Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση μομφής θα γίνει όταν θα μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη

 Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπαν στην EURACTIV ότι «η πρόταση μομφής θα γίνει όταν θα μπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη».

Η νέα λίστα των παρακολουθήσεων που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento εγείρει μια σειρά ζητημάτων στις Βρυξέλλες.

Αρχικά, αναφορικά με την παρέμβαση της Europol, όπως ζήτησε η ευρωβουλευτής του Renew Europe, Sophie in ‘t Veld.

Πηγές εκτιμούν ότι η παρέμβαση της Europol χωρίς να το ζητήσουν οι ελληνικές αρχές δημιουργεί μια «περίπλοκη» κατάσταση αναφορικά με τη δικαιοδοσία.

«Είναι περίπλοκο να παρέμβουν σε επίπεδο επιχειρησιακό», τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.

Ερωτηματικό επίσης αποτελεί και η στάση της Κομισιόν, η οποία ναι μεν έχει χαρακτηρίσει σε δηλώσεις της στη EURACTIV «απαράδεκτη» την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών από τις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο επίσημα η Πρόεδρος της Κομισιόν τηρεί σιγή ιχθύος.

«Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και Κομισιόν ανέχονται μέχρι στιγμής τις παρανομίες Μητσοτάκη. Η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει πάρει θέση και ο Πρόεδρος της PEGA, ο οποίος προέρχεται από το ΕΛΚ, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες διότι δέχεται πιέσεις από την ηγεσία του κόμματος», είπε στη EURACTIV ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Ο ευρωβουλευτής επέμεινε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τα μέσα αλλά «το σκάνδαλο είναι τέτοιου βεληνεκούς που καθιστά πολύ δύσκολα το επιβιώσει από αυτό ο Μητσοτάκης».

«Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και θα προσπαθήσει να κρατηθεί με όλα τα μέσα στην εξουσία. Διότι οι υποκλοπές είναι παράνομες. Αν αποχωρήσει από την κυβέρνηση και χάσει τον έλεγχο της Δικαιοσύνης, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες για το παρακράτος που έστησε», τόνισε ο Κούλογλου.

Το πόρισμα της επιτροπής PEGA της Ευρωβουλής επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς και η επικείμενη συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής και το εάν θα τεθεί ζήτημα κράτους δικαίου στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις της χώρας, όπως έχει ήδη γίνει με την Ουγγαρία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τζανακόπουλος: «Ενορχηστρωτής» ο Μητσοτάκης

«Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο κ Μητσοτάκης είναι να παραιτηθεί», είπε σε δηλώσεις του στο δίκτυο του EURACTIV o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι σύμφωνα με το πώς έχεις εξελιχθεί μέχρι στιγμής το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκύπτει ότι «ενορχηστρωτής» είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

«Προκύπτει από την αλληλουχία γεγονότων, από τις συμπτώσεις ημερομηνιών και από τα πρόσωπα που παρακολουθούνται ότι ο ενορχηστρωτής αυτής της σκοτεινής υπόθεσης είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», είπε.

«Πρόκειται για μείζον πολιτειακό θέμα καθώς όλα αυτά στην πραγματικότητα διαβρώνουν τις ίδιες τις οργανωτικές βάσεις της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας εκ νέου τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές στη χώρα.

Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος

https://www.euractiv.gr/

loading...