Βρετανία: Νέα υποχώρηση της στερλίνας- Καμπανάκι από ΔΝΤ

 

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

Νέα υποχώρηση έναντι του δολαρίου κατέγραψε το πρωί της Τετάρτης η στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε ξανά κάτω από τα 1,07 δολάρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρηματοδοτήσει το τελευταίο πακέτο φορολογικών περικοπών.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης η στερλίνα υποχώρησε 0,7%, φτάνοντας στα 1,066 δολάρια, μόλις δύο ημέρες αφότου έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 1,035 δολαρίων. Η τελευταία «βουτιά» του νομίσματος πυροδοτήθηκε από το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και ένα εξαιρετικά δαπανηρό σχέδιο τόνωσης της βρετανικής οικονομίας. 

Στο μεταξύ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) άσκησε κριτική στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει φορολογικές περικοπές ύψους 45 δισ. λιρών, προτρέποντας την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» το σχέδιο και προειδοποιώντας ότι το  πακέτο απειλεί να αυξήσει τον πληθωρισμό.

Το Ταμείο δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι «συνεργάζεται με τις αρχές».  «Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ. «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε πολλαπλούς σκοπούς με τη νομισματική πολιτική».

Το ΔΝΤ είπε ότι κατανοεί την επιθυμία της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσει «οικογένειες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το σοκ στις [τιμές] της ενέργειας» ενώ «ενισχύουν την ανάπτυξη» με μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς. Ωστόσο, εξέφρασε τις ανησυχίες ότι οι φορολογικές περικοπές, οι οποίες θα ωφελήσουν δυσανάλογα τα άτομα με υψηλό εισόδημα, «πιθανότατα θα αυξήσουν τις ανισότητες». Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κουαρτενγκ να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό στις 23 Νοεμβρίου για «να παράσχει πιο στοχευμένη υποστήριξη και να επαναξιολογήσει τα φορολογικά μέτρα».

naftemporiki.gr

loading...