ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Γράφει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης
Ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας στο Mainz της Γερμανίας σημείωσε σημαντική πρόοδο στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης. Διαπίστωσε ότι γονίδια που ανήκουν σε μια διαδικασία (Εικ. 1) που ονομάζεται αυτοφαγία - μία από τις κυριότερες κυτταρικές διαδικασίες επιβίωσης - προάγουν την υγεία και την καταλληλότητα στα νεαρά σκουλήκια, αλλά οδηγούν στη διαδικασία της γήρανσης αργότερα στη ζωή. Η έρευνα (Thomas Wilhelm, και συν. Neuronal inhibition of the autophagy nucleation complex extends life span in post-reproductive C. elegans) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Genes & Development (τόμος 31, σελ. 1561, 15/9/2017)
παρέχει μερικές από τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για το πώς λειτουργεί η διαδικασία της γήρανσης (Εικ. 2). Αυτά τα ευρήματα μπορεί επίσης να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών όπως είναι η νόσος του Alzheimer, του Parkinson και της νόσου του Huntington όπου εμπλέκεται η αυτοφαγία (Εικ. 3). Οι ερευνητές απέδειξαν ότι υπάρχει βελτίωση της μακροζωίας μέσω της διακοπής της αυτοφαγίας σε ηλικιωμένα σκουλήκια, υπάρχει σημαντική βελτίωση στη νευρωνική και στη μετέπειτα υγεία ολόκληρου του σώματος. Σύμφωνα δηλ. με το δημοσίευμα: Η αναστολή της λειτουργίας του συμπλέγματος της αυτοφαγίας* επεκτείνει τη διάρκεια ζωής στο μετα-αναπαραγωγικό σκουλήκι. Με απλά λόγια, οι ερευνητές ανακάλυψαν τα πρώτα γονίδια (pha-4 και bec-1), που μπορεί να επεκτείνουν τόσο τη διάρκεια ζωής όσο και την υγεία.
ΕΞΕΛΙΞΗ – ΓΗΡΑΝΣΗ. Σύμφωνα με την ανταγωνιστική θεωρία της πλειοτροπίας, η φυσική επιλογή εμπλουτίζει στους οργανισμούς με γονίδια που προάγουν την αναπαραγωγική επιτυχία αλλά, κατά συνέπεια, αγνοεί τις αρνητικές/επιβλαβείς επιπτώσεις τους στη μακροβιότητα. Είναι σημαντικό αυτό να ισχύει μόνο όταν αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις εμφανίζονται μετά την έναρξη/περάτωση της αναπαραγωγής. Ουσιαστικά, εάν μια γονιδιακή μετάλλαξη έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους απογόνους, αλλά συντομεύει τη ζωή, αυτό είναι καλό από πλευράς εξέλιξης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι απόγονοι που μεταφέρουν τα γονίδια του γονέα σε μικρότερο χρόνο στους απογόνους για να αντισταθμιστούν οι απώλειες λόγω γήρανσης/θανάτου.
*ΑΥΤΟΦΑΓΙΑ (Εικ. 1). Η αυτοφαγία είναι μια καταβολική διαδικασία, η οποία προκαλεί κυτταρική αποικοδόμηση κυτταροπλασματικών συστατικών και επομένως ρυθμίζει την κυτταρική ομοιόσταση. Η απενεργοποίηση της αυτοφαγίας έχει συνδεθεί με επιβλαβείς επιδράσεις στα κύτταρα και στους οργανισμούς. Όταν ένα κυτταρικό οργανίδιο πρόκειται να αυτοφαγωθεί, είτε για λόγους που σχετίζονται με την έλλειψη διαθέσιμης τροφής, είτε διότι έχει φθαρεί, περιβάλλεται από μια διπλή μεμβράνη και έτσι εγκλωβίζεται σε ένα κυστίδιο (χαρακτηρίζεται αυτοφαγόσωμα). Η σύντηξη του αυτοφαγοσώματος με ένα λυσόσωμα (αυτολυσόσωμα) θα προκαλέσει λύση των συστατικών του εγκλωβισμένου οργανιδίου, και έτσι θα απελευθερωθούν στο κυτταρόπλασμα μονομερή προκειμένου να καλυφθούν ενεργειακές ανάγκες ή να χρησιμοποιηθούν σε βιοσυνθέσεις.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]