Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΩΘΕΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος
Δεν υπάρχει πλέον ομιλία πρωθυπουργού & αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος που να μην αναφέρεται στην ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης.

Κάποιοι αναφέρονται αόριστα ως ευχολόγιο, χωρίς να μας λένε τι εννοούν όταν λένε περιφερειακή ανάπτυξη.
• Δεν μας το λένε γιατί δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα κάτι γι’ αυτό.
• Δεν δημιούργησαν (αν και είχαν την εξουσία) το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και την διοικητική οργάνωση της χώρας , δεν εκχώρησαν τις αναγκαίες αρμοδιότητες, ούτε παρείχαν χρηματοδότηση, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για αξιοποίηση των τοπικών παραγωγικών πόρων προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης.

• Ούτε φυσικά δεν μας λένε έστω και κατ’ ελάχιστο , το πως θα πετύχουν περιφερειακή ανάπτυξη.
Γιατί; Μα γιατί ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας ήταν, είναι και εξακολουθεί να είναι η προβληματική μετάλλαξη που έχει κυριαρχήσει στην οικονομική σκέψη σε όλα τα κόμματα εξουσίας.
Κάποιοι άλλοι λαϊκίζοντες την προσέγγισαν με την προσφιλή τους τακτική:
• Αποσπασματικότητα και υποσχέσεις για δύο τρία μεγαλεπήβολα έργα (πιασάρικα εις την λαϊκο-πολιτική καθομιλουμένη), για να κρατήσουν τα προσχήματα, να ικανοποιήσουν την κομματική τους βάση και να δώσουν ψευδαίσθηση προοπτικής στην τοπική κοινωνία.
• Οι περισσότερες από αυτές τις υποσχέσεις είναι αβασάνιστες, υπερβολικά αισιόδοξες, και ανεδαφικές, και βασίζονται σε σπατάλη πόρων για κακοσχεδιασμένα έργα και δεν δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ο τόπος με την δική του αναπτυξιακή δυναμική.
• Γι αυτό και θα παραμείνουν υποσχέσεις. αλλά θα συνεχίσουν να τις επικαλούνται ως πρόγραμμα ανάπτυξης για την περιφέρεια.
Η “ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η «κοινωνία αξιών» έχει επισημάνει εδώ και πολύ καιρό (πολύ πριν το κάνουν μόδα -ή πιπίλα επί το αφελέστερον- τα κοινοβουλευτικά κόμματα) τις παρακάτω θέσεις όσον αφορά την σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης στην ανάπτυξη όλης της χώρας:
• Η ανάπτυξη της χώρας υπό την σπάνιν κεντρικά διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να υποκινηθεί σήμερα με ρωμαλέες δημόσιες επενδύσεις. Ρεαλιστικά μπορεί να έλθει μόνο από την αξιοποίησης των πόρων και των παραγωγικών δυνατοτήτων σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο, οι οποίες στο σύνολό τους μπορούν να δώσουν μία αναπτυξιακή δυναμική σε όλη τη χώρα.
• Απαιτείται πρωτίστως εκχώρηση συγκεκριμένων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης σε τοπικό επίπεδο λήψεων αποφάσεων (δεν αναφέρονται οι συγκεκριμένες προτάσεις μας οι οποίες έχουν παρουσιασθεί και είναι δημοσιευμένες λόγω περιορισμών χώρου).
• Αυτή η δυναμική μπορεί να ενισχυθεί με συγκεκριμένες και πολύ καλά σχεδιασμένες δημόσιες επενδύσεις , απόλυτα στοχευμένες στους πλέον παραγωγικούς τομείς κάθε περιφέρειας /δημοτικού διαμερίσματος, και οπωσδήποτε με δείκτες αποτελεσματικότητας.
• Οι επενδύσεις αυτές να δίνουν προστιθέμενη αξία στις επιχειρηματικές δράσεις και να ευνοούν τις συνέργιες των παραγωγικών πόρων, την έρευνα, την πληροφορία -επικοινωνία - δικτύωση τους και εξωστρέφεια, σε κάθε περιφέρεια & δημοτικό διαμέρισμα.
• Οι κρατικές, δημόσιες υπηρεσίες και λειτουργίες να προσανατολισθούν (γεωγραφικά και λειτουργικά) ώστε να ενισχύσουν τους τομείς που αφορούν τις συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιφέρειας/δημοτικού διαμερίσματος
• Τα προγράμματα αυτά δεν μπορεί να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται αποσπασματικά. Είναι αναγκαίο πέραν της εξειδίκευσης για κάθε δημοτικό διαμέρισμα, να είναι ολοκληρωμένα σε περιφερειακό επίπεδο, και να επιτυγχάνουν διευρυμένες συνέργιες πολλών δράσεων μεταξύ όλων των παραγωγικών τομέων.
Η «κοινωνία αξιών» έχει ήδη επεξεργαστεί και παρουσιάσει δημόσια τις συγκεκριμένες προτάσεις της στην Φθιώτιδα/Στερεά Ελλάδα και στην Αρκαδία/Πελοπόννησο και συνεχίζει να εξειδικεύει τις προτάσεις και για άλλες περιοχές της Ελλάδος.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]