Τσίπρας: Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μία πραγματικότητα...

Για το χρέος, το ΔΝΤ, τις επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά, και για τα δάνεια των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και...
ΝΔ, μίλησε ο  πρωθουπουργός Αλέξης Τσίπρας  στην συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της 82ης ΔΕΘ.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη φράση «ήταν δίκαιο και το κάναμε πράξη», την οποία επανέλαβε πολλές φορές κατά τη χθεσινή του ομιλία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εκπληκτική υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους», λέγοντας πως «έτσι καταφέραμε να αντισταθούμε σε παράλογες απαιτήσεις ορισμένων εκ των δανειστών».

Ανέφερε εκτός άλλων πως "Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν ευθύνεται για την πορεία προς την χρεοκοπία. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε μία πραγματικότητα. Για να οικοδομήσουμε μία σταθερή προοπτική είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων. Να πιάνουμε τους στόχους μέχρι τον Αύγουστο του 2018 για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος και να βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον.

Ερωτηθείς για το χρέος και το ΔΝΤ:

"Για το χρέος είχαμε μία θετική απόφαση τον Ιούνιο του 2015. Το εκτίμησαν οι επενδυτές και οι αγορές. Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους. Το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να μπορεί να αποπληρώνει ετησίως τις υποχρεώσεις της. Σύνδεση με την ανάπτυξη. Αυτή ήταν μία θετική εξέλιξη".

Για το  άρθρο σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και αν επιχειρεί να ταυτιστεί:
"Δημιουργήθηκαν υπερβολικές αντιδράσεις. Όποιος το διάβασε κατάλαβε, ήταν ξεκάθαρο πως οι διαφορές είναι ορατές διά γυμνού οφθαλμού. Ενόχλησε μία παράγραφος που μιλούσε για ομοιότητα όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά της περιόδου. Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο που τότε ο Ανδ. Παπανδρέου είχε ονομάσει κατεστημένο της Δεξιάς. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διάφορα προτάγματα. Η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω εγώ ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης που θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από εκεί που άλλοι την έβαλαν. Να επουλώνει τις πληγές που άλλο σύστημα τις χάραξε".

Για το συνοντισμό κυβέρνησης, ανασχηματισμό:


"Ο χρόνος ολοκλήρωσης μίας αξιολόγησης είναι κρίσιμο θέμα. Τη βασική ευθύνη καθυστέρησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση. Δεν θα ξαναγυρίσω σε μία απόπειρα καταλογισμού ευθυνών. Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχει παράξει σημαντικό έργο δεδομένων των συνθηκών. Προσπαθούμε να λύσουμε και προβλήματα συντονισμού, αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σε αυτές τις συνθήκες αποδίδει. Το εκτιμούν και οι εταίροι μας, ελπίζω σε κάποια στιγμή και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην αξιολόγηση. Θα συγκαλέσω Υπουργικό Συμβούλιο άμεσα. Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση".

Αναφορικά με την εκδίκαση της υπόθεσης για δάνεια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.:

"Μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο σιωπούν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Πρόσφατο δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι λίγο πριν την εκποίηση της Αγροτικής Τράπεζας επί Σαμαρά είχε γίνει αγωγή για τα δάνεια. Το σκάνδαλο δεν είναι μόνο η πολιτική απόφαση 20 ημέρες μετά, αλλά ότι τα δάνεια πέρασαν στο υγιές σκέλος. Επίσης με τροπολογία του κ. Γιαννίτση δόθηκε η δυνατότητα του ανεκχώρητου και του ακατάσχετου προκειμένου να πάρουν την επιχορήγηση και να κάνουν εκλογές και να συνεχίσουν να χρωστάνε 200 εκατ.
Υπάρχει ένα ηθικό σκέλος. Θα ξεπληρώσουν ποτέ αυτά τα χρήματα; Πού πήγαν αυτά τα χρήματα;
Ο λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι μας οδήγησαν στην κρίση. Λεηλάτησαν τη χώρα."

Για τις επενδύσεις και πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

"Έρχονται και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη μεγαλύτερη αποεπένδυση στη χώρα. Το 2016 που ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις από το 2009. Πώς έγινε αυτό από μία κυβέρνηση που μισεί τους επενδυτές; Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα. Κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια. Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος. Αυτή είναι μία διαφορά ιδεολογική. "
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Ο οικον/γος Σπ.Στάλιας στον Hellas 97.2 FM της Ν.Yόρκης - 3 Σεπτ 2017
  - Επονομαζόμενη...έξοδος της Ελλάδας στις «αγορές».

  - Υποτιθέμενη ανάπτυξη, κατά αυθαίρετους και αναπόδεικτους κυβερμητικούς ισχυρισμούς.

  - Προτεινόμενο μοντέλο από το Ε.ΠΑ.Μ. και περιπτώσεις εφαρμογής του κατά το παρελθόν.

  - Διπλό/Παράλληλο νόμισμα.

  - Ισολογισμός ιδιωτικού - δημόσιου τομέα και οι επιπτώσεις του στην οικονομία ενός κράτους.

  - Επιτακτική ανάγκη έναρξης διαλόγου, επί του εθνικού νομίσματος, καθώς και την προοπτική εξόδου από ευρωζώνη και Ε.Ε.

  - Εκποίηση και αισχρό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

  - Ελληνική «κρίση» και αποκαλούμενος...αντιμνημονιακός χώρος.

  - Πολιτικές εξελίξεις και 3η αξιολόγηση.

  - Πρόταση Ε.ΠΑ.Μ. και αποδοχή της από την κοινωνία.

  O Σπύρος Στάλιας, οικονομολόγος Ph.D., πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Π. και επικεφαλής του Τομέα Οικονομίας του Ε.ΠΑ.Μ. στον ομογενειακό σταθμό "Hellas 97.2 FM" της Νέας Υόρκης και την εκπομπή του δημοσιογράφου Πέτρου Χαριτόπουλου «Με ένα Νόμο, με ένα Άρθρο».
  https://www.youtube.com/watch?v=Xv-UMUWkQ4I&t=5s

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]