Το κράτος-παραβάτης Τουρκία, «καθαγιασμένος» καθοδηγητής της Αλβανίας

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δείγμα αναξιοπιστίας για τους πολιτικούς που συνδυάζουν τρία ”θανάσιμα” αμαρτήματα στο όλον της προσωπικότητάς τους: την θρασύτητα, την υποκρισία στα όρια εξαπάτησης και τον κυνισμό.

Γράφει η

Κρινιώ Καλογερίδου

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Έντι Ράμα, που συγκεντρώνει εν αφθονία τα ως άνω αρνητικά χαρακτηριστικά και όχι μόνο, καθώς — πέραν των εγγενών — απέκτησε και επίκτητα απ’ τον συγχρωτισμό του με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο μοιράζεται τον ανθελληνισμό του.

Δείγμα θρασύτητας (”αναγνωρισμένο” διεθνώς) που υπερβαίνει των ελληνοαλβανικών σχέσεων έδωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο, όταν — με αφορμή τον αποκλεισμό* της Βουλγαρίας από τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη — ειρωνεύτηκε την προσπάθεια της ΕΕ να ενσωματώσει στους κόλπους της τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (μεταξύ των οποίων και τη δική του), παρουσιάζοντας στον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ως… ”πρωθυπουργό της Δυτικής Βουλγαρίας” τον Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, της Βόρειας Μακεδονίας…

Άλλο ένα χτυπητό δείγμα θρασύτητας έδωσε και κατά το παρελθόν ο Ράμα (Αύγουστος 2015), όταν — εν τη ρύμη του λόγου του ή λόγω ευσεβούς πόθου; — είπε, απαντώντας σε δήλωση του εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Χιμάρα είναι … αλβανική και ότι οι Έλληνες “έκαναν συχνά στο παρελθόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Αλβανίας, όπως έκαναν και στην τρέχουσα περίοδο…”!!! **

Αν πούμε τώρα για το θέμα της υποκρισίας και δολιότητάς του, αυτό εξακολουθεί να έχει πρώτιστο ”θύμα” τους Βορειοηπειρώτες. Κάτι αυταπόδεικτο απ’ την ταραγμένη σύγχρονη ιστορία του τόπου, αφού ο Έντι Ράμα παρουσιάστηκε εξ αρχής στο πολιτικό προσκήνιο υποκριτικά σαν δημοκράτης ηγέτης.

Ήταν για να ”κλέψει” τις ψήφους των Ελλήνων ομογενών μας εκεί και να αποδειχθεί στη συνέχεια άξιος συνεχιστής της βάρβαρης και απάνθρωπης τακτικής που εφάρμοσε εναντίον τους ο Ενβέρ Χότζα (τον οποίο αποκαλούσαν στην εποχή του ”Στάλιν των Βαλκανίων”).

Όσο για τον κυνισμό του Αλβανού πρωθυπουργού, το ελάχιστο αποδεικτικό είναι η δήλωσή του για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο τον Φεβρουάριο του ’22, γιατί μια πρόσφατη, κυνικότατη αποκάλυψή του αποτελεί μέγιστο τεκμήριο, αφού ομολόγησε στον διευθυντή του Sky TG24 Giuseppe De Bellis (Μπέργκαμο Ιταλίας) το ανομολόγητο.

Ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας κορονοϊού, δηλαδή, ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είχαν κάνει λαθρεμπόριο εμβολίων πίσω απ’ την πλάτη της Pfizer, για να μπορέσουν αμφότεροι να σώσουν ανθρώπινες ζωές στις χώρες τους!!! Κάτι που αναίρεσε εν ριπή οφθαλμού ο Ράμα μετά την οργισμένη αντίδραση πολλών μέσα και έξω (κυρίως) απ’ την Αλβανία.

Με δεδομένα αυτά και άλλα πολλά που αφορούν την μόνιμη στοχοποίηση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την αντιμετώπισή της απ’ την αλβανική κυβέρνηση μεροληπτικά και όχι επί ίσοις όροις και χωρίς διακρίσεις, δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει η αναβολή για δεύτερη φορά (η πρώτη λόγω πανδημίας) της απογραφής πληθυσμού για τον Οκτώβριο του ’23 από το Ινστιτούτο Στατιστικής (ISTAT).

Η δικαιολογία βέβαια ήταν ότι η αναβολή οφείλεται στην έλλειψη τεχνικών μέσων. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι έγινε για να διασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να εκκολαφθούν οι παγίδες μείωσης του ελληνικής καταγωγής πληθυσμού της Αλβανίας,,,

Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει, επίσης, η διάψευση (στις αρχές του τρέχοντα μήνα) από τον Αλβανό πρωθυπουργό του ισχυρισμού της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση προσφυγή Ελλάδας-Αλβανίας στη Χάγη, με σκοπό τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας στα 12 νμ στο Ιόνιο. Κάτι που είχε προαναγγείλει από τον Αύγουστο του ’20 ο Έλληνας πρωθυπουργός, μη υπολογίζοντας την καταλυτική επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν στον Έντι Ράμα.

Επιρροή που στο θέμα αυτό ”μεταφράζεται” με κωλυσιεργίες, εμπόδια τα οποία προέβαλε (υποτίθεται) ο πρώηνΠρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, αλλά παραμένουν και επί προεδρίας του διαδόχου του Μπαϊράμ Μπέγκα, γιατί η επιρροή της Άγκυρας είναι ισχυρότερη στην Αλβανία από τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Μειονοτήτων και τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τα smart drones και τα δυο μοντέλα Bayraktar iha και Bayraktar TB2 έρχονται οσονούπω, βλέπετε, από την Τουρκία στην Αλβανία για ενίσχυση των ΕΔ της δεύτερης. Και αυτό είναι ο αψευδέστερος μάρτυρας των στενών, αδελφικών σχέσεων του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν (μαζί με εκείνο της μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία στα εδάφη της Β. Ηπείρου), για να μη μιλήσω για σχέσεις εξάρτησης του πρώτου από τον δεύτερο οι οποίες παραπέμπουν ευθέως σε σχέσεις δούλου-αφέντη.

Υπό την οπτική αυτή δεν είναι καθόλου παράξενο που ο Αλβανός πρωθυπουργός, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ευρώπης στο Στρασβούργο (όπου έφτασε μετά από τρίωρη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν), είπε ότι ”υπάρχουν δυο απελπισμένοι τύραννοι: ο Μιλόσεβιτς νεκρός και ο Πούτιν ζωντανός”, ξεχνώντας να συμπεριλάβει το ”κρυφό ποταμάκι” του αναθεωρητισμού και εξίσου επικίνδυνο Τούρκο Πρόεδρο.

Κάτι που του το υπενθύμισε, και καλώς, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με ερώτησή της (”Πώς συμβαδίζει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. — και η στρατηγική σχέση που συνεχώς εμβαθύνει μ’ αυτήν — με το κράτος-παραβάτη Τουρκία, δεδομένης της στήριξης την οποία απολαμβάνει η πρώτη από τις χώρες που σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο;”).

Η φωτογραφία από την κόντρα Κασιμάτη-Ράμα

Ο Ράμα πιάστηκε εξαπίνης και, εκνευρισμένος καθώς ήταν — αντί να απαντήσει επί του θέματος — επέλεξε την ολομέτωπη, λεκτική επίθεση (απαξιωτική και σε προσωπικό επίπεδο) προς την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, βρίσκοντας παράλληλα την ευκαιρία να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι θέλει να μεταφέρει στην Ευρώπη τα διμερή προβλήματά της με την Τουρκία, κάτι που διακινεί αυτολεξεί η τουρκική προπαγάνδα.

Η ερώτηση της Κασιμάτη χτύπησε προφανώς ”φλέβα”, γιατί είχε το… θράσος να θίξει τα καλά και συμφέροντα της Αλβανίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της και του… ”καθαγιασμένου” απ’ τον ίδιο καθοδηγητή του Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο δήλωσε μάλιστα ότι νιώθει περήφανος που τον έχει φίλο του.

Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να αποδειχθεί ότι ο λόγος εκνευρισμού του Έντι Ράμα από την ερώτηση της Ελληνίδας βουλευτού ήταν το γεγονός ότι παρουσίασε τον… ”ευγενή δημοκράτη” Τούρκο Πρόεδρο ίδιο και όμοιο με τους ”βαρβάρους” και ”τυράννους” ηγέτες της π. Γιουγκοσλαβίας και της Ρωσίας, τη στιγμή που ο ίδιος ο Ερντογάν είχε δηλώσει κατηγορηματικά πρόσφατα ότι ο… οθωμανικός πολιτισμός δεν επιτρέπει στους Τούρκους να είναι βάρβαροι και φασίστες!!!

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ

* Αποκλεισμός της Βουλγαρίας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΝΑ Ευρώπης (Ιούνιος ’22) λόγω του βέτο που είχε ασκήσει κατά των Σκοπίων για την ”μακεδονική” γλώσσα. Βέτο που μπλόκαρε ταυτόχρονα και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, το οποίο ωστόσο ήρε στις 13/10/’22 επιτρέποντας έτσι στον Frontex να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Βόρεια Μακεδονία και την Ε.Ε ως προς το θέμα καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

**Από Δελτίο Τύπου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα (Εν Δελβινακίῳ τῇ 27η Αυγούστου 2015)

Κρινιώ Καλογερίδου

loading...