Η ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς, δημοκρατική μέθοδος ληστείας!

● Η αισχροκέρδεια, ● ο τριπλασιασμός των τιμών αγαθών και υπηρεσιών, με την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη, ● η εισφοροδιαφυγή, ● οι περικοπές μισθών, ● η μείωση του αριθμού των εργαζομένων για την ίδια ποσότητα εργασίας,
● η μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων (λουκέτα), ● η δημιουργία χρέους (κόκκινα δάνεια και απλήρωτοι εργαζόμενοι)  κ.α,  πολλαπλασίασαν τα κέρδη πολλών επιχειρηματιών.

Ο επιχειρηματίας του μεγάλου και αισχρού κέρδους αποθηκεύει (εξαφανίζει) το χρήμα, δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και μαζί με τους άλλους απατεώνες διαμαρτύρεται για την έλλειψη ρευστότητας επικαλούμενος την κρίση, τα λουκέτα και τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο.  

Τα προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας, κάθε δύο χρόνια περίπου, με κρατικά δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ (τα οποία καλούμαστε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε), για το κυνήγι της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας,(θεωρίες σαν τα παραμύθια της χαλιμάς), συνέβαλαν καθοριστικά στην οικονομική κατάρρευση του ελληνικού δημοσίου, διόγκωσαν τις περιουσίες των κυνηγών της ανάπτυξης, πενταπλασίασαν τον αριθμό των ανέργων, κι’ όμως, τα προγράμματα αυτά συνεχίζονται.

Οι τράπεζες δανείζουν τα χρήματα, των καταθετών και της ανακεφαλαιοποίησης, σε εκλεκτούς πελάτες, το κράτος δανείζεται δεκάδες δις από μεγαλύτερες τράπεζες εξωτερικού (αγορές),  βάζει τα χρήματα στις τράπεζες (επ-ανακεφαλαιοποίηση) για να μην εκτεθούν αυτές (λέει) στους καταθέτες και προσθέτει τα δάνεια αυτά στο δημόσιο χρέος. Ούτε τα κεφάλαια των ανακεφαλαιοποιήσεων επιστρέφονται στο κράτος αλλά ούτε και τα δάνεια, που δίνονται στους επιχειρηματίες ως ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς επιστρέφουν στις τράπεζες.

Κάθε δύο χρόνια περίπου, επαναλαμβάνεται το ίδιο σχοινικό, οι τράπεζες αδειάζουν, το δημόσιο χρέος αυξάνεται, επιχειρήσεις φαλιρίζουν, επιχειρηματίες θησαυρίζουν και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα δάνεια, κυρίως με έμμεσους φόρους (π.χ. ΦΠΑ 24%).  Για το πώς  εξαφανίζονται τα δισεκατομμύρια, πως αδειάζουν τα ταμεία των τραπεζών και γιατί το κράτος προσφέρεται, με μεγάλη προθυμία, να τα γεμίζει ξανά και ξανά και ξανά με δανεικό χρήμα, δεν υπάρχει εξήγηση.

Με τη μέθοδο αυτή, αλλά και με πολλές άλλες μεθοδεύσεις ληστείας δημοσίου χρήματος, ληστείας καταναλωτών και μισθωτών εργαζομένων, υπερτιμολογήσεων προμηθειών και έργων δημοσίου, έχουν θησαυρίσει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες και μαζί μ’αυτούς φυσικά, όλοι όσοι εμπλέκονται στα κυκλώματα διαπλοκής.

Τα μεγάλα θύματα αυτής της (δημοκρατικής, αναπτυξιακής) πολιτικής είναι οι μισθωτοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Τρία εκατομμύρια πολίτες στην ανεργία με εισόδημα μηδέν (Ο), οι μισοί απ’αυτούς έχουν φύγει από την Ελλάδα. Δύο εκατομμύρια πολίτες εργάζονται, με το ένα τρίτο του κανονικού μισθού (ελληνικός βασικός μισθός) και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, χωρίς δικαιώματα, σε συνθήκες τριτοκοσμικές.

Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι ιδιωτικού τομέα, μαζί με τις οικογένειές τους, αποτελούν τα δύο τρίτα της κοινωνίας. Ένα κόμμα που θα δέχεται, ως μέλη του, μόνο πολίτες της μισθωτής εργασίας ιδιωτικού τομέα, μπορεί να φέρει μια  ισορροπία στις εργασιακές σχέσεις.  Όσοι λοιπόν, δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα εργασιακά προβλήματα αυτού του χώρου, ας αναλάβουν την πρωτοβουλία ίδρυσης κόμματος μισθωτών εργαζομένων ιδιωτικού τομέα. Μόνο με συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αποδείχτηκε, δεν γίνεται τίποτε. Μία πολιτική δύναμη, που θα εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας ιδιωτικού τομέα,  είναι απαραίτητη.

Βασίλης Αϊβάτσης
Ειτα.κο  (FB). 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Στο εδώλιο ζητεί ο εισαγγελέας να καθίσει ο πρώην εκδότης του ΔΟΛ, Στ. Ψυχάρης, για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για δάνειο που έλαβε, ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]