Έτσι κάνουν φτερά οι καταθέσεις

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο είχαμε αύξηση καταθέσεων κατά 946 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΤτΕ έδωσε στοιχεία για
τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Και από αυτά προκύπτει πως τον Ιούλιο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,2% από -1,3% τον προηγούμενο μήνα. Και ότι η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 435 εκ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 203 εκ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Δηλαδή, αρνητική η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Ως προς τις καταθέσεις τώρα: Τον περασμένο Μάιο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παρουσίασαν αύξηση κατά 421 εκ ευρώ, φθάνοντας στα 119,415 δις ευρώ από 118,994 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου. Ωστόσο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν στα 98,8 δις ευρώ από 99,15 δις ευρώ, ενώ των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στα 20,59 δις ευρώ από 19,8 δις ευρώ αντιστοίχως.

Την ίδια ώρα, και τον Μάιο είχαμε αρνητική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αποτελεί πλέον μόνιμη πληγή.

Τον Απρίλιο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 300 εκ., ενώ τον Μάρτιο είχαν αυξηθεί κατά 278 εκ. ευρώ.

Ναι, τον Ιανουάριο οι εκροές έφθασαν το 1,53 δις ευρώ και στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε εκροή  καταθέσεων ύψους 2,7 δις ευρώ μέσα σε 1,5 μήνα (διότι, ως γνωστόν, ήταν η εποχή που η κυβέρνηση (ξανα) «διαπραγματευόταν»).

Θυμίζω ότι το 2013 είχε κλείσει με αύξηση καταθέσεων κατά 1,8 δις ευρώ, φθάνοντας τα 163,3 δις ευρώ. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2013 οι εισροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2014, είχαν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες 500 εκ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2014 η αύξηση καταθέσεων συνεχιζόταν για έβδομο συνεχόμενο μήνα και είχαν διαμορφωθεί στα 164,75 δις ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου από 164,23 δις στα τέλη Αυγούστου.

Και τον Νοέμβριο του 2014 οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά περίπου μισό δις ευρώ αγγίζοντας τα 161 δις ευρώ.

Τον Δεκέμβριο του 2014, όμως, όταν πλέον οδεύαμε προς τις εκλογές οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρουσίασαν απώλειες 4 περίπου δις.

Στις 8 Ιανουαρίου 2015, σε δύο μόνο εργάσιμες ημέρες, είχαν αποσυρθεί καταθέσεις ύψους 1,5 δις ευρώ!

Τον Φεβρουάριο του 2015, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είχαν μειωθεί κατά 7,8 δις ευρώ.

Τον Απρίλιο του 2015 σημειώθηκαν εκροές καταθέσεων ύψους 5 δις ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες από τον Νοέμβριο του 2014 στα 35 περίπου δις ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2015 από τις τράπεζες έκαναν φτερά 7,7 δις ευρώ – ενώ ήδη είχαν φύγει άλλα 3,7 δις ευρώ τον Μάιο του 2015!

Από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι τον Ιούλιο του 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls, οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν τα 42 δις ευρώ.

Αν σκεφθούμε ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι την επέλαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι συνολικές εκροές καταθέσεων ήταν περί τα 70 δις, θα καταλάβουμε πόσο μεγάλη ζημιά πρόλαβαν να κάνουν πριν καν κλείσουν χρόνο στην εξουσία.

Το πρώτο εξάμηνο της «διακυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το συνολικό υπόλοιπο υποχώρησε από τα 160 δις ευρώ στα 121 δις ευρώ, σημειώνοντας κάμψη 24%. Συνολικά το 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 23%. Τον Δεκέμβριο του 2015 το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα βρισκόταν στα 123,4 δις ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2014, οι καταθέσεις ανέρχονταν σε 160,3 δις ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2016 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά περίπου 1,2 δις ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 122,2 δις ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2016 οι καταθέσεις υποχώρησαν στα 121,5 δις και σε σχέση με τον  Μάρτιο του 2015, οι καταθέσεις εμφάνιζαν μείωση κατά 17,1 δις ευρώ ή περίπου 12,3%.

Με λίγα λόγια, με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι καταθέσεις εξαφανίζονται με τον τσουβάλι εν ριπή οφθαλμού και επανέρχονται (σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο) αγκομαχώντας και με σκαμπανεβάσματα.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. Σοφάκι κλείνεις τα σχόλια βλέπεις ότι δεν ανοίγει κανείς,και τα ξαναβαζεις,ρε κορίτσι μου και να πει κανεις καμμία Μαλ..α δεν χαθηκε ο κόσμος,άστα ανοικτά αφού συνηθως εκείνοι που μιλάνε ασχημα συμπαθουν περισσότερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μήπως μπορείς να προυπολογισεις σε ποιο βαθμό θα βελτιωνοταν η
  οικονομική και πολιτική ψυχολογία των πολιτών της χώρας μας όταν
  το κόμμα σας θα άρχιζε να αποπληρωνει τα φεσια του;
  Μήπως μπορείς να μας πεις πότε θα αρχισετε από κάποια βασικά
  όπως ο σεβασμός προς τους πολίτες και τους εργαζόμενους;
  Μήπως μπορείς να μας πεις τι καπνό φουμαρετε και δεν ντρεπεστε λίγο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΕ ΚΩΛΟΓΡΙΑ ΠΟΣΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΨΗΦΙΣΕΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπομονή θέλουν να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο χρυσός της Ελλάδας που βρίσκεται κυρά Σοφία μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ρωτησε η τεκανατζου μπουρδοκλανοπρωκτομπουρδεψη το μαλλι μου πωs ειναι το μαλλι μου;ακουσθηκε μια φωνη που ειπε...οπωs ειναι και ο κ@λοs σου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]