Οι δασικές πυρκαγιές φεύγουν, οι πλημμύρες έρχονται…

Μιχάλης Χάλαρης

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, πολύ καλά μελετημένο (π.χ. Επιστημονική κοινότητα, το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή, η Διεθνής Στρατηγική του ΟΗΕ για τη Μείωση των Καταστροφών, η Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015), το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη κι έχει αντίκτυπο στη ζωή μας, με πολλούς τρόπους Είναι επιτακτική η προσαρμογή των κοινωνιών στις κλιματικές αλλαγές και η λήψη μέτρων περιορισμού των αιτιών τους. Η ικανότητα και η δυνατότητα προσαρμογής και περιορισμού συνδέεται με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, η οποία διαφέρει στις κοινωνίες. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ακόμα μια συνολική εθνική πολιτική για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής. Όπου λαμβάνονται κάποια μέτρα είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μεμονωμένα και αποσπασματικά.
Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως οι δασικές πυρκαγιές, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρών στη χώρα μας, πιο συχνά και με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πλημμύρες είναι η πιο συχνή φυσική καταστροφή έχοντας σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σαρώνοντας τις υποδομές, την ανθρώπινη αντίσταση και τις κοινωνικές δομές.Στη χώρα μας τα κυριότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαχείριση των πλημμυρών συνοψίζονται στην περιπλοκότητα του συστήματος διαχείρισής τους (πολυνομία κ.α.), στον μεγάλο αριθμό φορέων με ελλιπή διασύνδεση και συντονισμό, στην ανεπαρκή και με καθυστέρηση χρηματοδότηση για έργα πρόληψης, στην περιορισμένη έρευνα η οποία είναι μη επαρκώς συνδεδεμένη με τα εφαρμοζόμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης και στην ελάχιστη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών.
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρών απαιτεί μέτρα τα οποία πρέπει να αλλάξουν στόχευση και να μετακινηθούν από τη λήψη αμυντικών μέτρων προστασίας στη λογική της ολικής διαχείρισης, όπου ένα τμήμα της ολικής διαχείρισης είναι και τα αμυντικά μέτρα. Συνεπώς, υπάρχει ανάγκη για συνολική στρατηγική διαχείριση με ταυτόχρονη υιοθέτηση της διεπιστημονικής προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα εθνικό, περιφερειακό και τοπικό. Ειδικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη χρειάζεται η σύσταση μιας μορφής μητροπολιτικής δομής για την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των πλημμυρών, διότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι μόνοι τους.
Επίσης, υπάρχει ανάγκη για συνδυασμό μέτρων με περισσότερη έμφαση στα μη κατασκευαστικά μέτρα, αποτελεσματικό συντονισμό των επιχειρησιακών δυνάμεων για ταχεία αντίδραση, σύνταξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης με παράλληλη εξάσκηση των εμπλεκομένων υπηρεσιών και των πολιτών στη βάση των σχεδίων αυτών, ενίσχυση της έρευνας, της επιστημονικής γνώσης και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (π.χ. μοντέλα πρόγνωσης, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης κ.α.), ευαισθητοποίηση των πολιτών και ενημέρωσή τους για τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ακόμη, υπάρχει ανάγκη για εναρμόνιση με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και αξιοποίηση των ευκαιριών που μας δίνει η ΕΕ όπως η βελτίωση των επιπέδων προστασίας μέσω ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών και της από κοινού ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών.
Και όλα αυτά γιατί όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν… ειδικά στην Αττική όπου φέτος πλήγηκε από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές και με τις πρώτες βροχές είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία για την περιοχή φαινόμενα. 
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :


 1. ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΎΧΙΑ ΤΩΝ " ΚΑΚΏΝ" ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΟΝ- ΑΚΟΥΣΟΝ !!

  ΠΩΣ ΤΟΛΜΑΤΕ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΗΜΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ ?? ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ!!

  ΕΔΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ "ΑΓΙΟΥ ΕΜΠΡΗΣΤΗ" ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΓΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ !

  ΟΙ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ "ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ"

  ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ !!!

  ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ, ΟΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ " ΜΠΟΝΟΥΣ" ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΜΠΡΗΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !

  ΤΟ 2007, ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ , ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ??

  ΗΤΑΝ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ κ. ΚΟΗΣ ΚΟΕΝ ! Ο ΕΝ ΛΟΓΩ "ΚΥΡΙΟΣ " ΔΕΝ ΕΣΤΕΛΝΕ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ, ΩΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ- ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ....ΘΑ ΕΒΛΕΠΕ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΑΙΝΤΙ.

  ΈΣΤΕΙΛΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ....ΧΑΛΚΙΔΑ, ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΚΑΕΙ 2 ΠΕΥΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ ....

  ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ?

  ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ, ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ !!!!!

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ "ΑΓΙΑ " ΓΡΑΦΗ :

  " ΑΛΛΑ ΟΥΤΩ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΜΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ . ΤΟΥΣ ΒΩΜΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΘΕΛΕΤΕ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΚΑΙ
  ΤΑ Α Λ Σ Η ΑΥΤΩΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΤΑΚΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΛΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΥΣΕΙ ΕΝ ΠΥΡΙ "
  ( ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ ζ΄5)

  "ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΘΕΛΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΥΡ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΥΤΟΥ ΦΛΟΞ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΥΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΑΓΕΙ ΤΑΣ ΑΚΑΝΘΑΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΙΒΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΕΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥ ΑΓΡΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΠΟ ΨΥΧΗΣ ΕΩΣ ΣΑΡΚΟΣ "
  ( ΗΣΑΪΑΣ ι΄ 17-18 )

  "ΟΤΙ ΠΥΡ ΕΚΚΕΚΑΥΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΘΥΜΟΥ ΜΟΥ, ΚΑΥΘΗΣΕΤΕ ΕΩΣ ΑΔΟΥ ΚΑΤΩ, ΚΑΤΑΦΑΓΕΤΑΙ ΓΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ, ΦΛΕΞΕΙ ΘΕΜΕΛΙΑ ΟΡΕΩΝ "
  ( ΔΕΥΤΕΡΟΝΟΜΙΟΝ λβ΄22)

  " ΠΥΡ ΕΞΗΧΘΗ ΕΝ ΤΩΝ ΘΥΜΩ ΜΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΚΑΥΘΗ ΚΑΘ' ΗΜΩΝ "
  ( ΙΕΡΕΜΙΑΣ ιε΄14).

  ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΛΛΟΘΙ : ΘΕΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΓΟΥ ΓΙΑΧΒΕ- ΙΕΧΩΒΑ, ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΩΝ ΕΒΡΕΑΙΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΒΙΑ.

  Η ΔΗΘΕΝ " ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ", ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΥΣΚΑ !

  ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 2 ΛΕΞΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΠΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΓΟΥΡΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΟΥΣ !

  ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΡΩΜΗ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ Ο ΝΕΡΩΝ, ΑΛΛΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ ( βλ. ΗΝΙΟΧΟΥ : " ΠΑΥΛΟΣ Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ "

  Ο ΝΕΡΩΝ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΛΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ, ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ "

  ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΡΕΛΛΟ, ΠΟΥ ΤΟΛΜΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝ !

  ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ, ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ " ΙΕΡΕΣ" ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΣ......

  ΑΠΛΑ ΕΡΕΥΝΕΙΣΤΕ.....

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]