Ξεκίνησε ο «εφιάλτης»: Στα «τάρταρα» το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης

Και… επίσημα διαφαίνεται η οριακή κατάσταση στην οποία έχει υπεισέλθει η οικονομίας της Ευρώπης.

Tο κλείσιμο επιχειρήσεων και οι απώλειες θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω κορωνοϊού κατέστρεψαν το οικονομικό κλίμα για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά και αφήνουν την οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέρρευσε τον Απρίλιο και τώρα πλησιάζει τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.

Οι εταιρείες ανησυχούν για τη μελλοντική ζήτηση, οι προσδοκίες για την απασχόληση έχουν μειωθεί και οι ανησυχίες για τα μελλοντικά έσοδα σημαίνουν ότι οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν σημαντικές αγορές.

Το ευρωπαϊκό οικονομικό κλίμα είναι τώρα κοντά στα χαμηλά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο συνολικός δείκτης, που χρονολογείται από το 1985, υποχώρησε στο 67 από 94,2 τον Μάρτιο, ελάχιστα πάνω από το ιστορικό χαμηλό του 2009 (65,5).

Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε από το 109,4 στο 99,3

Η έκθεση αποτελεί μια «φωτογραφία» της ζημιάς που προκαλούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία λόγω κορωνοϊού στην οικονομία. Οι κυβερνήσεις έχουν επίγνωση του οικονομικού κόστους και με απόγνωση καταστρώνουν σχέδια για να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις πριν η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη.

Άλλοι δείκτες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν αυξημένη ζήτηση για δάνεια από εταιρείες καθώς ζητούσαν επείγουσα χρηματοδότηση για την κάλυψη μισθών και μισθών. Ο καταναλωτικός δανεισμός όμως επιβραδύνθηκε καθώς η πανδημία έπληξε τη ζήτηση για υποθήκες και αντικείμενα υψηλής αξίας, όπως αυτοκίνητα.

Ορισμένοι κλάδοι έχουν δεχθεί ιδιαίτερα μεγάλο χτύπημα, για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Η IAG SA δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της ναυαρχίδας της British Airways κατά περίπου 30% για να συρρικνωθεί ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών για μια ύφεση που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια.

Αρχίζουν οι ανακοινώσεις ΑΕΠ, και θα είναι κακές
Τα δεδομένα του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα θα δώσουν μια εικόνα για τις πρώτες συνέπειες από τα lockdown.

Στο Βέλγιο, η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν 4% κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Είναι η πρώτη χώρα της ζώνης του ευρώ που δημοσίευσε στοιχεία για το ΑΕΠ για τις αρχές του 2020.

Ομοίως, αποκαρδιωτικά στοιχεία αναμένονται από τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία όταν θα κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις για το ΑΕΠ την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση μετά το συμβούλιο για τη νομισματιή πολιτική την ίδια ημέρα.

loading...