Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο και το έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από 6.500 χρόνια! Περιζήτητη λιχουδιά ήταν ο γάρος, μια εκλεκτή σάλτσα από ψάρια που εξυμνούσε ο Σοφοκλής και ο Πλάτωνας

Τι έτρωγαν οι Ελληνες το 1.600 π.Χ.; Ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας στο Ακρωτήρι της Θήρας μίλησε για τις νοστιμιές που απολάμβαναν οι πρόγονοί μας πριν από 3.500 χρόνια. Η απολαυστική κουβέντα έγινε τον Μάιο του 2014 με την Ευάννα Βενάρδου στην Ελευθεροτυπία:
Αποφλοίωση φάβας με αρχαίες μυλόπετρες
«Βρήκαμε πολλά κατάλοιπα καρπών, μέσα σε δοχεία που φυλάσσονταν στα σπίτια. Καθώς έπεσε η τέφρα απανθρακώθηκαν και έτσι διατηρήθηκαν», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας.
«Οι καρποί αυτοί ήταν προϊόντα καλλιεργειών -γι” αυτό και έχουμε γνώσεις για τις καλλιέργειες εκείνης της εποχής. Βρήκαμε φάβα, φακές, κριθάρι-, σε ένα μάλιστα πιθάρι γεμάτο τέφρα βρήκαμε αποτυπώματα αμύγδαλων. Εντοπίσαμε επίσης πολλά κουκούτσια ελιών θρυμματισμένα, άρα μιλάμε για παραγωγή λαδιού. Βρήκαμε και ένα πιθάρι με σαλιγκάρια, αν και τα συγκεκριμένα ήταν εισαγωγής! Επρόκειτο για κρητικά σαλιγκάρια». Βρήκαν όμως και πάρα πολλούς σπόρους από σύκα: «Αυτή ήταν η ζάχαρή τους. Και βέβαια, το σύκο ήταν το καθαρτικό τους!» (χαμογελάει).

Αγγείο με ρόβη

– Βρήκατε και υπολείμματα ψαριού;
«Μέσα σε πιθάρια εντοπίσαμε αποξηραμένα ψάρια και κόκαλα ψαριών. Μάλιστα, καθώς σκάβαμε σε βαθιά στρώματα για τα θεμέλια των στύλων του στεγάστρου, βρήκαμε γάρον (garum κατά τους Ρωμαίους). Πρόκειται για μια πάστα από ψάρι, λιχουδιά για τους Ρωμαίους. xorisorianews.gr Η αριστοκρατία απολάμβανε το καλύτερο μέρος του ψαριού, ενώ η «πλέμπα» και ο στρατός χρησιμοποιούσαν τα κεφάλια, τις ουρές, τα πτερύγια. Βρήκαμε ένα τέτοιο πιθαράκι και επρόκειτο για σημαντική ανακάλυψη μιας και απέδειξε ότι 1.500 χρόνια πριν τους Ρωμαίους, το έφτιαχναν στη Θήρα. Είναι βέβαια χαρακτηριστικό ενός λαού που ζει με και από τη θάλασσα…»

Η πιο σπάνια, όμως, λιχουδιά ήταν ο γάρος, μια εκλεκτή σάλτσα που εξυμνούσε ο Σοφοκλής, ο
Πλάτωνας και ο Πλίνιος από εντόσθια ψαριών και μικρά ψάρια (σαρδέλες, αθερίνες) που παστώνονταν σε χοντρό αλάτι και απλώνονταν στον ήλιο 2-3 μήνες. Το παχύρευστο υγρό που έπαιρναν από το σούρωμα αραιωνόταν με ελαιόλαδο, κρασί ή ξύδι και αποθηκευόταν στο γαράριον για σάλτσα. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έφτιαχναν γάρο μόνο από συκώτι κολιού ενώ η αρχική συνταγή έδωσε την ιδέα για την σάλτσα αντζούγιας των Σικελών και την γουόστερ σος (Worcestershire sauce).

– Κρέας έτρωγαν;

«Βρήκαμε άφθονα κόκαλα από αιγοπρόβατα, που αποτελεί βασικό είδος κτηνοτροφίας και σήμερα στα νησιά, ελάχιστα βοοειδή (στα νησιά δεν μπορούν να εκθρέψουν μεγάλα ζώα) και πολύ λίγο κυνήγι (κουνέλια, αποδημητικά πουλιά). Βρήκαμε όμως πάρα πολλά κατάλοιπα από αχινούς, αχιβάδες, κυδώνια και άλλα παρεμφερή θαλασσινά».

– Εχουμε ιδέα πώς τα μαγείρευαν ολ” αυτά;

«Ξέρουμε πως είχαν τριποδικές χύτρες -που σημαίνει ότι, αν μη τι άλλο, έβραζαν. Γιαχνί πάντως δεν νομίζω πως έφτιαχναν, αφού δεν είχαν ντομάτες. Σήμερα μπορεί να μιλάμε για τα περίφημα σαντορινιά ντοματάκια, όμως οι ντομάτες μας ήρθαν από την Αμερική! Βρήκαμε επίσης ταψιά και φορητά τριποδικά φουρνάκια: φωτιά από πάνω, φωτιά από κάτω και ταψάκι με καπάκι και πορτούλα. Ενα είδος γάστρας με πόδια».
– Τι σας εξέπληξε πιο πολύ από αυτά που ανακαλύψατε;

«Οι Κρατευτές: πάνω τους έψηναν σουβλάκια. Είχαν εγκοπές αλλά και τρυπούλες για να κυκλοφορεί ο αέρας και να μην σβήνουν τα κάρβουνα. Ηταν πολύ εργονομικοί. Στην άκρη τους είχαν το σχήμα κεφαλής κριαριού. Και εξασφάλιζαν και ένα υγιεινό ψήσιμο, αφού το λίπος έπεφτε».


Σύγχρονοι κρατευτές . Η ονομασία πιθανόν προέρχεται από το αρχαίο κραταιός που σημαίνει ισχυρός-δυνατός και μεταφορικά ανθεκτικός στην πυρά. Τα ξύλινα καλαμάκια ονομάζονταν οβελοί. Έτσι προέκυψε η ονομασία οβελίες για τα σουβλιστά ζώα.


Πιθάρι με σαλιγκάρια


– Δηλαδή, το σουβλάκι είναι δικό μας έδεσμα… Κι όμως, κάποιοι σήμερα νομίζουν ακόμα πως είναι τουρκικής προέλευσης.

«Το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο. Οι Τούρκοι ήρθαν το 1453 μ.Χ. Κάποτε είχα μια κουβέντα με έναν διαπρεπή Τούρκο αρχαιολόγο, τον ελληνιστή Εκρέμ Ακουργκάλ. Και του έλεγα ότι έχουμε δανειστεί κι εμείς πολλά από την τουρκική κουζίνα. Φέρνοντάς του ως παράδειγμα τον κεφτέ. Και μου λέει:

«Είστε αφελής. Οι Τούρκοι όταν ήρθαν εδώ ήταν νομάδες. Δεν είχαν κουζίνα. Απλώς υιοθέτησαν τη βυζαντινή κουζίνα. Ας μην κοροϊδευόμαστε: η λέξη «κεφτές» δεν είναι τούρκικη. Είναι η βυζαντινή λέξη «κοπτόν κρέας…».

Και πράγματι, θυμάμαι ακόμα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου να κόβουν γρήγορα και σταυρωτά το κρέας με δύο κοφτερά μαχαίρια κάνοντας το κιμά!».

– Οι ανασκαφές του Ακρωτηρίου αποτελούν τα παλαιότερα τεκμήρια για το τι έτρωγαν οι Ελληνες;

«Οχι. Υπάρχουν σκόρπια ευρήματα και από τη νεολιθική εποχή (5η και 4η χιλιετία π.Χ.) σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη. Ομως στο Ακρωτήρι, χάρη στο ηφαίστειο, πρώτη φορά βρέθηκαν τόσο πολλά μαζεμένα -και τόσο καλά διατηρημένα. Σκεφθείτε πως στις λάβες της Σαντορίνης υπάρχουν εγκλείσματα φυτών όπως τα φοινικόδεντρα ή οι ελιές που χρονολογούνται 60.000 χρόνια πριν από σήμερα. Και αποκαλύπτουν ένα κλίμα που δεν διαφέρει από το σημερινό. Στα πρώιμα ιστορικά χρόνια, την 5η, 4η ή 3η χιλιετία π.Χ., οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν την ίδια αυτή άγρια χλωρίδα».

Η περίφημη μεσογειακή διατροφή έχει πολύ μακρινές ρίζες τελικά.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ Η ΛΕΞΗ "ΚΟΠΤΟΝ ". ΠΡΟΫΠΗΡΧΕ Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ " ΚΟΠΤΟΙ", ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ.

  ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΗΚΑΝ, ΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ -ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ κ.λ.π. ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΧΒΕ-ΙΕΧΩΒΑ.

  ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Ν' ΑΓΑΠΟΥΝ ΌΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΠΙ 2000 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΟΥ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΑΣΗ,ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΣΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ? Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΙΣ ΧΑΣΑΠΟΤΑΒΕΡΝΕΣ.

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ. ΑΠΛΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟ, ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ. ΒΑΛΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ " ΑΡΧΑΙΑ ΧΥΤΡΑ ΤΑΧΥΤΗΤΟΣ " ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.

  ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΣΕ ΕΣΦΑΞΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ, ΚΑΤ' ΕΝΤΟΛΗΝ ΤΟΥ "ΕΚΛΕΚΤΟΥ" ΛΑΟΥ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΟΡΤΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ......

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. οι παγανιστες γυφτοι αλληλοσυγχαιρονται ο ψευτοπατερακης διαχειριστης λεει ευγε στην αντζελα(ψευτοπατερακης)παλι! οοι πακιστανοι σε εβγαλαν αντζελα γυφτε?

   Διαγραφή
 2. AGELIKI! SINHARITIRIA!!!! O PROTOS MAS EHTHROS INE I MOGOLOEVREI k META I THRISKIA TU HRISTIANISMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αλβανε οι πρωτοι εχροι εισαστε οι νεοπαγανιστες που σας πληρωνει η μασονια

   Διαγραφή
 3. Ο ΓΑΥΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][bsummary]
Loading...

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]