Ευλογιά των Πιθήκων: Μεταδίδεται όπως το AIDS και κτυπά αρχικά ομοφυλόφιλους

 Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, δηλαδή σε πράξεις ομοφυλοφιλίας.

Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια πανδημίας το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων έχει σχεδόν καταστραφεί από το συνεχές κλείσιμο, τα εμβόλια mRNA και την χρήση μάσκας και επανεμφάνιση εξαφανισμένων ασθενειών είναι ο νέος εφιάλτης.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός

Κεφαλαλγία

Μυαλγίες

Οσφυαλγία

Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)

Ρίγος

Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος.

Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων.

Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία έναντι της ευλογιάς. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, η δανική φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να κατανοήσουν καλύτερα το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό. Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί.

Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή.

Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν ταξιδεύουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών. Οι υγειονομικές αρχές επιδιώκουν να αποκλείσουν τη μετάδοση με αεροζόλ ή την εξέλιξη του ιού σε πιο εύκολα μεταδοτικό στέλεχος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η μετάδοση «συμβαίνει σε άτομα σε στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικά». Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στην υποοικογένεια της Δυτικής Αφρικής.

Τα συμπτώματα μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν επίσης εξάνθημα, το οποίο συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος. Η επώαση μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών.

«Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», πρόσθεσε ο οργανισμός υγείας που εδρεύει στη Γενεύη

loading...