Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς θα επηρεάσουν τους μισθούς οι προσφυγικές ροές

Οι αυξημένες προσφυγικές ροές - το 2016 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά 287%- συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες που πρόκειται να αλλάξουν άρδην την εγχώρια αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια,
διευρύνοντας τo χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές για τις θέσεις υψηλής και χαμηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με την Alpha Bank.
Τα τελευταία χρόνια, το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης οδήγησε ένα τεράστιο κύμα μεταναστών να περάσει από τη χώρα μας, συνήθως με τελικό προορισμό άλλα κράτη, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Alpha Bank, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, η Ελλάδα αποτέλεσε χώρα διελεύσεως για χιλιάδες πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου να κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο. Με το κλείσιμο του «Βαλκανικού Δρόμου» στις 20 Μαρτίου του 2016 μεγάλος αριθμός προσφύγων παρέμεινε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου να αυξηθούν σημαντικά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτημάτων για άσυλο το 2016 αυξήθηκε κατά 287% από 13,2 χιλ. σε 51,1 χιλ., ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υποβάλλονταν 5,3 χιλιάδες αιτήσεις κατά μέσο όρο το μήνα. Ο αριθμός των ατόμων εκτός της ΕΕ-28 που έκαναν αίτηση για άσυλο στη χώρα μας, ανά χίλιους κατοίκους, αυξήθηκε σημαντικά το 2016 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μεταξύ των επιλεγμένων χωρών της Νότιας αλλά και της Βόρειας Ευρώπης.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο της τράπεζας, η Γερμανία δέχτηκε το 2016 τις περισσότερες αιτήσεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία έτη. Η Μάλτα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των αιτημάτων για άσυλο που δέχτηκαν από πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανά χίλιους κατοίκους, και ακολουθεί η Κύπρος. Αντίθετα πτώση του ανωτέρω αριθμού αιτήσεων παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, το 2016, από το δείγμα των επιλεγμένων χωρών.
Ως συνέπεια της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, και της  εισόδου χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων στην αγορά, αναμένεται ότι, καθώς η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει, οι πιέσεις για άνοδο των μισθών θα είναι μεγαλύτερες για δεξιότητες υψηλής εξειδικεύσεως. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης Ελλήνων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (brain drain) που παρατηρήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσεως, η προσφορά για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας μειώνεται ενώ η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί με την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, με την είσοδο στην αγορά εργασίας χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, απόρροια της εισροής νέου εργατικού δυναμικού με την προσφυγική κρίση, οι μισθοί για τις θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης αναμένεται ότι δεν θα δεχτούν ανοδικές πιέσεις. Επομένως αναμένεται να διευρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές για τις θέσεις υψηλής και χαμηλής εξειδίκευσης προς όφελος των πρώτων.
Σύμφωνα με όσα καταγράφει η Alpha Bank, πέραν των προσφυγικών ροών, στους παράγοντες που θα αλλάξουν ριζικά την αγορά εργασίας συμπεριλαμβάνεται επίσης το brain drain, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η μακροχρόνια ανεργία, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η μείωση του δημόσιου τομέα.


Πηγή: reporter.gr

1 σχόλιο :

  1. Τη κωλο-προπαγάνδα ότι όλοι αυτοί που είναι εδώ είναι πρόσφυγες δεν μπορώ να την ακούω πλέον, κανείς δεν είναι. Χθες έβγαλε απόφαση το ΣτΕ απόφαση (άλλη μια επιπλέον)ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα σε απόφαση για 2 Σύριους που αποφασίστηκε να επαναπατριστούν Τουρκία και αυτοί δεν ήθελαν. Πρόσφυγας είναι κάποιος που φεύγει από την χώρα του λόγο πολιτικής αστάθειας(πχ εμφύλιο) ή πολέμου και καταφεύγει στη γειτονική χώρα που είναι ασφαλής. Παραδείγματα, Μαροκινός που δεν του αρέσει η χώρα του και αποφασίζει να έρθει στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγας ούτε επενδυτής είναι λαθρομετανάστης (επιεικώς οικονομικός μετανάστης). Πχ Σύριος (όλοι Σύριοι δηλώνουν πλέον χωρίς χαρτιά) που φτάνει στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγας γιατί παρόλο που στη χώρα του έχει πόλεμο κατέφυγε στη Τουρκία, που είναι ασφαλής και γειτονική χώρα, στη μετάβαση από Συρία στην Τουρκία είναι πρόσφυγας, από την Τουρκία στην Ελλάδα είναι οικονομικός μετανάστης (λαθρομετανάστης). Η Τουρκία παίρνει ένα σκασμό χρήματα από την Ε.Ε. για να τους κρατήσει αλλά δεν τηρεί την συμφωνία ενώ αρνείται να δεχτεί και πίσω οικονομικούς μετανάστες (λαθρομετάναστες) με την μορφή του επαναπατρισμού. Επίσης η παραβίαση των συνόρων μιας χώρας δεν είναι παρατυπία αλλά παρανομία, αν πάει ένας Έλληνας να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας θα τον πυροβολήσουν, Χώρες όπως η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Αλβανία διατηρούν στρατό στα σύνορα γιατί κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της από ξένη εισβολή, μόνο στην Ελλάδα δεν προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η Αριστερίστικη προπαγάνδα των "μεγάλων" ανθρωπιστών αλληλέγγυων που δεν θα έπαιρναν ούτε έναν από αυτούς στο σπίτι τους αλλά θέλουν να τους βάλουν με το ζόρι στα σπίτια και τα ξενοδοχεία των άλλων πρέπει να σταματήσει. Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΟΗΕ είναι ο διεθνής οργανισμός που επιθυμεί την διάλυση όλων των κρατών της Γης, οι αλληλέγγυοι είναι η εμπροστοφυλακή των νεοταξιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή