“Πέφτει” το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί – Έχασαν το 51% στις δημοσκοπήσεις

Ξεκίνησε και επίσημα η πτώση του τουρκικού καθεστώτος
Δυσοίωνα είναι τα στοιχεία για το καθεστώς Ερντογάν, καθώς φαίνεται πως έχασε το 51% που διατηρούσε στις δημοσκοπήσεις. Η ποσοστιαία πτώση είναι μικρή, ωστόσο εκτιμάται πως στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα έχουν “μαγειρευτεί” και η πραγματική μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τα μηνύματα για το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί δεν είναι ευχάριστα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, αν γίνονταν εκλογές στην Τουρκία τώρα, δεν θα εξασφάλιζαν το 51% που απαιτείται για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που έγινε για αναλυτές της Istanbul Economy Research το AKP θα ελάμβανε 35,8% των ψήφων και το MHP του Μπαχτσελί 12,2% . Σύνολο 48%.

Το ΑΚΡ του Ερντογάν, έχει χάσει το 7% των ψήφων του από τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Το παράδοξο της δημοσκόπησης είναι ότι ο Μπαχτσελί εμφανίζεται ενισχυμένος καταλαμβάνοντας τη τρίτη θέση σε δημοτικότητα με 39,8%. Ο Ερντογάν παραμένει πρώτος σε δημοτικότητα οριακά στο 50% και τον ακολουθεί ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με 42,4%.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 25% των ψηφοφόρων του AKP δεν πιστεύουν ότι τα δεδομένα που δημοσιοποιεί για τον κορονοϊό το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας είναι πραγματικά.Παρόλα αυτά το 62,2% πείθεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο πάλαι πότε Τούρκος ΥΠΟΙΚ του AKP, Αλί Μπαμπατζάν, προειδοποίησε για βαθιά πολιτική αποσταθεροποίηση στην Τουρκία και πτώση του νεο-σουλτάνου Ερντογάν πριν το 2023, όπως αποκάλυψε χθες το Πενταπόσταγμα.

Ο αρχηγός του DEVA απέκλεισε την περίπτωση πρόωρων εκλογών, λέγοντας ότι ο Ερντογάν δεν θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει την εξουσία σε περίπτωση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων που θα δείχνουν την τρομερή πτώση του.

Ο ίδιος Τούρκος πολιτικός επέκρινε σφοδρά τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι εξαντλούνται ταχέως οι οικονομικοί πόροι της Τουρκίας, ενώ η κεντρική τράπεζα κατέφυγε στην έκδοση νομίσματος σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Στις αρχές Μαρτίου ο Μπαμπατζάν ίδρυσε ένα νέο κόμμα για να ανταγωνιστεί το ΑΚΡ του σημερινού προέδρου.

Ο ίδιος αποχώρησε από το AKP τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού κατήγγειλε σοβαρές παράνομες πρακτικές και είχε διαφωνίες με τη σημερινή κυβέρνηση σχετικά με το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τις οικονομικές της πολιτικές.

loading...