Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΑ & Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΝΩΡΙΖΩ & ΚΑΤΑΝΟΩ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος
Ας εξετάσουμε το γεγονός της επιτόπιας επίσκεψης με βάρκα των κκ. Κουρουμπλή και Φαμέλου στη περιοχή της θαλάσσια ρύπανσης και ας δούμε γιατί το μοντέλο αυτό
που έχει κυριαρχήσει στην δημόσια σφαίρα είναι αποτυχημένο.
Όταν συμβαίνει ένα γεγονός ανάλογο, μία φυσική καταστροφή, ένα ατύχημα βλέπουμε υπουργούς γενικούς γραμματείς και διοικητές να εμφανίζονται συνήθως κατόπιν εορτής στους τόπους για να δηλώνουν την παρουσία τους, ακολουθούμενοι από κάμερες και δημοσιογράφους, να καμώνονται ότι ηγούνται των προσπαθειών
αντιμετώπισης, ότι συντονίζουν και ότι συμπάσχουν με τους πληγέντες.
Και όσον αφορά την συμπαράσταση τους έχει αξία. Περισσότερη αξία θα είχε όμως εάν είχαν κάνει έγκαιρα τα δέοντα για να αποτρέψουν την καταστροφή ή για να μειώσουν τις επιπτώσεις.
Όσον αφορά όμως τον ηγετικό τους ρόλο και το συντονιστικό τους έργο η συμπεριφορά τους είναι τουλάχιστον γελοία.
Αυτός που ηγείται και λαμβάνει αποφάσεις πρέπει να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εποπτεία του τι συνέβη, της έκτασης και των επιπτώσεων που υπάρχουν, πως εξελίσσεται η κατάσταση - τι κίνδυνοι δημιουργούνται στη συνέχεια. Είναι αναγκαίο να έχει ρεαλιστική εικόνα του τι συμβαίνει και η επίσκεψη ενδεχομένως να τον κάνει να καταλάβει καλύτερα.
Όμως ένας έμπειρος επί των θεμάτων ηγέτης θα έχει πολύ καλύτερη και ολοκληρωμένη εικόνα, εάν αξιοποιούσε τα σύγχρονα μέσα άμεσης πληροφόρησης που μας παρέχει η τεχνολογία, και οπωσδήποτε από συγκεκριμένους κατάλληλους ανθρώπους που αποτελούν τον επιχειρησιακό συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιτόπιων δράσεων και του συντονιστικού-επιχειρησιακού κέντρου ελέγχου.
Συνεπώς ο κάθε υπουργός έχει να διαλέξει τίμια μεταξύ των δύο. Η απλά παρίσταται γιατί συμπάσχει, με βασικότερο ρόλο να εμψυχώσει ηθικά τους ανθρώπους που μάχονται και πάσχουν ή ηγείται-αποφασίζει- και συντονίζει από εκεί που μπορεί να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα επί των εξελίξεων και όλων των δράσεων, όπου μπορεί να επικοινωνήσει με αμεσότητα όπου και όπως χρειάζεται, και αυτό είναι το συντονιστικό-επιχειρησιακό κέντρο.
Συνεπώς πάψτε να γελοιοποιείστε με τις επιτόπιες εξετάσεις σας για τα μάτια του κόσμου.
Η ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΩ
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι: « εάν ένας πολιτικός χωρίς εμπειρία και τεχνικές γνώσεις επί του αντικειμένου μπορεί να είναι καλός στη διοίκηση και διαχείριση του υπουργείου του».
Η άποψη ότι "αρκεί να είναι κάποιος τεχνοκράτης/επιστήμονας και να γνωρίζει το αντικείμενό του για να ηγηθεί", έχει αποδειχθεί στην πράξη προβληματική αν όχι εσφαλμένη. Και αυτό εξαρτάται κυρίως από τις παρακάτω παραμέτρους (δεν θα ασχοληθώ με τα διοικητικά προσόντα που προφανώς είναι αναγκαία):
1. Η αναγωγική εξήγηση πως ως αξίωση ισχύος (γνώσης-Knowledge) εκφράζει ο επιστημονικός λόγος , αποτελεί το βασικό πρώτο μέρος της γνωσιακής κατάστασης (cognition). Η καθαρή γνώση (knowledge) είναι η εξακρίβωση ενός γεγονότος μαζί με την ερμηνεία αυτού του γεγονότος και βασίζεται σε διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις - αφαιρέσεις.
2. Όμως όποιος νομίζει ότι επειδή γνωρίζει, δηλαδή έχει αποκτήσει την επιστημονική εξήγηση ενός φαινομένου ή μίας κατάστασης, ταυτόχρονα έχει κατανοήσει αυτήν την κατάσταση κάνει λάθος. Η κατανόηση είναι συνθετική λειτουργία και αποτελεί το έτερο και αναπόσπαστο τμήμα της γνωσιακής κατάστασης (cognition). Η κατανόηση εμπεριέχει ικανότητες σύνθεσης, ικανότητα αξιολόγησης και σύγκρισης επί των επιπτώσεων και των αποτελεσμάτων του γεγονότος και οπωσδήποτε κριτικής ικανότητας.
3. Συνεπώς η γνωσιακή λειτουργία (cognition) δεν εξαντλείται στην εξήγηση ("επιστήμη"), αλλά χρειάζεται και την κατανόηση (πολύ πιο συνθετική λειτουργία από την απλή εμπειρία του απλού "βιώματος").
Αυτοί που αναλαμβάνουν να ηγηθούν σε εκτελεστικές θέσεις της διακυβέρνησης όπως Υπουργοί, Υφυπουργοί και ΓΓ, που υποδύονται τους ηγέτες και τους ικανούς μάνατζερς είναι πλέον αναγκαίο να έχουν τεχνική γνώση του αντικειμένου (ή εάν δεν έχουν οι ίδιοι να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση χωρίς περιορισμούς σε αυτήν), αλλά και οπωσδήποτε κατανόηση. Γιατί και τα δύο είναι αναγκαία (πέραν των διοικητικών ικανοτήτων), για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις μεγάλες τους ευθύνες.
Και με μία επίσκεψη με βάρκα σε ένα ωκεανό προβλημάτων, δεν αποκτάται ούτε η γνώση αλλά ούτε και η κατανόηση.
Απλά αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την έλλειψή τους.
ΣΗΜ: Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κουταμάρες που ακούσαμε από τον κ. Πλακιωτάκη της ΝΔ (ως τομεάρχης ναυτιλίας) για το ίδιο θέμα της ρύπανσης, ο οποίος πήγε κι αυτός επιτοπίως (από την ξηρά αυτός), γι αυτό και διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» όπως είπε, ότι θα καταστραφεί η ...χλωρίδα!
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]