλοίο 50 μέτρων του Ερντογάν ή τα γιοτ των Μπιναλί Γιλντιρίμ & υιών από το λαθρεμπόριο κοκαΐνης, ή των υιών & γαμπρών Ερντογάν από απύθμενη διαπλοκή κ.α.π.), συνθέτουν την εικόνα της σημερινής, τουρκικής πραγματικότητας. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που καταλήγουν στο παλάτι του Ερντογάν είναι τόσο πολλά και η αφασία της τουρκικής δικαιοσύνης τόσο απόλυτη, ώστε έξη από τους ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά σχετικά με την απίστευτη διαφθορά «συμβούλων» του προέδρου, βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και πολλών αξιωματούχων του καθεστώτος. Φυσικά, όλες οι καταγγελίες, αργά η γρήγορα αναμένεται να καταλήξουν στο αρχείο.
Η σταθερή επιδίωξη του καθεστώτος να αξιοποιήσει πολιτικά και οικονομικά το κύμα των κάθε κατηγορίας παράνομων μεταναστών, οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που μετέτρεψε την Τουρκία σε «ξέφραγο αμπέλι». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία βρίσκονται 5.506.304 καταγεγραμμένοι ξένοι μετανάστες από τους οποίους οι 211.908 απέκτησαν την τουρκική υπηκοότητα. Σύμφωνα όμως με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, αρχηγό της τουρκικής αντιπολίτευσης, στην Τουρκία βρίσκονται 10.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες από ολόκληρο τον κόσμο και όσοι από αυτούς έχουν χρήματα, οι λαθρέμποροι μπορούν να τους πάνε οπουδήποτε! Στις επερχόμενες τουρκικές εκλογές, η έντονη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών απέναντι στους ξένους αναμένεται να αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα, αν και γίνονται ολοένα και πιο συχνές αναφορές σε «τουρκοποίηση» μερικών εκατομμυρίων Σύρων, ώστε να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές υπέρ του Ερντογάν!
Στο τέλος Αυγούστου 2022 μια αυθόρμητη, παλαιότερη προφορική ομολογία που ήρθε στην δημοσιότητα, ουσιαστικά αποκάλυψε ότι το «πραξικόπημα» του Ιουλίου 2016 το οποίο οδήγησε στην παντοκρατορία Ερντογάν ήταν στημένο! Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι η δημοσιογράφος Hande Firat, η οποία την νύχτα του πραξικοπήματος πήρε «συνέντευξη» μέσω κινητού τηλεφώνου από τον Ρ. Τ. Ερντογάν, την αμέσως προηγούμενη ημέρα του «πραξικοπήματος» είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο της ΜΙΤ για τα τουρκικά ΜΜΕ Nur Yilmaz. Η δε αυθόρμητη προφορική ομολογία οφείλεται στον ηλικιωμένο Aydin Dogan, αφεντικό της Hande Firat, ο οποίος στην τελετή «τίμησης» της Hande Firat για την μεγάλη «επιτυχία» της, είπε από μικροφώνου στους παρευρισκόμενους τα εξής: «Την παραμονή του πραξικοπήματος της είπα κάνε αυτή τη συνέντευξη με τον Πρόεδρο και αν τα καταφέρεις, θα σε παντρέψω!» Ο σάλος που ξέσπασε σε μη ελεγχόμενα τουρκικά ΜΜΕ συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας ένα ακόμα πρόβλημα στο τουρκικό σύστημα εξουσίας που κρατάει σαν επτασφράγιστο μυστικό όλα όσα έγιναν την νύχτα του δήθεν πραξικοπήματος. Για την ιστορία, ο Aydin Dogan πράγματι πάντρεψε τηνHande Firat με κάποιον του «συστήματος»: Αποφυλακισμένος για εμπλοκή σε εμπόριο ναρκωτικών, μετά τον γάμο του, πήγε στην εμπόλεμη Ουκρανία επιδεικνύοντας φωτογραφίες του με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού για να διαπραγματευτεί την πώληση όπλων. Πήρε χρήματα, όπλα όμως δεν παρέδωσε με αποτέλεσμα την επίσημη διαμαρτυρία της Ουκρανίας προς την Τουρκία!
Στα «μέτωπα» του εξωτερικού η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς. Το μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ που εξαγγέλθηκε προς την Συρία από τον Μάιο, μετατράπηκε σε συνομιλίες με το καθεστώς του «δολοφόνου» Μπασάρ αλ Άσαντ, η Αραβική Υπουργική Επιτροπή (Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία) στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει χωρίς όρους τα στρατεύματά της από Ιράκ, Λιβύη και Συρία, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αναφερόμενος στις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις Τούρκων πολιτικών για την Ελλάδα δήλωσε ότι «οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν», στις 25 Αυγούστου 2022 το Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν άφησε κανένα περιθώριο «ελπίδας» στους τουρκικούς παραλογισμούς δηλώνοντας κατηγορηματικά πως «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται», την ίδια μέρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχέση με τα ευρήματα φυσικού αερίου εντός του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ από την γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της», η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό της (6 Σεπτεμβρίου 2022) δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» υπενθυμίζοντας τη ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, ο Ουόλι Αντεγέμο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 22 Αυγούστου 2022 προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του Γιουνούς Ελιτάς, για τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει μέσω Τουρκίας τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το τουρκικό σοκ από τις στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών κοντά στα τουρκικά σύνορα (8 Σεπτεμβρίου 2022), η αναφορά στο σερβικό ανακοινωθέν ότι «Ο Νίκολα Σελάκοβιτς διαβεβαίωσε το Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Σερβία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας τόσο την στεριά όσο και στην θάλασσα», αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Σερβία και την επίσκεψη-αστραπή του Έλληνα ΥΠΕΞ που ακολούθησε. Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το φιάσκο του τουρκικού «εκβιασμού» (Αν δεν μας δώσουν όπλα οι ΗΠΑ, υπάρχουν και άλλες χώρες που πουλάνε όπλα) και η άμεση απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (9/9/2022) με την δήλωση πως θα επιβληθούν αμέσως «Νέες κυρώσεις για οποιαδήποτε μελλοντική συναλλαγή της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα», συνθέτουν την εικόνα του σημερινού τοπίου στα εξωτερικά μέτωπα της Τουρκίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Το τουρκικό καθεστώς ισλαμιστών, φασιστών και τουρκικού υπόκοσμου, βρίσκεται κυριολεκτικά στριμωγμένο στην γωνία. Στην μεγαλειώδη συναυλία του Τούρκου καλλιτέχνη Ταρκάν στην Σμύρνη (9 Σεπτεμβρίου 2022), το τραγούδι του «Θα περάσει» που καλεί τον Ερντογάν (χωρίς να τον κατονομάζει) να φύγει πια «από το σβέρκο» των Τούρκων, γνώρισε μοναδική αποθέωση με το κοινό να ζητά επίμονα την επανάληψή του.

Το τουρκικό καθεστώς καλλιεργεί συστηματικά την πόλωση όχι μόνο στο εξωτερικό με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και στο εσωτερικό τόσο με θρησκευτικά θέματα όπως η επίθεση Ερντογάν σε Αλεβίδες ή η ξαφνική φυλάκιση της τραγουδίστριας Gülşen Çolakoğlu όσο και με διάφορες άλλες «πρωτοβουλίες» όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ενδεχόμενη νοθεία με την ξαφνική δυνατότητα αλλαγής επωνύμου από το κινητό τηλέφωνο (και πιθανή εγγραφή των «ημετέρων» στους εκλογικούς καταλόγους του Σοϊλού τόσο με το παλιό, όσο και με το νέο επώνυμο προκειμένου να «ψηφίσουν» δύο φορές), ο χαρακτηρισμός γυναικών σαν «σουρτούκες» επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση ή των εκπαιδευτικών σαν «πλιατσικολόγους» για τον ίδιο λόγο.

Η απόγνωση του καθεστώτος δεν προσφέρεται για νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο Ερντογάν και η «αυλή» του θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη εκλογική ήττα με κάθε τρόπο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

(*) Ο Λεωνίδας Κουμάκης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Πέρα και στην συνέχεια φοίτησε για δυο χρόνια στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο, πριν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη, λόγω της απέλασης του πατέρα του, το 1964. Στην Ελλάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο Παγκρατίου στην Αθήνα και την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, από το 1967, άρχισε να εργάζεται σε ελληνική βιομηχανία (κλάδος ποτών) στην οποία παρέμεινε επί 30 συνεχή χρόνια και της οποίας διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Διευθυντής Εξαγωγών. Την δεκαετία 2003 – 2013 ασχολήθηκε με έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών (έτος ιδρύσεως 1928). Από την δεκαετία του 1990 αποτελεί σταθερά μέλος του InternationalHellenicAssociation(ΙΗΑ) – πρώην HEC. Το διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του για την τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» (1992), είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του InternationalHellenicAssociation.

INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

loading...