«Aπασφάλισαν» οι Τούρκοι: «Έρχεται η συμμαχία της Ημισελήνου» – Ελλάδα & Αίγυπτος ενώνονται πολιτικά & στρατιωτικά απέναντι στην Άγκυρα

Άρχισαν την προπαγάνδα τα Τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έχουν ξεσαλώσει μετά την συμφωνία Άγκυρας-Λιβύης. Μάλιστα το Πενταπόσταγμα είχε την τιμητική του από τα γειτονικά ειδησεογραφικά ΜΜΕ, καθώς η μαγαλύτερη εφημερίδα, η Yenisafak, αναφέρει τα χθεσινά ρεπορτάζ μας στην εφημερίδα τους.

«Pentapostagma adlı internet sitesinde de anlaşmanın direkt Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ı etkileyeceği belirtilerek “Krize doğru yüksek adımlarla ilerliyoruz” yorumu yapıldı.»

Οι Τούρκοι εν ολίγοις αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συνάψει ΑΟΖ με Αίγυπτο και Κύπρο, ενώ γράφουν πως η Άγκυρα είναι πλέον ο κυρίαρχος της Α. Μεσογείου.

Sozcu: Χαλάσαμε τα σχέδια της πετρελαϊκής συμμαχίας. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια της λεηλασίας που είχαν ετοιμάσει οι Έλληνες με σύμμαχό τους την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Yeni Safak: Το παιχνίδι στη Μεσόγειο ξεκίνησε τώρα. Η Τουρκία εμπόδισε τα σχέδια πολιορκίας της στην ανατολική Μεσόγειο.

Cumhuriyet: Η κίνηση της Μεσογείου. Η Τουρκία έχει στόχο να εμποδίσει τα σχέδια της Ελλάδας για ΑΟΖ.

Turkiye: Η συμμαχία της Ημισελήνου. Χαλάσαμε τα σχέδια της Ελλάδος η οποία είχε καταλάβει παράνομα περιοχή 39.000 τ. χλμ της Λιβύης.

Βέβαια όλα αυτά βρίσκονται στο μυαλό τους, διότι Ελλάς και Αίγυπτος συντονίζουν τις προσπάθειές τους.

Όπως αναφέραμε πρώτοι χθες, η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή μνημονίων κατανόησης (MoU) από τους πολιτικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν κανένα νομικό κύρως, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το άρθρο 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Άγκυρα αυτό φοβάται, την συμμαχία μας με την Αίγυπτο. Μάλιστα λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση μεταξύ Άγκυρας-Τρίπολης για την ΑΟΖ, την πρώτη του επίσκεψη πραγματοποίησε ο αρχηγός του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, όπου έγινε θερμά δεκτός από τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Μοχάμεντ Φαρίντ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα, με δεδομένη την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών, και συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής κατάρτισης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας για τη βελτίωση των τεχνικών δεξιοτήτων και των δύο στρατών.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης μία σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο κ. Φαρίντ επαίνεσε τις ισχυρές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δύο φιλικών εθνών, οι οποίες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμπάς επικρότησε με τη σειρά του, τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τη συνεργασία τους, υπογραμμίζοντας και τα κοινά τους οράματα, όπως αναφέρει και ο αιγυπτιακός Τύπος, τονίζοντας την παρουσία πολλών στελεχών των δύο στρατών στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ των οποίων ο ακόλουθος Άμυνας της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο πλοίαρχος (ΠΝ) Παρίσης Κανούτος.

Ελλάδα και Αίγυπτος πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, όπου μαζί με το Ισραήλ, θα μπορέσουν να πνίξουν τα σχέδια του Ερντογάν.

loading...