Ένα εξαιρετικό αρχαίο χρυσό μετάλλιο με τον Μέγα Αλέξανδρο

Του Γιώργου Λεκάκη
Ένα εξαιρετικό χρυσό μετάλλιο (περίπου του 215 μ.Χ.), το οποίο απεικονίζει όμορφο κι ένοπλο τον Μακεδόνα βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο, περίπου 500 χρόνια μετά τον θάνατό του!
Αυτό δείχνει πόσο ισχυρή ήταν η προσωπικότητά του, και πόσο είχε ακόμη πέραση, τόσους αιώνες μετά τον θάνατό του!
Το μετάλλιο υπάρχει στο Μουσείο Walters!
Πρόκειται όμως για αρχαίο αντικείμενο. Δεν είναι ένα «μετάλλιο» κάποιας σύγχρονης σειράς, απ’ αυτές που κυκλοφορούν καθημερινά για συλλεκτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, λοιπόν, θα πρέπει το μουσείο να τεκμηριώσει την νόμιμη κατοχή του (εάν αυτή υπάρχει), αλλιώς να το επιστρέψει πίσω, στους Μακεδόνες Έλληνες, απογόνους του μεγάλου στρατηλάτη.Αλήθεια, έχει κάνει κάτι το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού να το ζητήσει από το εν λόγω Μουσείο, ή οι μακεδονικές ενώσεις και οι σύλλογοι, ή μόνο κούφια και παχιά λογύδρια ξέρουν να βγάζουν, σε συναντήσεις και συγκεντρώσεις δημοσίων σχέσεων;


Το μετάλλιο, η Αιζάνεια της Φρυγίας,
ο ναός του Διός,
οι Δελφοί και η Αμφίπολη!


Γράφει ο Αστέριος Τσίντσιφος, ts.asterios@gmail.com

Δεν θα επαναλάβω αυτά που γράφω στο κεφάλαιο για την Αιζάνεια στο βιβλίο μου "ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ". Η πραγματικά τεράστια προτομή του Αλεξάνδρου (1,50 μ.) εκεί, εκτίθεται μπροστά από τον καλύτερα διατηρημένο ναό του Διός στην Ανατολή. Οι Τούρκοι βέβαια δεν τον ονοματίζουν, ούτε και παραδέχονται τις ελληνιστικές καταβολές της πόλης. Η σύγκριση με το χρυσό μετάλλιο του Αλεξάνδρου, δείχνει το αυτονόητο. Αλλού είναι το θέμα όμως και θα το δούμε παρακάτω.

Στάθηκε η δεξαμενή μύησης των Δελφών (κέντρο), πρότυπο για μεταγενέστερες σε άλλα ιερά;
ΝΑΙ, αφού στην Αιζάνεια (αριστερά) και στα Στάγειρα (δεξιά), οι δεξαμενές έχουν ακριβώς την ίδια διάμετρο!!! Γιατί στο χώρο του αρχαίου Καβειρίου στην Αιζάνεια, οι Τούρκοι έκτισαν το τζαμί τους; Μάλλον θα ξέρουν κι αυτοί, ότι ο καθοσιωμένος χώρος ισχύει για όλες τις θρησκείες. Πόσες είναι οι πιθανότητες, η δεξαμενή μύησης μέσα στον «Καστά», να είναι και αυτή ισομεγέθης με τις προηγούμενες; Όταν απομακρυνθεί το φερτό από τους αρχαίους χώμα και η δεξαμενή φανεί, οι διαστάσεις της δεν θα είναι έκπληξη!!! Άλλωστε όλες αυτές οι δεξαμενές, πολλαπλασιαζόμενες με τον ιερό ηλιακό αριθμό 16, δίνουν με ακρίβεια τις διαστάσεις του περιβόλου στην Αμφίπολι.

http://www.arxeion-politismou.gr
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][bsummary]
Loading...

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]