Η Μαδρίτη προβλέπει τις... επτά πληγές του Φαραώ για την Καταλονία αν ανεξαρτητοποιηθεί!

Μια ζοφερή κατάσταση για την Καταλονία «προφήτευσε» ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουΐς ντε Γκίνδος σε περίπτωση ανεξαρτησίας της. Όπως είπε σε μία τέτοια περίπτωση το ΑΕΠ
της βορειοανατολικής αυτής περιοχής της Ισπανίας θα κατέρρεε κατά 30%, θα διπλασιαζόταν η ανεργία, ενώ παράλληλα θα απομονωνόταν οικονομικά.

Κατά την άποψη του υπουργού, η διαδικασία προς το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην αξιολόγηση της Ισπανίας στις εκθέσεις που οι αντίστοιχοι οίκοι, όπως ο Moody’s, πρόκειται να δημοσιεύσουν στα τέλη του μήνα, καθώς κανείς τους δε θεωρεί «δυνατή» την ανεξαρτησία.

«Η ανεξαρτησία είναι τόσο παράλογη που ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίων, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν πως αυτό αποτελεί ένα δυνατό και παραδεκτό σενάριο, και ως εκ τούτου δεν το ενσωματώνουν στους υπολογισμούς τους. Συνεπώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την πραγμάτωσή του», τόνισε ο υπουργός σε δηλώσεις του που αναμεταδίδονται από το Europa Press.

Ο ντε Γκίνδος επέμεινε στο γεγονός ότι από οικονομικής πλευράς η απόσχιση της Καταλονίας θα ήταν «απολύτως παράλογη» και προειδοποίησε για ορισμένες από τις επιπτώσεις που αυτή θα είχε, αλλά αποσιωπούνται από τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος. Όπως τόνισε, σε αντίστοιχη περίπτωση η Καταλονία θα έφευγε από την ευρωζώνη και την ΕΕ, συνεπώς το 75% της παραγωγής της θα υπόκειτο σε δασμούς. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τράπεζες με έδρα την Καταλονία θα άλλαζαν έδρα, κάτι που θα οδηγούσε σε «σκληρή αβεβαιότητα».

Την ίδια στιγμή, μία ανεξάρτητη Καταλονία θα έπρεπε να κόψει το δικό της νόμισμα, που θα υφίστατο μία υποτίμηση μεταξύ του 30 και του 50%. Το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά 25-30%, ενώ ο δείκτης ανεργίας θα διπλασιαζόταν. «Η φτωχοποίηση της καταλανικής κοινωνίας θα ήταν ωμή», τόνισε ο ντε Γκίνδος, προσθέτοντας πως κανείς εχέφρων δεν πιστεύει πως η ανεξαρτησία της Καταλονίας αποτελεί ένα δυνατό σενάριο.

Κατ’ αυτόν, το δημοψήφισμα αποτελεί «τον Δούρειο Ίππο» προκειμένου να εδραιωθεί «μία ριζοσπαστική κυβέρνηση» στην Καταλονία. «Και αυτό είναι που θα επιτευχθεί εν τέλει», κατέληξε.

Ο ντε Γκίνδος πρόσθεσε πως η απάντηση που αντιτείνει η κυβέρνηση στην πρόκληση των Καταλανών είναι «ισορροπημένη, σθεναρή και σώφρων», τονίζοντας πως δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση στις λειτουργίες της Καταλονίας, απλώς παρακολουθούνται τα έξοδα που πραγματοποιεί η τοπική ‘Γκοβερν’ (κυβέρνηση), ώστε να μην διοχετεύονται στην πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος.

Στις δηλώσεις του ντε Γκίνδος απάντησε ο σύμβουλος (υπουργός) Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας της Καταλονίας Σάντι Βίλα: «η προαναγγελία των Πληγών του Φαραώ που θα επιπέσουν στους Καταλανούς για τις αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν βοηθά στην επίλυση της κατάστασης», ιδίως όταν τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. το πλέον βασικό ομως δεν το είπαν για το τι θα γινει αν αποσχισθεί η Καταλονία...
  ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΔΙΑΓΑΛΑΞΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!!

  ΤΡΈΜΕΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ !!!!
  αν μείνετε ήσυχα θα σας σφάξουν χωρίς να σας κουρέψουν πριν, διαφορετικά πρώτα θα σας κουρέψουν και μετά θα σας σφάξουν!!!

  ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΤΕ ΘΑΝΑΤΟ !!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΠΑΤΙΡΙΑ ΑΦΡΑΓΚΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΠΟΙΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΧΘΕΣ Η ΜΙΚΡΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΗΜΑΡΑ Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΘΑΝΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΩΝ ΠΟΡΤΟΦΟΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ ΤΟΥ ΜΟΣΚΟΒΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΟΛΗ Η ΕΛΙΤ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΛΗΣΤΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ,ΤΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΣΚΛΑΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]