Κόσοβο: Συμβιβασμό στη βάση του γαλλογερμανικού σχεδίου επιδιώκει ο Βούτσιτς

 

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε ότι η ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία που του παρουσίασε την Παρασκευή το σχέδιο για το Κόσοβο τον προειδοποίησε πως ενδεχόμενη απόρριψή του θα είχε βαριές συνέπειες για τη Σερβία.

«Μου είπαν: Θα αντιμετωπίσετε πρώτον, τη διακοπή της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεύτερον, τη διακοπή και την απόσυρση των επενδύσεων, τρίτον, θα ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο που θα βλάψουν τη Σερβία. Αυτό μου επαναλήφθηκε τρεις φορές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και κάθε φορά αντιδρούσα έντονα» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται de facto μόνο η αποκαλούμενη γαλλογερμανική πρόταση και επανέλαβε την πρόθεση του να συμμετάσχει στο διάλογο επ’ αυτού του σχεδίου.

Επισήμανε ότι η διατήρηση μιας «παγωμένης σύγκρουσης» αποτελεί την χειρότερη επιλογή και για αυτό -έκρινε- είναι ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός.

Προκειμένου να αντικρούσει επικριτές του στο εσωτερικό, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι δεν υπέγραψε κανένα έγγραφο και ανέφερε ότι όταν φτάσει η διαδικασία στο τελικό στάδιο και χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις, θα αποφανθούν το κοινοβούλιο και ο λαός.

Αναφερόμενος στα ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στην Σερβία για να αποδεχθεί το σχέδιο, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε πως «αυτή την φορά έφεραν μόνο το μαστίγιο», όμως συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε καλύτερα νέα. Ζήτησα διάφορα πράγματα, υποστήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρόεδρος της Σερβίας θα έχει τις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για το Κόσοβο με κόμματα της αντιπολίτευσης και κοινωνικούς φορείς.

loading...