Νταβός: Οι ελίτ του πλανήτη γύρισαν και κάνουν μπίζνες

Για πρώτη φορά παίρνουν μέρος περίπου 1.500 επιχειρηματίες, ενώ και οι μόνιμοι συνεργάτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυξάνονται

Στην εποχή της εξωπραγματικής ακρίβειας, του πληθωρισμού, της υγειονομικής και επισιτιστικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία οι πιο πλούσιοι και πιο ισχυροί άνθρωποι του πλανήτη επιστρέφουν για… business as usual στο Νταβός, ώστε να ασχοληθούν μεταξύ σαμπάνιας και χαβιαριού με την κοινή αντιμετώπιση των πιο σοβαρών προβλημάτων. Το φετινό σύνθημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ είναι η «Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

Μετά το αναγκαστικό διάλειμμα λόγω πανδημίας το Νταβός επιστρέφει με συζητήσεις σε στρογγυλά τραπέζια αλλά και λαμπερά πάρτι. Η παρουσία της παγκόσμιας επιχειρηματικής ελίτ είναι πιο έντονη από ποτέ. Για πρώτη φορά παίρνουν μέρος περίπου 1.500 επιχειρηματίες, ενώ και οι μόνιμοι συνεργάτες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυξάνονται και πληθύνονται. Μέλη του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός σήμερα είναι 1.200 στελέχη από τους πιο μεγάλους και ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους του πλανήτη, με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, που καταβάλλουν ετήσια συνδρομή της τάξης των 650.000 ευρώ. Οσοι άλλοι θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το εξαιρετικό πενθήμερο πρέπει να πληρώσουν από 30.000 έως 60.000 δολάρια εάν κι εφόσον η αίτησή τους γίνει αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο του Φόρουμ.

Οπως δηλώνει ο ιδρυτής του φόρουμ στο Νταβός Κλάους Σβαμπ στο τελευταίο τεύχος του ελβετικού οικονομικού περιοδικού «BILANZ», «ενώ την 1η Ιανουαρίου 2020 είχαμε 630 επιχειρήσεις-μέλη, φέτος έχουμε 825. Και αυτό παρότι έχουμε χάσει 30 επιχειρήσεις από τη Ρωσία». Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έβαλε απότομα τέλος σε δεκαετίες ρωσικής παρουσίας και επιρροής στο Νταβός. Οι ρωσικές εταιρίες έχουν αποκλειστεί ως στρατηγικοί εταίροι, μια ομάδα διεθνών επιχειρήσεων που συνήθιζαν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην ατζέντα εκδηλώσεων του Νταβός. Το Russia House, γνωστό για την παγωμένη βότκα του, δεν θα συσταθεί καν. Το σκηνικό αυτό απέχει κατά πολύ από την εποχή της μεγαλοπρέπειας της Μόσχας στο Νταβός, όταν τα πάρτι που τροφοδοτούνταν με βότκα και χαβιάρι από Ρώσους ήταν… γνωστά και για τη φιλοξενία νεαρών γυναικών οι οποίες δεν είχαν διαπίστευση αλλά ισχυρίζονταν ότι έκαναν μεταφράσεις. Στην τελευταία συνάντηση στο Νταβός το 2020 οι Ρώσοι μεγιστάνες είχαν την τρίτη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από πλευράς δισεκατομμυριούχων.

Οσο για τα δρακόντεια -όπως πάντα- μέτρα ασφάλειας; Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για το φετινό φόρουμ. Την περασμένη Κυριακή εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Νταβός για μία εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Φορολογήστε τους πλούσιους», αν και κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτό στο Νταβός παρά μόνο σε επίπεδο συζήτησης…

Για κάθε 1 δολάριο νέου παγκόσμιου πλούτου που απέκτησε ένα άτομο του κατώτερου οικονομικά 90% του πληθυσμού τα τελευταία δύο χρόνια, ένας δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1.700.000 δολάρια. Η συνολική, δε, περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξανόταν κατά 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Τα παραπάνω αναφέρονται στην έκθεση της Oxfam «Survival of the Richest», η δημοσίευση της οποίας συνέπεσε χρονικά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση. Αναλυτικότερα: από το 2020 δημιουργήθηκε πλούτος ύψους 42 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο, από αυτόν το νέο πλούτο, το πλουσιότερο 1% απορρόφησε τα δύο τρίτα και το υπόλοιπο ποσοστό πήγε στο 99% του πληθυσμού.

https://www.newsbreak.gr/

loading...