«Μου ήταν απολύτως αδιανόητο ότι ένας λογαριασμός ρεύματος θα μπορούσε να με κάνει να κλείσω το μαγαζί μου»

 

Η ενεργειακή κρίση «στραγγαλίζει» τα γαλλικά αρτοποιία – Απειλούνται οι περιβόητες «γαλλικές μπαγκέτες»

Η «γαλλική μπαγκέτα» η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως «250 γραμμάρια μαγείας και τελειότητας», κινδυνεύει από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, με ορισμένους αρτοποιούς να προειδοποιούν ότι δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ανάψουν τους φούρνους τους.

Παλεύοντας ήδη με τις απότομες αυξήσεις στις τιμές του βούτυρου, του αλευριού και της ζάχαρης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η εμβληματική βιομηχανία ανησυχεί τώρα για τους αστρονομικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας που διαφαίνονται το 2023.

«Μου ήταν απολύτως αδιανόητο ότι ένας λογαριασμός ρεύματος θα μπορούσε να με κάνει να κλείσω το μαγαζί μου και να σταματήσω τη ζωή μου εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζυλιέν Μπερνάρ-Ρεγκνάρ, ένας ανήσυχος αρτοποιός στο χωριό Μπουργκαλτρόφ στην ανατολική Γαλλία.

Ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, έχοντας αποφασίσει ότι η συνέχιση της επιχείρησής του, που υπάρχει τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν αδύνατη λόγω του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Έπρεπε να ανανεώσω το συμβόλαιό μου στις αρχές Σεπτεμβρίου και αυξήθηκε κατά τρεισήμισι φορές», είπε.

Το μηνιαίο κόστος ενέργειας του αυξήθηκε από περίπου 400 ευρώ το μήνα σε σχεδόν 1.500, ενώ οι αγορές σε εναλλακτικό προμηθευτή δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Πολιτικό θέμα οι μπαγκέτες και τα κρουασάν

«Είμαι σε πολλές ομάδες με άλλους αρτοποιούς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν αρτοποιεία που κλείνουν κάθε μέρα. Μερικοί έχουν λογαριασμούς που πολλαπλασιάζονται επί 10 ή 12. Ξέρω συνάδερφο 40 χιλιόμετρα μακριά από εμένα που μόλις έκλεισε» αυτός πρόσθεσε.

Σε μια χώρα όπου η διαθεσιμότητα καθημερινού ψωμιού είναι ένα πολιτικό ζήτημα γεμάτο κινδύνους για οποιαδήποτε κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο του Μακρόν θέλει να δείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους 35.000 παρασκευαστές ψωμιού και κρουασάν της χώρας.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι αρτοποιοί με πρόβλημα ταμειακών ροών θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την πληρωμή των φόρων και των κοινωνικών επιβαρύνσεων, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Μπρινό Λεμέρ καλωσόρισε την εθνική ομοσπονδία αρτοποιών για συνομιλίες στο γραφείο του.

Ο Λεμέρ αναγνώρισε ότι οι παρασκευαστές ψωμιού του έθνους «ανησύχησαν» και ορισμένοι ήταν «σε πλήρη απόγνωση» μόλις ένα μήνα αφότου ο κλάδος εντάχθηκε στoν κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Τη στιγμή που η γαλλική μπαγκέτα έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, θα ήταν πραγματικό παράδοξο να μην κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τους αρτοποιούς μας που παλεύουν με την τιμή του ηλεκτρισμού και της ενέργειας γενικότερα», είπε στους δημοσιογράφους.

Μέτρα στήριξης στους Γάλλους αρτοποιούς

Τα υπάρχοντα προγράμματα για τη στήριξη της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης κρατικής ενίσχυσης και ενός μηχανισμού που τους επιτρέπει να απαιτούν μείωση του λογαριασμού ρεύματος από τους προμηθευτές, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους ενέργειας για πολλές επιχειρήσεις κατά περίπου 40%, είπε ο Λεμέρ.

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου στην οποία επέκρινε επίσης τους προμηθευτές ενέργειας που δεν έπαιξαν τον ρόλο τους.

Αν και η Γαλλία έχει περιορίσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, περιορίζοντας τις αυξήσεις στο 4% το 2022 και στο 15% το 2023, δεν υπάρχει τέτοια προστασία για τις επιχειρήσεις.

Εν τω μεταξύ, ο έντονος ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ σημαίνει ότι τα αρτοποιεία δεν είναι σε θέση να μετακυλήσουν σημαντικές αυξήσεις τιμών στους πελάτες.

Απώλεια για την κοινότητα

Ο Μπερνάρ-Ρεγκνάρ απέρριψε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και είπε ότι «βαρέθηκε την προπαγάνδα», λέγοντας ότι η γραφειοκρατία και η περίπλοκη διαδικασία αίτησης για βοήθεια σήμαιναν ότι είχε το δικαίωμα σε «μηδενική» βοήθεια.

«Είμαι έξαλλος. Η ζωή του φούρναρη είναι δύσκολη. Δεν έχουμε ζωή, ούτε Κυριακές, ούτε διακοπές, δεν βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν, αλλά το κάνουμε με πάθος. Κάποια στιγμή όμως, πρέπει να σταματήσετε να μας περνάτε για ηλίθιους», είπε.

Η μεγαλύτερη στενοχώρια του είναι ότι θα απογοητεύσει τους τακτικούς πελάτες του στο Bourgaltroff που τώρα κάνουν μια διαδρομή 12-15 χιλιομέτρων για να προμηθευτούν το καθημερινό τους ψωμί.

«Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι οι ηλικιωμένοι. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν άδεια οδήγησης και ζουν μόνοι τους. Μου είπαν ότι το να έρθουν στο μαγαζί ήταν η αχτίδα του ήλιου την εποχή τους γιατί δεν έβλεπαν κανέναν άλλο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεγάλα τμήματα της γαλλικής υπαίθρου βρίσκονται σε παρακμή τον τελευταίο μισό αιώνα, με τη συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού να οδηγεί στο σταδιακό κλείσιμο των καταστημάτων και των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών. Σε πολλά χωριά όπως το Bourgaltroff, το τοπικό αρτοποιείο είναι η τελευταία ακμάζουσα επιχείρηση, που πωλεί επίσης τσιγάρα και λαχεία.

Ο Γάλλος αρτοποιός λέει ότι οι μέρες που ξυπνούσε στις 2 τα ξημερώματα για να ξεκινήσει τη ρουτίνα του και να τελειώσει την εργάσιμη ημέρα του στις 20:00 έχουν τελειώσει — τουλάχιστον στη Γαλλία.

«Μπορεί να πάω στο εξωτερικό όπου αναγνωρίζεται η πραγματική σου αξία», είπε.

loading...