«Η εξαναγκαστική τουρκική διπλωματία και τα χάδια ΗΠΑ και Ρωσίας»

Κορυφαίο γεγονός, σε διεθνές επίπεδο, της χρονιάς που πέρασε είναι ο πόλεμος στη Ουκρανία. Και το χειρότερο, θα σημαδέψει την χρονιά που έρχεται, με αναμενόμενες δραματικές εξελίξεις. Η κατάληξη ή το τέλος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, θα «γεννήσει» ένα Κόσμο, βαθύτατα διαιρεμένο , συγκρουσιακό και γεωστρατηγικά «ανισόρροπο». Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ρίχνει βαριά τη σκιά του, σε περιφερειακές διενέξεις όπως η ελληνοτουρκική κρίση.

Ειδικότερα, το 2022 ήταν μια χρονιά εμπρηστικών δηλώσεων τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας, προεξάρχοντος του Προέδρου της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Δηλώσεις αλλά και ενέργειες όπως οι καταγγελτικές επιστολές στον ΟΗΕ, που αποσκοπούσαν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και ακόμη, πρωτοβουλίες, όπως το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, που προσβάλει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες, να προστεθεί και η έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, όπως καταγράφεται με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου και τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από ιπτάμενα στρατιωτικά μέσα της Τουρκίας όπως τα Drones και τα οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Στις πιο πρόσφατες δηλώσεις του ο ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας Μεβλούντ Τσαβούσογλου, επαναφέρει την απειλή του Πολέμου δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα, πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.». (Μ. Τσαβούσογλου)

Ως γνωστό, το τουρκικό κοινοβούλιο έχει ομόφωνα αποφασίσει ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, πέραν των 6ν.μ., αυτό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ή αιτία πολέμου, είναι το περίφημο casus belli.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην περιοχή της Κρήτης, ώστε να διευκολυνθούν και οι υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το ερώτημα είναι: δικαιούται η Ελλάδα να επεκτείνει το εύρος των χωρικών της υδάτων; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι , διότι , αυτό ρητά προβλέπεται, από το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επομένως, η τουρκική απειλή για κήρυξη πολέμου, είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας, προσβάλει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και ανυπερθέτως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επίσης, σύσσωμος ο Τουρκικός ΤΥΠΟΣ, ξιφουλκεί κατά του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, που επισκέφτηκε την περίοδο των γιορτών, στρατιωτικές φρουρές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ανταλλάξει ευχές με το στρατιωτικό προσωπικό. Άραγε από ποιόν θα πρέπει να παίρνει άδεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να επισκέπτεται το Καστελόριζο; Από τον Χ. Ακάρ ίσως ….

Παρεμπιπτόντως , όσο θα είναι σε εκκρεμότητα ο ερώτημα, «ποιος και γιατί έδωσε εντολή στην ΕΥΠ να παρακολουθεί τον Στρατηγό Κ. Φλώρο», τόσο το κύρος του επικεφαλής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι μειωμένο…

Ο Μ. Τσαβούσογλου επαναφέρει μετ’ επιτάσεως το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, θέτοντας μάλιστα και θέμα εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε στις νέες προκλητικές δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα».

«Χαστούκι» στην Τουρκία, απαλό σα χάδι, από το Στεητ Ντιπάρτμεντ για την Τουρκία. «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών»! Πολύ απλά η αμερικανική διπλωματία ωθεί την Ελλάδα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, αποδεχόμενη την Τουρκική ατζέντα, ωσάν η χώρα μας να ηττήθηκε σε Πόλεμο! Αμερικανοί διπλωμάτες και «φίλοι» μας προωθούν το πακέτο της συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου, που αποτελεί πάγια τουρκική απαίτηση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα Χανιά, αφού επιθεώρησε αεροσκάφη τύπου VIPER και F-16, δήλωσε: «Έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική μας δυνατότητα», ενώ έκανε ειδική μνεία στους πιλότους, αλλά και σε όλο το προσωπικό που χειρίζεται τα αεροσκάφη. Το ερώτημα κ. Πρωθυπουργέ είναι, πόσο υπολογίζει την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας η Τουρκία. Και από ότι φαίνεται, με τις υπερπτήσεις και τις αερομαχίες στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν … υποχωρεί, παρότι έχει αναβαθμιστεί η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων .

Επομένως, το θέμα εστιάζεται στην πολιτική βούληση και στην ισχύ της Ελλάδας (πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική), να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφαρμόζοντας κατά το γράμμα και το πνεύμα, τις Διεθνείς συμβάσεις και κατά τη γενίκευση, της Διεθνούς Εννόμου Τάξεως, που είναι αποδεκτής από την Διεθνή Κοινότητα, ως παράγοντας σταθερότητας και Ειρήνης.

Η αντίθετη περίπτωση είναι , η αποδοχή των απαιτήσεων ή των αποτελεσμάτων της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτική της Τουρκίας, που εκτός των άλλων μειώνει το διεθνές κύρος της χώρας μας και την καθιστά χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Και «διαθέσιμη» για διάλογο με την Τουρκία, με «πρώτο πιάτο» στο μενού των ελληνοτουρκικών, την συνεκμετάλλευση, δηλαδή την συγκυριαρχία στο Αιγαίο και μάλιστα, χωρίς να έχουν οριοθετηθεί η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.

Το πιθανότερο είναι ότι η Τουρκία, δεν θα κάνει πράξη τις απειλές της και θα αποφύγει την στρατιωτική εμπλοκή με την Ελλάδα, ίσως διότι εφαρμόζοντας τις αρχές της «εξαναγκαστικής διπλωματίας», επιτύχει τους στόχους της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, η περίοδος μέχρι τις τουρκικές προεδρικές εκλογές, την άνοιξη του νέου έτους, είναι ύποπτη τυχοδιωχτικών ενεργειών από την Τουρκία. Και μάλλον θα δοκιμαστεί, η σύνεση και η ψυχραιμία, του συστήματος εξουσίας του Τ. Ερντογάν, που πασχίζει να διατηρήσει την εξουσία του και μετά το 2023. Η ανοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (προφανώς για διαφορετικούς λόγους, αλλά με κοινό παρανομαστή την έννοια του Τ. Ερντογάν), είναι λόγος πρόσθετης ανησυχίας για τα ελληνικά και ελληνοκυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

του Χρήστου Καπούτση

loading...