Τα τσακάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ασυνάρτητες πληρωμές και οι ζορισμένοι αγρότες

Το τσακάλι ή ο θώς είναι µεσαίου µεγέθους παµφάγο θηλαστικό του γένους Κύων. Ως τσακάλια ονοµάζονται τρία διαφορετικά είδη. Το χρυσό τσακάλι Canis aureus, το ριγωτό τσακάλι Canis adustus και το µελανόραχο τσακάλι Canis mesomelas. Με όποιο τσακάλι και να µπλέξεις, πάντως, σίγουρα έχεις βρει το µπελά σου.

Να πούµε ακόµα ότι το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραµύθια και τίτλους µυθιστορηµάτων στην παγκόσµια λογοτεχνία. Κατείχε, επίσης, έναν πολύ σηµαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. Ο θεός Ανούβις εµφανίζεται πολλές φορές σαν τσακάλι και άλλοτε µε ανθρώπινο σώµα και κεφάλι τσακαλιού. Ο Άνουβις ήταν ψυχοποµπός, η θεότητα δηλαδή που µετέφερε τους νεκρούς στον άλλο κόσµο. Αυτό δείχνει το πόσο καλά γνώριζαν την πτωµατοφαγία του θηλαστικού.

Τέλος στην ελληνική µυθολογία συνδέεται µε τον θεό Ερµή και τον Κέρβερο. ∆εν λείπουν βέβαια και οι αναφορές του στη σύγχρονη λογοτεχνία, κατά βάση για να επισηµανθούν η πονηριά και η ασέβεια.  

Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχεδόν από τη σύσταση του Οργανισµού, τα τσακάλια αλωνίζουν. Από τη µια το κοινοτικό χρήµα που ρέει άφθονο κι από την άλλη η σήψη της δηµόσιας διοίκησης, δηµιούργησαν το πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την εκτροφή του είδους. Μέσα σε 15 χρόνια ο πληθυσµός τους αυξήθηκε µε φρενήρεις ρυθµούς µε ό,τι αυτό µπορεί να σηµαίνει για τη διαχείριση των κρίσιµων υποθέσεων του Οργανισµού.

Κι εδώ που τα λέµε, δεν είναι εύκολο να ξεµπλέξεις από τα τσακάλια. Το προσπάθησαν κατά καιρούς και κάποιοι υπουργοί. Οι περισσότεροι, πάντως, συµβιβάστηκαν νωρίς µε την κατάσταση. Η βιβλιογραφία λέει ότι τα τσακάλια ζουν 8 µε 10 χρόνια, ο µέσος όρος θητείας ενός υπουργού, ειδικά στο υπουργείο Γεωργίας, δεν υπερβαίνει τον 1,5 χρόνο. Πώς να τα βάλει λοιπόν ένας υπουργός µε τα τσακάλια;

Αλλά και οι ελάχιστοι που το επιχείρησαν, µάλλον βρήκαν το µπελά τους. Ο Βαγγέλης Αποστόλου για παράδειγµα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Ο πρώτος έφυγε, όταν υποχρεώθηκε να πει το µεγάλο όχι στη συµβίωση µε τα τσακάλια. Όχι όταν άρχισε να αµφισβητεί την κυριαρχία τους, γύρω στο 2017 αλλά όταν δεν συνεργάστηκε µαζί τους στη µεγάλη δουλειά της «ευφυούς γεωργίας». Τότε βλέπετε, τα τσακάλια είχαν «φυτέψει» δικό τους άνθρωπο, µέχρι και µέσα στο Μέγαρο Μαξίµου.

Ο δεύτερος που βρήκε το θάρρος να τα βάλει µε τα τσακάλια, είναι βέβαια ο Γεωργαντάς. Θέλετε γιατί, ήταν από χωριό, θέλετε γιατί, έτσι έκρινε τότε το Μέγαρο Μαξίµου, ο Γιώργος Γιωργαντάς έδειξε αποφασισµένος από την πρώτη στιγµή να τα βάλει µε τα τσακάλια! Στην αρχή µάλιστα όλοι απορούσαν! Κάποιοι µιλούσαν για ελιγµό, πάντως κανείς δεν πίστευε ότι θα πάει την υπόθεση αυτή µέχρι τέλους.

Σε λίγο κλείνει ένας χρόνος από τότε που ο Γεωργαντάς ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Γεωργίας. Η µάχη που δίνει, ειδικά από τον περασµένο Απρίλιο, όταν ανακοίνωσε τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο gov.gr είναι µεγάλη. Ωστόσο τα τσακάλια είναι ακόµα εκεί. Άλλα µέσα και άλλα έξω από το «φιλόξενο» δασάκι της ∆οµοκού. Καµιά φορά αλλάζουν και χρώµα. Το χρυσό τσακάλι, το ριγωτό τσακάλι, το µελανόραχο τσακάλι. Όλα πάντως είναι τσακάλια. Που τρώνε… αγρότες! Ίσως στο τέλος φάνε και τον Γεωργαντά.   

https://www.agronews.gr/

loading...