ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – Οι Αργοναύτες

Μόλις τους κάλεσε ο Ιάσονας, πολλοί φημισμένοι άντρες σπεύσανε στην πρόσκλησή του. Ο αριθμός τους ποικίλλει από συγγραφέα σε συγγραφέα. Ο Πίνδαρος αναφέρει μονάχα δέκα Αργοναύτες, ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος σαράντα οχτώ, ο Απολλώνιος ο Ρόδιος πενήντα πέντε και άλλοι συγγραφείς εξήντα εφτά…

Η Αργώ είχε ναυπηγήθεί για πενήντα κωπηλάτες, όμως τα ονόματα που αναφέρονται σταθερά απ’ όλους τους συγγραφείς τους αρχαίους δεν ξεπερνούν τα είκοσιοκτώ. Και πρώτοι απ’ όλους αναγράφονται οι γιοι των θεών: ο Ηρακλής, ο Κάστωρ κι ο Πολυδεύκης (που είναι γιοι του Δία), ο Εχίων, ο Εύρυτος, και ο Αιθαλίδης (που είναι γιοι του Ερμή), οι δυο γιοι του Ποσειδώνα, ο Αγκαίος και ο Εύφημος, δυο του Άρη, ο Ασκάλαφρος και ο Ιάλμενος, ένας του Απόλλωνα, ο Ορφέας, δυο του Διόνυσου, ο Φλίας και ο Ευμέδων και δύο του Βορρά, ο Κάλαϊς και ο Ζήτης.

Θνητοί αναφέρονται, εχτός από τον Ιάσονα, οι μάντεις, Αμφιάραος και Μόψος, ο Μελέαγρος, ο Περικλύμενος, ο Τελαμώνας, ο Πηλέας, ο Ίδμων, ο Τίφυς – ο κυβερνήτης της Αργούς- και ένας γιος του Πελία, ο Άκαστος. Αν, δε, πιστέψουμε τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο, πρέπει να δεχτούμε πως και η Αταλάντη πήρε μέρος στην εκστρατεία όμως κατά τον Απολλώνιο το Ρόδιο, ο Ιάσονας δεν την άφησε να έρθει, επειδή φοβήθηκε την παρουσία μιας γυναίκας ανάμεσα σε τόσους άντρες.

Κι όταν όλοι οι σύντροφοί του συγκεντρώθηκαν, ο Ιάσονας τους ζήτησε να διαλέξουν τον αρχηγό τους. «Και μόλις τον ακούσανε, γυρίσαν και κοιτάξανε τον Ηρακλή, που καταμεσής στη σύναξή τους καθότανε· και του προσφέρανε διά βοής την αρχηγία. Και τότε ο Ηρακλής, δίχως να σηκωθεί, τους έκανε νόημα να σωπάσουν κι είπε: «Από κανενός τη σκέψη ας μην περάσει να μου κάνει τούτη την τιμή, δεν μπορώ να τη δεχτώ, όπως και δε θ’ ανεχτώ να τη δεχτεί κάποιος άλλος από μας, γιατί μονάχα εκείνος που μας μάζεψε εδώ δικαιούται και πρέπει να ‘ναι ο αρχηγός μας. Τις διαταγές οφείλει να μας δίνει εκείνος που σε κίνδυνο βρέθηκε και να τον βοηθήσουμε μας κάλεσε».

Κι έτσι εκλέχτηκε ο Ιάσονας αρχηγός της εκστρατείας.Ύστερα μοιράσαν και τις θέσεις στο καράβι, την Αργώ με κλήρο. «Κάθε πάγκος ήτανε για δυο. Αποφασίσανε να δώσουν το μεσαίο στον Ηρακλή και στον Αγκαίο». Κι έπειτα προσφέρανε θυσία στον Απόλλωνα κι επιβιβαστήκαν.

Εικόνα: ο Ιάσονας εκλέχτηκε αρχηγός της εκστρατείας ύστερα από προτροπή του Ηρακλή.

Μτφ κ. Ζαρούκα, ΑΡΓΩ 2000

loading...