ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΜΠΕΟ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Μετά από πρόσκληση της μνημονιακής κυβέρνησης της ΝΔ, ο υπουργός εξωτερικών του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μάικ Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα από τις 5 ως 7 Οκτώβρη. Ο λόγος είναι η υπογραφή της ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA – MutualDefense Cooperation Agreement). Η MDCA υπεγράφη για πρώτη φορά το 1990 και έκτοτε ανανεώνεται κάθε χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις. Το τελικό κείμενο το οποίο συνέταξαν κορυφαία στελέχη της ΝΔ με τη «συμβολή» του πρέσβη των ΗΠΑ ΤζέφριΠάιατ, προβλέπει:

α) Ότι η χρονική διάρκεια της νέας συμφωνίας είναι απροσδιόριστη. Δηλαδή δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης και μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν μία από τις δύο πλευρές την καταγγείλει.

β) Την συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και την επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι ίσως η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή αφού υποστηρίζει επιχειρήσεις σε όλο το τόξο από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

γ) Την εγκατάσταση κλιμακίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς (διεκπεραίωση- ; μάλλον υποστήριξη θέλουμε να πούμε… δυνάμεών τουςτων ΗΠΑ προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία) και εμπορικούς σκοπούς (σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου). Ήδη υπάρχει συμφωνία για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην ίδια περιοχή.

δ) Η εγκατάσταση μόνιμης βάσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα.

ε) Η χρήση από αμερικανικά UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και άλλα αεροσκάφη της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η μνημονιακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει όχι απλά την συνέχεια αλλά και το βάθεμα με ραγδαίους ρυθμούς της «στρατηγικής σχέσης» ΗΠΑ-Ελλάδας, η οποία έφτασε στο απόγειό της κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την περαιτέρω και επ’ αόριστον χρησιμοποίηση από τις ΗΠΑ βάσεων και εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο της αναγνώρισης και τήρησης της νατοϊκής συμφωνίας των Πρεσπών όπως και των συμφωνηθέντων των έξι (μέχρι στιγμής) Τριμερών Συναντήσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, σημαίνουν την ενίσχυση του σχεδιασμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για τον ρόλο του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού. Έναν ρόλο πιο ενεργό και συγκεκριμένο στην εξυπηρέτηση των στρατιωτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων που απεργάζονται οι ιμπεριαλιστές στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και περιλαμβάνουν την περικύκλωση της Ρωσίας, τον οικονομικό στραγγαλισμό του Ιράν και τον αποκλεισμό του από την Μεσόγειο, τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων στην Ευρώπη. Αδιαφορώντας για τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους γειτονικούς λαούς, διευρύνοντας τυχοδιωκτικά την εμπλοκή της Ελλάδας στις συγκρούσεις, στο πλευρό του πιο κυνικού, επιθετικού και επικίνδυνου ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, φέρνοντας τον πόλεμο όλο και πιο κοντά μας.

Η φιλοϊμπεριαλιστικη κυβέρνηση και τα χρεοκοπημένα επιτελεία της αντιδραστικής ελληνικής αστικής τάξης πανηγυρίζουν για την επικείμενη υπογραφή αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας διότι προσδοκούν στην σταθεροποίηση του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού με την συνδρομή και στήριξη των ιμπεριαλιστών. Προσδοκούν με την βοήθεια τους να επιβάλλουν μία αποφασιστική ήττα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα καθώς και να ενισχύσουν τις θέσεις τους στον ανταγωνισμό τους με τον τούρκικο καπιταλισμό. Όμως όσα θελήματα και αν κάνουν στους ιμπεριαλιστές και όσο περισσότερο προσπαθούν να μετατραπούν σε χωροφύλακες των ΗΠΑ στην περιοχή, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές δεν θα διστάσουν να αφήσουν τους τυχοδιώκτες του ελληνικού καπιταλισμού σύξυλους, αν αυτό απαιτήσουν τα συμφέροντά τους. Από αυτή την πορεία, οι κίνδυνοι για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής είναι τεράστιοι και εάν δεν ανατραπεί από το εργατικό κίνημα, με μαθηματική ακρίβεια θα παρασύρει τον ελληνικό λαό σε νέα επικίνδυνα και σκοτεινά μονοπάτια αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης, πολεμικών τυχοδιωκτισμών και σε μεγάλες καταστροφές.

Η εργατική τάξη, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να καταγγείλουν ηχηρά αυτή την συμφωνία. Να βροντοφωνάξουν ΑΝΕΠΙΘΥΝΗΤΟΣ ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μάικ Πομπέο. Να παλέψουν ανειρήνευτα εναντίον της ελληνικής αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΕΕ, των αστικών μνημονιακών δυνάμεων και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Καμιά υποταγή στην ελληνική αστική τάξη στις κυβερνήσεις της και στην απάτη των λεγόμενων «εθνικών συμφερόντων» (δηλαδή της δικαιολόγησης των ταξικών συμφερόντων της). Με αυτούς που αρπάζουν τους μισθούς, τις συντάξεις, την δημόσια περιουσία και τα σπίτια μας, που καταργούν τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας, δεν έχουμε κοινά συμφέροντα και δεν είναι ικανοί να μας προστατέψουν από κανέναν κίνδυνο. Αυτοί είναι ο κίνδυνος! Δεν θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, δεν θα θυσιαστούμε για να τα κέρδη τους!

Να παλέψουμε για την αποδέσμευση της χώρας μας από τους δύο ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς: το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να φύγουν οι νατοϊκές βάσεις του θανάτου και για να μην δημιουργηθούν νέες. Ενάντια σε κάθε διευκόλυνση των Αμερικάνων και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, στην εφαρμογή των σχεδιασμών τους στην περιοχή. Ενάντια στους επιθετικούς άξονες της χώρας μας με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής (Αίγυπτος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία).

— Να μην υπογραφεί η ανανέωση της MDCA

— Όχι στην δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Να φύγουν τώρα όλες οι νατοϊκές βάσεις του θανάτου από την χώρα μας. Έξω η Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ – Έξω το ΝΑΤΟ από Αιγαίο και Βαλκάνια

— Κάτω οι αντιδραστικοί «άξονες» με Αίγυπτο – Ισραήλ – Κύπρο.

— Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.

— Ενάντια στον εθνικιστικό δηλητήριο και την απάτη των λεγόμενων «εθνικών συμφερόντων» πάλη για τα δικαιώματά μας

— Διεθνισμός – Κοινός Αγώνας των εργαζομένων και των λαών, ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, τις ντόπιες αστικές τάξεις.

OΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

loading...