Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-ΗΠΑ-Ισραήλ για διαμόρφωση συνόρων στη Μέση Ανατολή – Εκτός η Τουρκία!

Μ.Νετανιάχου: “Eίναι κάτι πρωτοφανές – Συμφωνήσαμε και οι τρεις”

Koσμογονικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς Ρωσία-ΗΠΑ-Ισραήλ “έδωσαν τα χέρια” για μια Σύνοδο Κορυφής που μπορεί να αλλάξει τον ρου της ιστορίας με επανακαθορισμό συνόρων και
δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους!

Αργά χτες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του ανέφερε πως οι 3 χώρες, ΗΠΑ-Ρωσία-Ισραήλ, συμφώνησαν στην δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα θέματα ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Μάλιστα η τριμερής επιτροπή θα συναντηθεί εκτάκτως τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ.

Πριν λίγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, είπε σχετικά:

“Πρότεινα και στους δύο, σε Ν.Τραμπ και Β.Πούτιν να σχηματίσουμε μια κοινή επιτροπή με μέλη από ΗΠΑ-Ρωσία και Ισραήλ που θα συναντηθεί τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ για να συζητήσει την κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μαζί μου.

Αυτό είναι κάτι πρωτοφανές”!

Ετσι, τον Ιούνιο θα συναντηθούν ο Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τ.Μπόλτον, με τον ισραηλινό ομόλογο του Meir Ben-Shabbat και τον Ρώσο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας και δεξί χέρι του Β.Πούτιν, Nikolay Patrushev!

Ισραηλινές πηγές τονίζουν πως η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις συζητήσεις ενώ τονίζουν πως ότι συμφωνηθεί μεταξύ των τριών συμβούλων ασφαλείας θα προωθηθεί και στους ηγέτες για υπογραφές.

Το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η περιβόητη “Συμφωνία του Αιώνα”, η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, ο τερματισμός του πολέμου στην Συρία, η αποχώρηση των ιρανικών και τουρκικών δυνάμεων, το νέο Σύνταγμα της Συρίας, η δημιουργία (στο μέλλον) κουρδικού κράτους.

Κρίσιμο και τελευταίο θέμα συζήτησης θα είναι οι ενεργειακοί αγωγοί, τόσο αυτοί από Κατάρ και Ιράν προς Συρία πχ ο South Pars αλλά και ο East-Med.

Mε λίγα λόγια, το Ισραήλ μπαίνει “σφήνα” στην Συμφωνία της Αστάνα μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και θα προτείνει ένα νέο σχέδιο που θα οδηγήσει σε νέα σύνορα στην περιοχή, σε μόνιμη εκεχειρία και απόσυρση των δυνάμεων. Τελικός χαμένος η Αγκυρα!

Hδη ο Ρ.Τ.Ερντγάν έχει αντιδράσει αρνητικά απέναντι στην “Συμφωνία του Αιώνα”, συνεπώς δεν υπάρχει χώρος γι αυτόν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πάντως ο σύμβουλος και γαμπρός του Ν.Τραμπ, Jared Kushner, έφτασε στο Αμμάν στην Ιορδανία για να συζητήσει για το προοίμιο αποκάλυψης της “Συμφωνίας του Αιώνα, στη Σύνοδο του Μπαχρέιν. Μαζί του είναι και ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ Greenbaltt. Και οι δύο συναντήθηκαν στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρέσβη στην Ουάσινγκτον και συνάντησαν τον Μ.Νετανιάχου.

Η κρισιμότητα της Συνόδου μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ-Ρωσίας φαίνεται και από το γεγονός πως αν και ο Νετανιάχου οδηγείται σε νέες εκλογές εντούτοις αρνήθηκε να ακυρώσει την Σύνοδο.

Πριν λίγες ώρες ο Μ.Νετανιάχου είπε στον Jared Kushner:

“Είχαμε ένα μικρό ατύχημα σήμερα. Αυτό όμως δεν θα μας σταματήσει και θα εργαστούμε μαζί.

Οι ΗΠΑ υπό τον Ν.Τραμπ φέρνουν πιο κοντά τους συμμάχους στην περιοχή απέναντι στις προκλήσεις”.

“Οι δύο ηγέτες, Β.Πούτιν και Ν.Τραμπ, θέλουν να εκλεγεί ξανά ο Μ.Νετανιάχου και να αναλάβουν τον ρόλο και την ευθύνη διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Μέση Ανατολή.

Φυσικά η υποστήριξη τους προς τον Μ.Νετανιάχου αποτελεί εμπόδιο προς τον Λίμπερμαν που θέλει να αυξήσει εν όψει εκλογών την δυναμική του.

Η Τριμερής Επιτροπή είναι κάτι το πρωτοφανές. Και αυτό γιατί δίνει στο Ισραήλ ισάξιο ρόλο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Επιπλέον το Ισραήλ θα διαραματίσει κορυφαίο και αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση των ζητημάτων ασφαλείας της Μέσης Ανατολής.

Ο Β.Πούτιν είναι έτοιμος να τιμήσει το εβραϊκό κράτος και τον πρωθυπουργό του επιτρέποντας η έναρξη της Συνόδου να γίνει στην Ιερουσαλήμ!” καταλήγουν ισραηλινές πηγές.

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι το “Σχέδιο του Αιώνα” θα αποκαλυφθεί ίσως και αυτόν τον μήνα.

“Μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του” διαμήνυσε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας στον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό και σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το παλάτι αναφέρεται ότι ο βασιλιάς Αμπντάλα –που σύμφωνα με τους συμβούλους του ανησυχεί βαθύτατα για το τι περιέχει το προς το παρόν απόρρητο αμερικανικό σχέδιο για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή– είπε στον Κούσνερ ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τη Δυτική Όχθη.

“Η Αυτού Μεγαλειότης τόνισε την ανάγκη για μια συνολική και βιώσιμη ειρήνη, βασιζόμενη στη λύση των δύο κρατών, που θα οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των γραμμών της 4ης Ιουνίου 1967, με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πάντως όλα δείχνουν πως είμαστε πολύ κοντά σε αναδιαμόρφωση συνόρων. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η συνεννόηση των “Μεγάλων Δυνάμεων”…

Οι αντιδράσεις είναι πολλές τόσο από Ιορδανία όσο και από την παλαιστινιακή αρχή και την Τουρκία. Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες θα πέσει και η υπογραφή μόνιμης συνθήκης ειρήνης μεταξύ αραβικών κρατών και Ισραήλ.

Ενσωματωμένο βίντεο

פגישת נתניהו קושנר: נתניהו התייחס בפגישה לפיזור הכנסת, ואמר כי “למרות ‘האירוע’ אמש נמשיך לעבוד יחד”. קושנר: “ביטחון ישראל חשוב ליחסים בין המדינות ולנשיא. אנחנו מתרגשים מהפוטנציאל שיש לכולם באיזור”@AmichaiStein1

15 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Special Representative for International Negotiations @jdgreenblatt45, Senior Advisor to U.S. President Jared Kushner and Special Representative for Iran Brian Hook met this afternoon with Prime Minister @Netanyahu at his Jerusalem Residence.

37 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

loading...