“Βόμβες” μεγατόνων από τον Μενέντεζ, στόχευσε προσωπικά και “βίαια” τον Ερντογάν: Είναι παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου, φίλος της Μόσχας και της Τεχεράνης

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, απέδειξε για πολλοστή φορά, ότι στα θέματα αρχών δεν υποχωρεί. Και χρησιμοποιεί την ισχυρή θέση που κέρδισε με το σπαθί του στο Κογκρέσο, πάντα για το καλό: Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και την Ελευθερία

Χθες ξάφνιασε όλους, όταν γύρω στις 5 το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον – 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) εμφανίστηκε στο βήμα της αμερικανικής Γερουσίας και ζήτησε να απευθυνθεί στο Σώμα αποκλειστικά για ένα θέμα:

Την προκλητικότητα και την παραβατικότητα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος απειλεί ασύστολα όλους τους γείτονες του, ενώ το «μακρύ» του χέρι φτάνει μέχρι τη Λιβύη αλλά και στην Αρμενία.

Ήταν καταπέλτης ο γερουσιαστής, ο οποίος αποδείχθηκε και πολύ καλά μελετημένος για όλα τα ζητήματα που η σημερινή Τουρκία του Ερντογάν δημιουργεί στην ευρύτερη περιοχή, από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο.Το βασικό μήνυμα του γερουσιαστή αφορούσε πρωτίστως τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Του είπε στα μούτρα ότι οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν περνάνε από το Κογκρέσο και ειδικά την Επιτροπή της οποίας προεδρεύει.

Το μήνυμα αφορούσε και τον Λευκό Οίκο, αλλά και τους συναδέλφους του, οι οποίοι -για κάποιον …«περίεργο» λόγο- κάνουν ότι δεν βλέπουν και ότι δεν ακούν τον Ερντογάν και τους υποτακτικούς του, οι οποίοι καθημερινά απειλούν όλους τους γείτονες της Τουρκίας.

Και είναι αυτός ο λόγος που επέλεξε να στείλει το σκληρό μήνυμα του από το βήμα της Γερουσίας, ότι δηλαδή:

Δεν πρόκειται να συναινέσει και δεν θα δεχθεί να ικανοποιηθεί το αίτημα του Ερντογάν για την απόκτηση 40 νέων μαχητικών και την αναβάθμιση άλλων 80 που ήδη διαθέτει και στην πραγματικότητα είναι παροπλισμένα.

«Απαιτώ από τον Ερντογάν», υπογράμμισε ο γερουσιαστής, «να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν».

Στο θέμα αυτό είναι απόλυτος και δεν επηρεάζεται από κανένα. Γνωρίζει τον Ερντογάν καλύτερα από τον καθένα πια και έχει φοβερά επιχειρήματα, τα οποία του προσφέρει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος. Όταν απειλεί να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον της Ελλάδας, ο κ. Μενέντεζ του απαντά, και έχει δίκιο, ότι αν του επιτραπεί να αγοράσει τα F-16, θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον των ελληνικών νησιών. Και αυτό δεν θα συμβεί.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ομιλία του γερουσιαστή πάγωσε τους Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους, αλλά και τους λίγους συμμάχους τους στην Ουάσιγκτον. Δεν ήταν τόσο η αντιμετώπιση με στοιχεία και αποδείξεις προς τον Ερντογάν. Όσο η προειδοποίηση ότι η κατοχική Τουρκία, δρα και λειτουργεί μέσα στο ΝΑΤΟ, υπέρ της Ρωσίας. Ήταν η δραματική η στιγμή κατά την οποία έδειξε τη φωτογραφία του Ερντογάν με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν.

Ακούγεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει μειώσει την υποστήριξη της στο θέμα των F-16. Όμως, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC), κάποια στελέχη ξεπέρασαν εαυτούς στην υποστήριξη της Τουρκίας. Ειδικά, μία αξιωματούχος φέρθηκε το τελευταίο διάστημα άσχημα προς την Ελλάδα.

Σκέφθηκε ένα τρόπο για να πιέσει τον κ. Μενέντεζ και να τον αναγκάσει να συναινέσει για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Να συνδέσει το τουρκικό αίτημα με την απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει τα F-35. Είναι βέβαιο ότι ο γερουσιαστής θα απορρίψει αυτό το απαράδεκτο σχέδιο.Αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε όλο το κείμενο της ομιλίας του κ. Μενέντεζ από το βήμα της Γερουσίας. Είναι μία ιστορική ομιλία, η οποία είναι μόνο η αρχή… Θα επανέλθει σύντομα.

Πριν από λίγες ημέρες, μπροστά από ένα δημαρχείο στη Βόρεια Τουρκία, ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Αθήνα.

«Η Ελλάδα φοβάται τους πυραύλους μας», είπε. “Λένε ότι ο πύραυλος Typhoon θα χτυπήσει την Αθήνα”.

Και μετά απευθύνθηκε ευθέως στον ελληνικό λαό και είπε: «Θα συμβεί αυτό… εκτός αν ηρεμήσετε».

Μιλάμε για ένα μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μια πόλη τριών εκατομμυρίων αμάχων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη μια σκόπιμη επίθεση εναντίον αμάχων είναι έγκλημα πολέμου.

Και έτσι, κύριε Πρόεδρε, έρχομαι σήμερα στο βήμα της Γερουσίας για να καταδικάσω τις πρόσφατες ενέργειες του Τούρκου Προέδρου, οι οποίες όχι μόνο είναι ανησυχητικές αλλά και εντελώς απαράδεκτες.

Για χρόνια ο Ερντογάν χρησιμοποιεί κατασταλτικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Από την ποινικοποίηση της προσβολής και της ελευθερίας της έκφρασης.

Στην καταστολή των διαφωνούντων και των πολιτικών αντιπάλων.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και φιμώσει τόσους πολλούς ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου κάποια στιγμή υπήρχαν περισσότεροι δικηγόροι και δημοσιογράφοι στις τουρκικές φυλακές από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Η κυβέρνησή του εξακολουθεί να επιχειρεί να κρύψει την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας συγγραφείς και ιστορικούς.

Το 2008 ένας από τους δημοσιογράφους που έγραφαν για τη γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Όσο βίαιη κι αν ήταν η θητεία του Ερντογάν στο εσωτερικό, η εξωτερική πολιτική είναι τελείως απαράδεκτη.

Την παραμονή του πολέμου του Μπακού στο Ναγκάρνο-Καραμπχ, η Τουρκία πούλησε στο Αζερμπαϊτζάν στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 77 εκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για επιθέσεις σε αθώους Αρμένιους.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε στην Τεχεράνη αυτό το καλοκαίρι με τον Ρώσο και τον Ιρανο πρόεδρο -κάποιους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου.

Απλώς κοιτάξτε τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται.

Είναι επειδή μοιράζεται την κοσμοθεωρία τους. Και αυτό μπορείς να το δεις καθαρά στον τρόπο που αντιλαμβάνεται την περιοχή.

Πέντε δεκαετίες μετά την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, ο Ερντογάν εξακολουθεί να πυροδοτεί προβλήματα στο νησί.

Πέρυσι, πρότεινε την επαναλειτουργία της κυπριακής πόλης Βαρώσια σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η τουρκική επιρροή. Μια ακόμη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδικάστηκε από την ΕΕ.

Και αυτόν τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν απείλησε να ενισχύσει τους 40.000 στρατιώτες της Τουρκίας στην Κύπρο με περισσότερα χερσαία, ναυτικά και εναέρια όπλα, πυρομαχικά και οχήματα.

Σαφώς ο Ερντογάν παρατηρεί την παράνομη προσάρτηση τμημάτων της Ουκρανίας από τον Πούτιν και παίρνει μαθήματα.

Και αυτό είναι που κάνει τόσο ανησυχητικά τα πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με την εκτόξευση πυραύλων στην Ελλάδα.

Έχουμε δει τον Ερντογάν να αμφισβητεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Αυτό το καλοκαίρι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Έτσι, οι απειλές του να χτυπήσει την Αθήνα εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στην ελληνική επικράτεια.

Είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να αποβιβαστούν στην Ελλάδα, «ξαφνικά μια νύχτα».

Φαίνεται επίσης να αυξάνει την παράνομη, αυταρχική συμπεριφορά του ενόψει των εκλογών στην Τουρκία.

Τον Νοέμβριο εξαπέλυσε επίθεση από αέρα, πυροβολικό και drone σε κουρδικές πόλεις στη Βόρεια Συρία. Και οι προτεινόμενες επίγειες δυνάμεις θα ακολουθήσουν σύντομα.

«Η ώρα της απάντησης μας», έγραψε στο Twitter το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, ανακοινώνοντας την επιχείρηση κατά των Κούρδων που εδώ και καιρό αποτελούν στόχο της οργής του Ερντογάν.

Επίθεση στις ίδιες τις δυνάμεις που είναι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ISIS.

Έχει τάση εκδίκησης και στο εσωτερικό του.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας από τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν -ο δημοφιλής δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης- καταδικάστηκε σε φυλάκιση δυόμισι ετών.

Η ποινή; Προσβολή εναντίον μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Και σε περίπτωση που η ποινή φυλάκισης δεν έστελνε ένα αρκετά σαφές μήνυμα, το δικαστήριο επέβαλε και πολιτική απαγόρευση στον δήμαρχο.

Ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την επιθετικότητα και την κατασταλτική πολιτική για να αποσπά την προσοχή από την ολοκληρωτική αποτυχία της οικονομίας του.

Μπορεί να το κάνει από κακία.

Ή μπορεί να το κάνει επειδή ο ίδιος είναι κακοποιός.

Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές – οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενέργειες του Τούρκου Προέδρου.

Πρέπει να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για τη συμπεριφορά του και την παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας.

Την αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών

Την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις του.

Και γι’ αυτό ζητώ ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Τουρκία.

Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη φυλάκιση του πολιτικού αντιπάλου του.

Θέλω οι σύμμαχοί μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Και απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις της Ελλάδας και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο.

Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν με κάνει πολύ δημοφιλή στην Άγκυρα.

Και ο Πρόεδρος Ερντογάν με έχει επικρίνει προσωπικά, αποκαλώντας με εχθρό της Τουρκίας.

Αλλά αν το να αντιστέκομαι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με κάνει εχθρό του Ερντογάν.

Αν το να επικρίνω την Τουρκία που εξοπλίζει το Αζερμπαϊτζάν και επιτρέπει τη σφαγή αθώων Αρμενίων αμάχων με κάνει εχθρό του Ερντογάν.

Αν το να ζητάω από την Τουρκία να αναγνωρίσει την ελληνική και κυπριακή κυριαρχία με κάνει εχθρό του Ερντογάν.

Τότε είναι ένας ρόλος που θα αποδεχθώ με τιμή.

Στους συναδέλφους μου εδώ στην Γερουσία θα πω κλείνοντας, μη φοβάστε να υπερασπιστείτε τις αμερικανικές αξίες μπροστά στην επιθετικότητα του Ερντογάν.

Στη διεθνή κοινότητα θα πω, μη διστάσετε να κάνετε την Τουρκία να λογοδοτήσει για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στους πολίτες που ζουν στη σκιά των πυραύλων Typhoon του Ερντογάν θα πω, μην ξεχνάτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρο σας.

Και σε εκείνους τους ανθρώπους στην Τουρκία που εξακολουθούν να ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον, θα πω μην το βάζετε κάτω.

Μια μέρα, με τη γενναιότητα σας, η ειρήνη και η ευημερία θα επιστρέψουν στην πατρίδα σας.

loading...