Τους πληρώνουν για να φύγουν!! Επίδομα μετακόμισης από το Τόκιο

 

Χρηματικό κίνητρο 7.250 ευρώ ανά παιδί στους κατοίκους του Τόκιο

Eνα εκατομμύριο γιεν (7.250 ευρώ) ανά παιδί προσφέρει η ιαπωνική κυβέρνηση ως χρηματικό κίνητρο στις οικογένειες προκειμένου να μετακομίσουν εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο.

Η πρωτοβουλία, που ισοδυναμεί με τριπλασιασμό του προηγούμενου μπόνους των 300.000 γιεν, πρόκειται να εγκαινιαστεί τον Απρίλιο σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η μείωση του πληθυσμού και η δημογραφική παρακμή της υπαίθρου και ειδικά των μικρών πόλεων και των χωριών.

Αν και ο πληθυσμός της ιαπωνικής πρωτεύουσας μειώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, το φαινόμενο αποδόθηκε στην πανδημία. Τώρα οι πολιτικοί πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανασταλεί η υπερσυγκέντρωση κατοίκων στο Τόκιο και να ενθαρρυνθούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε άλλες λιγότερο δημοφιλείς περιοχές της χώρας, που πλήττονται από τη γήρανση, τον φθίνοντα πληθυσμό και τη μετανάστευση των νεότερων στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το κίνητρο που προστίθεται στο υπάρχον επίδομα των 3 εκατ. γιεν που ήδη διατίθεται ως οικονομική βοήθεια, θα παρέχεται σε οικογένειες που ζουν στις 23 κεντρικές γειτονιές του Τόκιο και των γειτονικών επαρχιών Σαϊτάμα, Τσίμπα και Καναγκάουα. Για να λάβουν το βοήθημα οι οικογένειες θα πρέπει να μετακομίσουν εκτός της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο, αν και δικαιούνται το ποσό ακόμη και αν εγκατασταθούν σε ορεινές περιοχές που βρίσκονται μέσα στα σύνορα της πόλης.

Κυβερνητική πρωτοβουλία που θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο, σε μια προσπάθεια να αναστραφεί η δημογραφική παρακμή σε μικρές πόλεις και χωριά.

Ενταξη 1.300 δήμων

Περίπου 1.300 δήμοι, το 80% του συνολικού αριθμού, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ελπίζοντας να εκμεταλλευθούν την αλλαγή στη συμπεριφορά του πληθυσμού, που κέρδισε έδαφος στη διάρκεια των lockdowns, όταν πολλοί εργαζόμενοι ανακάλυψαν τα πλεονεκτήματα της εργασίας από απόσταση. Οσοι θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα και να επιστρέψουν στη συνέχεια στην πρωτεύουσα θα απογοητευτούν. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι να μείνουν στα νέα τους σπίτια για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ ένα μέλος του νοικοκυριού θα πρέπει να εργάζεται ή να σχεδιάζει να ανοίξει επιχείρηση. Οσοι δεν αντέξουν πέντε χρόνια εκτός πρωτεύουσας θα κληθούν να επιστρέψουν το βοήθημα.

Οι αξιωματούχοι της χώρας ελπίζουν πως το γενναιόδωρο επίδομα θα ωθήσει οικογένειες με παιδιά κάτω των 18 ετών να αναζωογονήσουν τις περιφέρειες και κατ’ επέκταση να ανακουφίσουν την πίεση στην αγορά στέγης στο Τόκιο, μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις του κόσμου με πληθυσμό σχεδόν 35 εκατομμυρίων.

Τρία κριτήρια

Επί της αρχής, όλες οι οικογένειες που μετακομίζουν μπορούν να λάβουν το ποσό του 1-3 εκατ. γιεν ανά νοικοκυριό, αν πληρούν ένα από τα τρία κριτήρια: απασχόληση σε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση στην περιοχή στην οποία βρίσκεται το νέο τους σπίτι, συνέχιση της εργασίας τους από απόσταση ή έναρξη μιας επιχείρησης με έδρα τη νέα τους κατοικία. Μια οικογένεια με δύο παιδιά θα μπορούσε να λάβει συνολικά επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των σημερινών, έως και 5 εκατ. γιεν, ήτοι 36.220 ευρώ. Τα μισά χρήματα προέρχονται από την κεντρική κυβέρνηση και τα άλλα μισά από τις δημοτικές αρχές.

(kathimerini. gr

loading...