Στο κόκκινο η εκκλησιαστική διπλωματία: Θετική απάντηση του Βουλγαρικού Πατριαρχείου στους σχισματικούς των Σκοπίων

-Τι θα γίνει στις σχέσεις με την Σερβική Εκκλησία; Παγίδα στον βουλγαρικό αλυτρωτισμό

Του Άγγελου Ρούσσου

Ενώπιον μιας νέας μεγάλης κρίσης βρίσκεται η Ορθοδοξία μετά την αντιπαράθεση των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για το ζήτημα του Κατάρ.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία απάντησε στο πρόσφατο αίτημα των σχισματικών των Σκοπίων και αποφάσισε να εκπροσωπεί τη λεγόμενη “μακεδονική” ορθόδοξη εκκλησία ενώπιον των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα με αναλυτές ήταν αδύνατον να μην επηρεαστεί ο βουλγαρικός αλυτρωτισμός από μια τέτοια δελεαστική πρόταση, από τη στιγμή που προ 20ημέρου η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αιτήθηκε την ένταξη και υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο.

Σύμφωνα με επιστολή της Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» που παραδόθηκε στην Σόφια στις 9 Νοεμβρίου, υποβάλλεται αίτημα για να αναγνωρισθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ως «Μητέρα Εκκλησία» αφού προηγουμένως αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της. Ζητώντας επισήμως «προστασία», η σχισματική Εκκλησία ζητά από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να την «εκπροσωπεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών».

Υπενθυμίζεται πως Ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίστηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το Αυτοκέφαλο της ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» με προφανή τον συμβολισμό περί της «μακεδονικής ταυτότητας». Η Εκκλησία αυτή δεν αναγνωρίζεται από καμία εκ των υπολοίπων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τώρα όμως με την απόφαση που έλαβε το Βουλγαρικό Πατριαρχείο τα πράγματα αλλάζουν…

Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να αποδεχθεί το αίτημα της εκκλησίας των Σκοπίων και να την εκπροσωπεί ενώπιον των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και να καθιερώσει το καθεστώς της κανονικότητας με την ‘Μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, με το δεδομένο ότι η ‘μακεδονική’ Ορθόδοξη Εκκλησία, αναγνωρίζει τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία- Βουλγαρικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα-Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία με την αίσθηση του ιερού καθήκοντός της αποδέχεται την ευθύνη να δείξει πλήρη συνεργασία, και να μεσολαβεί ως υπέρμαχος ενώπιον των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών και να αποκαταστήσει την κανονικότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετικό ψήφισμά τους οι Βούλγαροι.

Σημειώνουν ακόμη πως “Ο Άγιος Απόστολος Παύλος διδάσκει ότι η Εκκλησία ότι είναι το σώμα του Χριστού, λέγοντας: «Και όταν ένα μέλος (του σώματος του Χριστού) υποφέρει, υποφέρουν όλα τα μέλη. όταν ένα μέλος δοξάζεται, όλα τα μέλη του χαίρονται «(1 Κορινθίους 12:26)”

Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμη πως “η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, δεν ήταν ποτέ αδιάφορη για τα βάσανα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας και, συνεπώς, μετά από συζητήσεις, ομόφωνα αποφάσισε πέραν των προαναφερομένων και την σύσταση ιεραρχικής συνοδικής επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις με την MPC και άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες για τη δημιουργία ενός κανονικού καθεστώτος των μελών της MPC: Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο επίσκοπος Stara Zagora Κυπριανός και μέλη ο Μητροπολίτης Λόβετς Γαβριήλ, Plovdiv Νικολάι, Δυτικών και Κεντρικών Μητροπόλεων Αντώνιος, Βάρνα και Βελίκι Ιωάννης, Νευροκοπίου Σεραφείμ και Ρούσε και Βράτσα Ναούμ

Πρωθυπουργός Σκοπίων: Εξαιρετικά θετική η απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από την Βουδαπέστη εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να οδηγήσει και να βοηθήσει όλη τη διαδικασία αναγνώρισης της αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων και την αξιολόγησε ως ‘εξαιρετικά θετική’.

«Ως Ορθόδοξος πιστός είμαι χαρούμενος, αλλά για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι η Μακεδονία είναι ένα κοσμικό κράτος. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιών, αλλά αυτό το μήνυμα είναι εξαιρετικά θετικό και δεν μπορώ παρά να χαιρετήσω γιατί προχωρούμε σίγουρα στο μέρος της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της «Μακεδονίας» μας», δήλωσε ο Ζάεφ, σχολιάζοντας την απάντηση της Βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου στην επιστολή της Εκκλησίας των Σκοπίων. και πρόσθεσε:

«Είμαι χαρούμενος που η οικοδόμηση φιλίας δίνει αποτελέσματα. Αυτή είναι ακόμη μία επιβεβαίωση ότι πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε φίλους».

.pentapostagma.gr

loading...