Απόφαση-καταπέλτης σε βάρος του Π. Ψωμιάδη

Στις 29 Ιανουαρίου 2012 η “Μακεδονία της Κυριακής” είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ με τίτλο “Δείξε μου τους φίλους σου…”, το οποίο παρουσίαζε τις φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις του τότε εν αργία περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη
με τέσσερα πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονταν σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις. Εξ αυτών οι τρεις ήταν την εποχή εκείνη στη φυλακή και ο τέταρτος είχε προλάβει να αποφυλακιστεί.

 Ο κ. Ψωμιάδης ενοχλήθηκε από το δημοσίευμα και κατέθεσε σε βάρος της “ΜτΚ” και του συντάκτη του δημοσιεύματος αγωγή, με την οποία ζητούσε να του επιδικαστεί αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 300.000 ευρώ. Ταυτόχρονα κατέθεσε και άλλες δύο αγωγές για άλλα αντίστοιχα δημοσιεύματα. Στην πορεία ο τέως περιφερειάρχης αποφάσισε να αποσύρει και τις τρεις αγωγές, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι δεν επρόκειτο να ευδοκιμήσουν. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά επανέφερε τις δύο εξ αυτών, οι οποίες εκδικάστηκαν. Για την πρώτη, η οποία αφορά την ανωτέρω υπόθεση, εξεδόθη απόφαση, ενώ για τη δεύτερη εκκρεμεί.

Η απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης είναι καταπέλτης για τον κ. Ψωμιάδη. Καταρχήν αναγνωρίζει πως όσα αναγράφονται στο επίμαχο δημοσίευμα είναι απολύτως αληθή και επιπλέον επιδικάζει σε βάρος του δικαστικά έξοδα ύψους 6.000 ευρώ, τα οποία οφείλει να καταβάλει στους εναγόμενους.

Το επίμαχο δημοσίευμα

Το δημοσίευμα περιέγραφε τις σχέσεις που είχε ο τέως περιφερειάρχης με τέσσερα πρόσωπα, τα οποία βρίσκονταν την περίοδο εκείνη στην επικαιρότητα. Ο πρώτος ήταν ένας εκ των 53 συλληφθέντων τότε για την πολύκροτη υπόθεση της τοκογλυφίας. Ο κ. Ψωμιάδης είχε καταγραφεί από τον κοριό της ΕΥΠ να τηλεφωνεί -και μάλιστα από το υπηρεσιακό τηλέφωνο της περιφέρειας, καίτοι βρισκόταν σε αργία- στον Δημήτρη Λαμπάκη, φερόμενο τότε ως επικεφαλής της μιας εκ των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας και να του ζητά: “αν μπορείς, αυτούς βοήθησέ τους, είναι καλά παιδιά”.

Ο δεύτερος ήταν ο φερόμενος τότε ως αρχηγός των κυκλωμάτων τοκογλυφίας Μάρκος Καραμπέρης. Ήταν παλιός γνώριμος του κ. Ψωμιάδη, καθώς ο τελευταίος τραγουδούσε στη δεκαετία του ’70 στα κέντρα που διατηρούσε ο Καραμπέρης. Επιπλέον, οι δυο τους διασταυρώνονταν και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Το δημοσίευμα υπενθύμιζε επίσης ότι ο κ. Ψωμιάδης υπήρξε στενότατος φίλος και συνεταίρος με τον φυλακισμένο τότε Νίκο Κασιμάτη, πρωταγωνιστή του μεγαλύτερου σκανδάλου κλοπής ΦΠΑ της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων δραχμών! Ο Κασιμάτης ήταν στέλεχος και λογιστής εταιρείας συμφερόντων του κ. Ψωμιάδη, ο οποίος το 2002 τον συμπεριέλαβε και στο ψηφοδέλτιό του ως υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο, αλλά αναγκάστηκε να τον αποσύρει μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της κλοπής ΦΠΑ.

Φίλος του κ. Ψωμιάδη υπήρξε και ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, γνωστός στη Θεσσαλονίκη ως “Πανάγος”, ο οποίος είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση εκβιασμού των ιδιοκτητών της ΜΕΒΓΑΛ, γνωστή ως “υπόθεση των κουμπάρων”. Ο “Πανάγος” είχε διατελέσει στο πολιτικό γραφείο του κ. Ψωμιάδη, ενώ στις περιφερειακές εκλογές του 2010 συμμετείχε στο στενό εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου τότε περιφερειάρχη, έχοντας την ευθύνη των επαφών με επιχειρηματίες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Με την αγωγή του ο κ. Ψωμιάδης, πέραν της οικονομικής απαίτησης, ζητούσε το δικαστήριο να απαγορεύσει κάθε ανάλογο δημοσίευμα στο μέλλον, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε ως “απαράδεκτο”. Ως προς το επίμαχο δημοσίευμα ο ενάγων ισχυριζόταν στην αγωγή του ότι με αυτό “του αποδίδεται η ψευδής και συκοφαντική κατηγορία της συνέργειας στην εγκληματική δράση” των τεσσάρων φίλων του καθώς και “ο χαρακτηρισμός του εγκληματία”.

Το δικαστήριο απέρριψε τον ανωτέρω ισχυρισμό του κ. Ψωμιάδη, σημειώνοντας στην απόφαση ότι καθίσταται σαφές πως “ο συντάκτης του δημοσιεύματος σε καμία περίπτωση δεν προσάπτει στον ενάγοντα την κατηγορία της συνέργειας στην τέλεση των προαναφερόμενων αδικημάτων του κοινού ποινικού δικαίου που αποδίδονται σε φίλους και γνωστούς του ενάγοντος, ούτε συνακόλουθα επιθυμεί να προσδώσει στον τελευταίο την ιδιότητα του εγκληματία, παρά μόνο με τρόπο -πράγματι- δηκτικό σχολιάζει τις κοινωνικές (αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επαγγελματικές) επαφές που αδιαμφισβήτητα είχε ο ενάγων σε διάφορα χρονικά σημεία της πολιτικής του σταδιοδρομίας”. Αναφέρει επίσης η απόφαση πως “την ύπαρξη των σχέσεων αυτών ο ενάγων δεν την αρνείται, ενώ διευκρινίζει, περαιτέρω, ότι με τους δύο πρώτους Δημήτρη Λαμπάκη και Μάρκο Καραμπέρη συνδεόταν για ορισμένο χρονικό διάστημα και επαγγελματικά”.

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου διατυπώνεται επίσης η κρίση ότι “ο ενάγων, ενόψει του ότι στο παρελθόν έχει αναλάβει δημόσιες επ’ αμοιβή θέσεις συνοδευόμενες από πολυάριθμες και πολυποίκιλες κοινωνικές εμφανίσεις, έχει καταστεί εξ ορισμού δημόσιο πρόσωπο, εκτιθέμενο στο δημόσιο έλεγχο, πολύ δε περισσότερο στη δημόσια κριτική, που είναι υποχρεωμένος να υπομένει, ακόμη και όταν είναι αυστηρή”.

Συνεχίζοντας, το δικαστήριο σημειώνει πως με το επίδικο δημοσίευμα “δεν προσδίδονται στον ενάγοντα στοιχεία επαγγελματικής ανεπάρκειας, παρά μόνο αξιολογείται η συμπεριφορά και δράση αυτού ως πολιτικού προσώπου. Μην υπάρχοντος λοιπόν, ισχυρισμού ή διάδοσης ψευδούς γεγονότος σε βάρος του ενάγοντα ή έκφρασης γνώμης, κρίσης και χαρακτηρισμού που να σχετίζεται με τέτοιο γεγονός (ψευδές) και πολύ περισσότερο μην έχοντες οι συντάκτες του δημοσιεύματος την παραμικρή αμφιβολία για την ακρίβεια των γεγονότων που παρέθεσαν, την ορθότητα των οποίων και ο ίδιος ο ενάγων δεν αμφισβητεί, δεν στοιχειοθετείται εξ υποκειμένου και αντικειμένου η άδικη πράξη της συκοφαντικής δυσφήμησης”.

Του Νίκου Ηλιάδη

πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. ΖΟΡΙΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΖΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ.ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΙΚΡΟΙ ΘΕΟΙ ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ! ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ!!!ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΤΙΘΑΣΟ ΑΛΟΓΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δειτε το!Ο προεδροs του ΛΑ.Ο.Σ περιστοιχισμενοs απο πρωτοκλασατα μελη τηs<>!
  ixnos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_2525.html
  Αντι να βγαλει τον σκασμο ο κολλητοs του Καραμπερη συνεχιζει την ιδια μαστιχα!
  ixnos.blogspot.gr/2012/02/blog-post_5693.html
  Την φυλακη το φιλαρακι του...υπερπατριωτη...Βελοπουλου!
  Τον δρομο για τιs φυλακεs πηρε σημερα εκ νεου ο Μαρκοs Kαραμπερηs γνωστοs ιδιοκτητηs νυχτερινων κεντρων στη Θεσσαλονικη ο οποιοs κατηγορειται ωs<< εγκεφαλοs >>κυκλωματοs τοκογλυφιαs που δρουσε στην Βορεια Ελλαδα!
  ixnos.blogspot.gr/2017/06/blog-post_43.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]