Αφιέρωμα: Ελληνική γλώσσα – Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου

Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ” αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)
Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ” αυτήν δεν υπάρχουν όρια. (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)
Η Ελληνική και η Κινέζικη, είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και…..στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.
(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).
Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς πώς να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.
Το «πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι» όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το «πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ, ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε.
Επίσης η λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί «συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει κρυφτεί). Άρα το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική κατανόηση της γλώσσας μας.
Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης. Και αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την καθημερινή μας νεοελληνική γλώσσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η γνώση των Αρχαίων Ελληνικών.
Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συναίσθημα να μιλάς και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείς τι ακριβώς λές, ενώ μιλάς και εκστομίζεις την κάθε λέξη ταυτόχρονα να σκέφτεσαι την σημασία της.
Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα να διδάσκονται τα Αρχαία με τέτοιο φρικτό τρόπο στο σχολείο ώστε να σε κάνουν να αντιπαθείς κάτι το τόσο όμορφο και συναρπαστικό.

Η ΣΟΦΙΑ

Στη γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε να ισχύει. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι” αυτό το λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις». Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για τη σκέψη.
Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει ως ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και την υγεία μας. Και, βέβαια, όταν αναφερόμαστε σε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει, πως το λέμε; Μα, φυσικά, «άφθονο».
Έχουμε τη λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έλθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι το φρούτο όταν είναι άγουρο ή σαπισμένο και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά .. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις τη δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία!!!
Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε (σε αρχική φάση οι Θεοί) ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας ευχαριστείται, αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά). Άρα, για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και γιατρευόμαστε. Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με τη σωματική μας υγεία.
Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο.
Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα (που μόνο Λατινική δεν είναι). Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
«Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μπορείς να μιλάς σωστά σημαίνει ότι ήδη είσαι σε θέση να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ

Η Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν είναι τυχαία αφού προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ.
Όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα ποταμάκι που μουρμουρίζει. Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα στους γαλάζιους διαδρόμους συναντήσω αγγέλους, θα τους μιλήσω Ελληνικά, επειδή δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε Μεταξύ τους με μουσική».
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα:
«Άκουγα αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα – μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε ένα άγνωστο πρόγονο, που μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πει ένα βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί που με είχαν αναστήσει».
Ο διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης, είχε πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη της συμπαντικής.
Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους κανόνες προφυλάττουν από την παραφωνία μια γλώσσα κατ” εξοχήν μουσική, όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες», όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου-Ευσταθίου.
Είναι γνωστό εξάλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να θαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες».
Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή (την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της επαρχίας, του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ό,τι εμείς οι άνθρωποι της πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.
Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

loading...

7 thoughts on “Αφιέρωμα: Ελληνική γλώσσα – Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου

  1. ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΥΘΙΑ: Δεν υπήρξε ποτέ Ελληνικότητα του Βυζαντίου, ούτε ποτέ Ελληνορωμαϊκό κράτος..

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΛΗΞΕ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΣΕ.

    Καλησπέρα σας Ελληνίδες και Έλληνες, τέκνα αθανάτων θεών και αθανάτων ηρώων. Κληρονόμοι του μεγαλύτερου παγκοσμίου πολιτισμού του απώτατου παρελθόντος, από το οποίο ακέραιο λείψανο διασώζεται σήμερα το μεγαλειώδες δημιούργημα του, η ελληνική γλώσσα μας, που χρειάστηκε πολλές μυριάδες ετών να εξελιχθεί και να τελειοποιηθεί, ποιοτικώς ανάλογη, φυσικά, με τον Ελληνικό πολιτισμό, που αποτέλεσε το εργαλείο για την οικοδόμηση του και την λειτουργία του. Έτσι δημιούργησε ο Θεός την Ελλάδα και ονόμασε «Γη του Φωτός», γιατί «ΕΛ» σημαίνει φως και «ΛΑΣ» σημαίνει «πέτρα», «έδαφος», «γη».

    Και από αυτή την Γη του Φωτός, την γη που πρώτη αντίκρισε το φως του ήλιου, γεννήθηκαν οι φωτοδότες των αρετών και του πολιτισμού, οι Έλληνες και σκόρπισαν αυτοί τον πολιτισμό τους εις όλη την γη καθώς και ετάχθη. Η γέννηση της Ελλάδας και της Ελληνικής Γλώσσας. Όπως σημειώνει η επιστήμη της Γεωλογίας και των άλλων συναφών κλάδων, προ 140 εκατομμυρίων ετών ήταν όταν ολόκληρος ο πλανήτης σκεπαζόταν από νερά και χέρσα γη δεν εφαίνετο πουθενά, μια γιγαντιαία ανοδική ορογεννητική κίνησης ανύψωσε υπέρ την επιφάνεια της υδρόσφαιρας, προς τον ήλιο, την λεγόμενη Πελαγονική Οροσειρά, μια στενή ζώνη ξηράς που περιελάμβανε την βορειότερη Μακεδονία (Πελαγονία), τον Όλυμπο, την Ανατολική πλευρά της μετέπειτα Θεσσαλίας και την Βόρειο Εύβοια. Επί 115 εκατομμύρια χρόνια, αυτή η μοναδική νησίδα, η Ελλάδα μας εν μέρει, αντίκριζε ολομόναχη την πανθάλασσα που την περιτριγύριζε.

    Εις αυτήν την νησίδα για 80 εκατομμύρια έτη, πριν ακόμα αναδυθούν άλλες οροσειρές, άρχισε η διαδικασία των νέων μορφών της γενέσεως όντων. Πριν 35 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή 105 εκατομμύρια έτη μετά την άνοδο της Πελαγονικής οροσειράς στην επιφάνεια, αναδύονται ως άλλα νησιά οι ορεινοί όγκοι όπως η Πίνδος, οι Δειναρικές Άλπεις, τα Πυρηναία και τα Ιμαλάϊα. Η λογική λέει, λοιπόν, η παρουσία του ανθρώπου, σε όποια εποχή και εάν εμφανίστηκε στην γη αυτός ο άνθρωπος, πρέπει να αναζητείται στον Όλυμπο. Είναι δε αδύνατον ποτέ σε μια περιοχή που για λόγους ανερμήνευτους αναδύεται η πρώτη χέρσος γη, ο άνθρωπος της προνομιούχου αυτής γης να σχηματίζεται όμως αργότερα από ότι οι άλλοι άνθρωποι, που η ανάδυση της γης τους καθυστερούσε κατά πάρα πολλά εκατομμύρια έτη. Χώρος και άνθρωπος εδώ μεταξύ Ολύμπου και Πίνδου εσχημάτιζαν την πανάρχαια Ελληνική γλώσσα, η οποία και δάνεισε τις λέξεις του πολιτισμού της

    ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ…
    https://newradiofmb.blogspot.gr/2017/02/blog-post_87.html#comment-form
    ==============================
    Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2007 στο γεύμα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ritz» γιά την εορτή των ''Ελληνικών Γραμμάτων'', με την παρουσία του μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβου καιτο θέμα ήταν ο "ελληνοχριστιανικός" πολιτισμός.

    Ξεκινώντας την ομιλία της σε άπταιστη καθαρεύουσα, αν και με αμερικανική προφορά, η νεαρή μαθηματικός έθεσε το ερώτημα σχετικά με τα αίτια που κατέστρεψαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αναλύοντας τις διώξεις του Ελληνισμού απο τον Χριστιανισμό.Ο υπεύθυνος για την εκδήλωση διέκοψε την βιντεοσκόπηση κι άρχισε έξαλλος και συνεπικουρούμενος από τέσσερις-πέντε ακόμα παρευρισκομένους να φωνάζει:

    «Έξω, έξω, βρωμοθήλυκο!», ενώ ορισμένοι άλλοι υποστήριζαν, ότι έπρεπε να αφήσουν την ομιλήτρια να ολοκληρώσει το λόγο της.

    Η Προμηθέα ύψωσε με σθένος τον τόνο της φωνής της και προσπάθησε να τους εξηγήσει, ότι αυτά που έλεγε αποτελούσαν την ιστορική αλήθεια,εμπρός όμως στις αυξανόμενες αντιδράσεις η μητέρα της αναγκάσθηκε να την κατεβάσει από το βήμα.

    https://www.youtube.com/watch?v=9ef_scXTbEU

  2. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΟΥ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΟΤΑΝ ΟΥΡΛΙΑΖΑΝ ΤΑ ΧΤΙΚΙΑ ΚΑΤΕΒΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΛΕΞΗ,ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΕΙΠΕ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ,ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ…ΧΑ ΧΑ ΧΑ,,,!!!

  3. ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΕΩΤΕΡΑ…

    ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΠΥΘΙΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΙΚΑΓΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΗΣ..
    ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ….!!!

    http://eineken.pblogs.gr/2011/01/apopeira-dolofonias-ths-promhtheas-sthn-amerikh.html

    Η Προμηθέα είχε γίνει γνωστή στο κοινό όταν πριν από μερικά χρόνια, σαν σήμερα, στην Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, πρόβαλε το ελληνικό πνεύμα και κατηγόρησε την ορθοδοξία για την με κάθε τρόπο καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού.

    Μπορεί να μη συμφωνείτε με όλες τις ιδέες της, αλλά ότι έχει ελληνικό πνεύμα πολύ περισσότερο από τους πιο πολλούς από μας είναι σίγουρο.
    Παράλληλα είναι το παιδί θαύμα της Αμερικής: αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο όταν οι συμμαθητές της μόλις τελείωναν το δημοτικό.

    Δεν ήταν εύκολη η ζωή της. Η μητέρα της Γεωργία, που τώρα βρίσκεται σε κώμα, χρειάστηκε να καθαρίσει χιλιάδες σκάλες, τουαλέτες και άλλους χώρους για να σπουδάσει η κόρη της. Κατά καιρούς είχαν σα σπίτι ένα μικρό φορτηγό.
    Η «πτώση» ήρθε όταν η Προμηθέα αποφάσισε να πει το λόγο της στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών.

    Από τότε έγιναν 3 απόπειρες κατά της ζωής της οικογένειάς της – η τελευταία δυστυχώς με «επιτυχία».

    Για μια από τις προηγούμενες απόπειρες η Προμηθέα γράφει:

    «Πολυαγαπημένοι μου Έλληνες,
    Πολλοί, πολλοί από εσάς, φτωχοί Έλληνες, σηκώσατε στους ώμους σας τα πάθη μας, όταν εγώ και η μητέρα μου είχαμε το τροχαίο ατύχημα.

    Μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε την πιο σκοτεινή περίοδο στην ζωή μας. Η μητέρα μου, δυναμώνει χάρη σε εσάς Έλληνες της Πατρίδας, εσάς όλους, δηλαδή, που συνδράματε με τόση αγάπη τότε, όταν την γύρευε ο θάνατος του Σκότους, και εσείς πανέμορφοι Έλληνες, την περιτυλίξατε στο φως της ψυχής σας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ούτε έναν από εσάς.

    Και επειδή και εγώ είμαι παιδί του λαού γνωρίζω την φτώχια όσο καλά, όσο πολλοί από εσάς.

    Με όλη μου την αγάπη, σε όλους σας στην Γη του Φωτός.
    Προμηθέα

  4. ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΓΕΛΟΙΟ ΤΟΝ ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΑ ΤΟΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ;
    ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΑΣΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ Σ΄ΕΝΑ ΛΑΚΚΟ ΜΕ ΑΣΒΕΣΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΓΑΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ;

    Artemis Sorras ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΕ ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΜΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΕΙ ΤΥΧΑΙΑ

    ΠΑΝΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΣΧΕΔΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ [ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΤΥΧΑΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕ ΔΟΜΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ] ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΩ ΚΑΙ ΤΙ ΗΡΘΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΔΩΣΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΚΡΥΒΟΝΤΕ ΔΩΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΗΝ ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕΤΕ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΔΩΡΑ

    ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΖΗΤΗΜΕΝΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΠΟΥ ΟΙ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΚΟΒΟΝΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ

    ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ ΠΟΥ ΤΑ ΜΙΑΡΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑΑΑΑΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΑΠΟΚΟΣΜΕΣ ΜΙΑΡΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ

    ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΔΑΚΤΥΛΗΘΡΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΔΕΙΚΤΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ [ ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΑΝ ΤΑ ΖΩΑΑΑΑΑΑΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ Η ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΑΣΤΟ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΙΚΟ ΥΠΕΡΟΠΛΟ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΚΛΕΚΤΟ ΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΧΤΥΛΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ [ ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ] Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΟΜΩΣ ;;

    ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ DNA ΜΑΣ ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟ DNA ΜΑΣ ΟΛΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
    ……………………………
    http://alfeiospotamos.gr/?p=17959

  5. ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΗΡΟΓΥΦΤΟΥ ΕΝΟΣ ΑΓΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ.

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ 'ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ'

  6. ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΛΕΠΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΦΩΣ, ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΑΝ ΤΟΝ "ΑΝΘΡΩΠΟ" ΝΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ ΟΜΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΝΑΝ ΣΩΡΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΟΝ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΘΕΛΕΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ…

    ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ,ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΕ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΝΟΥΝ,ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ,ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΚΡΙΒΕ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…

    ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ Ή ΤΥΧΑΙΟΣ…!!

    ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΟΥΝΑΓΕ…

    ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΑ,ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

    ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ!!!

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΣΤΙΣ Ε.ΣΥ. ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ…!!!

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ 25ο ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ…
    ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ…
    Α-Ω

    https://www.youtube.com/watch?v=svnRCe5DPnM

  7. Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε:

    «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

    Προσέξτε, λοιπόν, κάτι:

    «OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει: «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!».
    Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση. Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! Σε ποια άλλη γλώσσα μπορεί να συμβεί αυτό;

    Μάλλον μόνον στην Ελληνική…

    ΙΑ σημαίνει όπως

    ΗΩ είναι η αυγή

    Ω ΥΙΕ γιε μου

    ΑΕΙ ΕΙ Να είσαι πάντα!

    1700 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΧΕΡΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΗ Η ΕΛΛΑΣ…
    ΤΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΑΣ..

    19.000.000 ΣΦΑΓΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΤΟΣΟ ΚΟΣΤΙΣΕ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΑΣ..

Comments are closed.