Υπάρχει τρόπος Όμως δεν το κάνει!

Γράφει : Ο Αθανάσιος Τσόκας Μαθηματικός-Ερευνητής * 

Υπάρχει τρόπος, η Κυβέρνηση, να μηδενίσει το ΦΠΑ στα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να μειώσει τους συντελεστές 6%, 13%, 24% του ΦΠΑ!. Όμως δεν το κάνει!. Επιμένει στο φτωχό “market pass”!!!

Ένα νοικοκυριό, που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, ξοδεύει όλο το ισχνό μηνιαίο εισόδημα του, για να αγοράσει τα αναγκαία προς το ζην αγαθά.

Και μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το φτωχό μηνιαίο εισόδημα του, του τελειώνει πριν λήξει ο μήνας!.

Από τα αναγκαία αγαθά που αγοράζει ένα φτωχό νοικοκυριό, μέσα σε ένα μηνά, ένα μέρος (όχι πολύ μεγάλο) έχει ΦΠΑ 6%, ένα άλλο μέρος (αρκετά μεγάλο, που εκεί ανήκουν τα περισσότερα βασικά τρόφιμα) έχει ΦΠΑ 13% και ένα τρίτο μέρος (μέτριο σε μέγεθος) έχει ΦΠΑ 24%.

Η Κυβέρνηση για να μηδενίσει το ΦΠΑ, στα οικονομικώς αδύναμα νοικοκυριά, τώρα που η ακρίβεια καλπάζει και οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, να κάνει το εξής απλό.

Τις τρεις κατηγορίες ΦΠΑ 6%, 13%, 24% να τις αφήσει ως έχουν (για να εισπράττει από τους έχοντες και κατέχοντες) και το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ, (που κατά μέσο όρο) παρακρατεί από το ισχνό μηνιαίο εισόδημα του κάθε ευάλωτου νοικοκυριού, στο τέλος του κάθε μήνα να του το επιστρέφει, βάζοντας το στο τραπεζικό λογαριασμό του!!!.

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης, πρέπει να απευθυνθεί στο κάθε οικονομικώς αδύναμο νοικοκύρη και να του πει :

Μη φοβάσαι!. Εγώ νοιάζομαι για σένα, που τα βγάζεις τόσο πολύ δύσκολα πέρα!.

Θα σου υπολογίσω,, κατά μέσο όρο, το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ που σου παίρνω από τους έμμεσους φόρους 6%, 13% και 24% και αυτό το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ, θα στο επιστρέφω στο τέλος του κάθε μήνα!.

Οπότε Φίλε μου, φτωχέ νοικοκύρη, σε απαλλάσσω παντελώς από το ΦΠΑ, άρα πρέπει να είσαι ευχαριστημένος!!!.

Απομένει λοιπόν να σου υπολογίσω, πόσο είναι (κατά μέσο όρο) το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ που σου παίρνω και αυτό θα στο δίνω στο τέλος του κάθε μήνα!.

Αυτό δεν είναι δύσκολο για μένα να το κάνω, γιατί ήμουν αριστούχος στα μαθηματικά!.

Δες λοιπόν τι κάνω για να βρω (κατά μέσο όρο) το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ που σου παίρνω!.

Τους τρεις ξεχωριστούς ΦΠΑ : 6%, 13%, 24% τους προσθέτω :

6%+13%+24%=43%.

Και επειδή έχω, τρεις ξεχωριστούς ΦΠΑ : 6%, 13%, 24% το άθροισμα τους 43% το διαιρώ δια του 3.

Ο πηλίκο 43%/3 είναι κατά προσέγγιση το ποσοστό 14,33%… ή σε στρογγυλοποιημένη μορφή (προς τα πάνω), είναι το ποσοστό 15%..

Αυτό το ποσοστό 15%, που σου βρήκα, (προσθέτοντας τους τρείς ξεχωριστούς ΦΠΑ 6%, 13%, 24% και διαιρώντας το άθροισμα τους, δια 3) είναι ο ένας και μοναδικός μεσοσταθμικός ΦΠΑ 15%, με τον οποίο θα σου φορολογώ θεωρητικά, όλα τα αγαθά σου, που αγοράζεις κάθε μήνα, για να ζήσεις!.

Και με αυτό το ενιαίο μεσοσταθμικό ΦΠΑ 15% (που είναι δίκαιος,, γιατί είναι κοντά στο ΦΠΑ 13%, που έχουν τα περισσότερα τρόφιμα και πολύ μακριά από το ΦΠΑ 24%, που έχουν τα χαρτικά, τα απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα).

Ήλθε τώρα η στιγμή να σου υπολογίσω μεσοσταθμικά, το συνολικό μηνιαίο ΦΠΑ που σου παίρνω!

Ό,τι αγαθό θα αγοράζεις κάθε μήνα, θα στο φορολογώ (θεωρητικά) με ενιαίο ΦΠΑ 15%!.

Και επειδή, ο ενιαίος ΦΠΑ 15% υπολογίζεται, πάνω στη τιμή του κάθε αγαθού που αγοράζεις, και επειδή επίσης, ξοδεύεις όλο το ισχνό μηνιαίο εισόδημα σου Ε, για να αγοράσεις όλα τα αγαθά του κάθε μήνα, που σου χρειάζονται για να ζήσεις, η συνολική τιμή όλων των αγαθών που αγοράζεις κάθε μήνα, είναι ίση με το φτωχό μηνιαίο εισόδημα σου Ε!

Άρα, ο συνολικός μηνιαίος ΦΠΑ 15%, που υπολογίζεται επί της συνολικής τιμής όλων των αγαθών, που αγοράζεις κάθε μήνα (και η οποία συνολική τιμή είναι ίση με το ισχνό μηνιαίο εισόδημα σου Ε), ο συνολικός μηνιαίος ΦΠΑ 15% (που σου παίρνω), είναι μεσοσταθμικά, το 15% του πενιχρού μηνιαίου εισοδήματος σου, Ε!!!.

Και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, έκλεισε το διάλογο του, με το φτωχό νοικοκύρη, με τα εξής λόγια :

“Μπορεί με τους τρείς ΦΠΑ 6%, 13%, 24%, να σου παίρνω κάθε μήνα το 15% του ισχνού μηνιαίου εισοδήματος σου, στο τέλος όμως του κάθε μήνα, σου το επιστρέφω ατόφιο, βάζοντας το, στο τραπεζικό λογαριασμό σου και έτσι έχεις μηδενικό ΦΠΑ, στις αγορές των προϊόντων που αγοράζεις!.

Και ο Πρωθυπουργός, είπε την τελευταία φράση προς το φτωχό νοικοκύρη!

Πιστεύω να έμεινες ικανοποιημένος!.

Και ο αυτός, με πολύ συγκίνηση έσπευσε και είπε προς τον κύριο Μητσοτάκη!

Ναι!. Ναι!. Κύριε Πρωθυπουργέ μου!.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος μαζί σας και θα επιτελέσω εις το ακέραιο το καθήκον μου στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές!.

Και ο φτωχός νοικοκύρης, εντελώς αυθόρμητα ανασηκώθηκε από το κρεβάτι, όπου κοιμόταν, για να αγκαλιάσει και να ασπαστεί διπλά τον κύριο Μητσοτάκη!.

Και στο σημείο αυτό ο φτωχός νοικοκύρης, ξύπνησε!!!.

Και απογοητευμένος ψιθύρισε!

Όλα ήταν ένα όνειρο!.

Ένα όμορφο όνειρο, μιας γλυκιάς χειμερινής νύχτας!.

Και προσγειώθηκε στην ωμή πραγματικότητα!.

Και με πολύ θλίψη, ο φτωχός νοικοκύρης, αποδέχτηκε το χλωμό “market pass”, που θα μπαίνει στο τραπεζικό λογαριασμό του, από το Φλεβάρη του 2023 και για 6 μήνες το καθαρό ποσό των 17,6 ευρώ, γιατί ο φτωχός νοικοκύρης είναι μοναχικός και με μια ισχνή σύνταξη των 600 ευρώ, που εάν του επιστρεφόταν στο τέλος του κάθε μήνα το 15% της σύνταξης του, των 600 ευρώ (όπως είδε στο όνειρο του) θα είχε μηνιαίο όφελος 90 ευρώ (15%χ600=90), ενώ τώρα ο φτωχός νοικοκύρης, με το χλωμό “market pass”, θα έχει όφελος 17,6 ευρώ το κάθε μήνα!!!.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΣΟΚΑΣ

loading...