Για πόλεμο η Ουκρανία καθώς δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία 5 δισεκατομμυριούχων.

Η Ουκρανία δεσμεύει 5 μεγάλες εταιρείες από δισεκατομμυριούχους ολιγάρχες για «πολεμικές ανάγκες» .

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, η ουκρανική κυβέρνηση επικαλέστηκε νόμους εν καιρώ πολέμου για να παρέμβει δραματικά στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, καταλαμβάνοντας πέντε «στρατηγικούς κρατικούς και στρατιωτικούς σκοπούς .

Έρευνα- επιμέλεια και επεξεργασία Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός-Γεωπολιτικός αναλυτής (Contact : [email protected] και official website The Times of Voulgaroktonos

Η παρέμβαση έρχεται ένα χρόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις της λεγόμενης « αποολιγαρχίας » του Προέδρου Ζελένσκι και στοχεύει εταιρείες που διευθύνονται από μερικούς από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες της Ουκρανίας – τουλάχιστον δύο από τους οποίους βρίσκονται υπό μεγάλες έρευνες για διαφθορά.

Ο υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov ανακοίνωσε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο:

« Από σήμερα, η διαχείριση των καθορισμένων περιουσιακών στοιχείων γίνεται για λογαριασμό του κράτους και προς το συμφέρον ολόκληρου του τομέα ασφάλειας – για την κάλυψη των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων και ολόκληρου του τομέα ασφάλειας. άμυνα ».

Οι ειδικές « επείγουσες » στρατιωτικές και εθνικές ανάγκες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν τη διατήρηση των προμηθειών καυσίμων και επαρκών γραμμών επισκευής εξοπλισμού, καθώς και την πρόσβαση σε τακτικές προμήθειες βιομηχανικών λιπαντικών.

Οι εταιρείες μεταβιβάστηκαν απευθείας υπό τη διαχείριση του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.

” Πρόκειται για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών, την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων “, είπε ο Ρέζνικοφ.

Η Εθνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστηρίου εξέδωσε την Κυριακή την εντολή για εξασφάλιση των μετοχών της εταιρείας κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών Motor Sich , της παραγωγού πετρελαίου Ukrnafta PJSC και της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Ukrtatnafta .

Αυτές οι δύο τελευταίες εταιρείες στη βιομηχανία πετρελαίου ελέγχονταν από τον Igor Kolomoisky, έναν αμφιλεγόμενο, προηγουμένως υπέρ του Zelensky ολιγάρχη που βρίσκεται υπό έρευνα για την αφερεγγυότητα της PrivatBank . Κατασχέθηκαν επίσης ο κατασκευαστής φορτηγών Avtokraz και ο προμηθευτής ανταλλακτικών Zaporizhtransformator .

Όσο για τους ολιγάρχες πίσω από τους MotorSich, AvtoKraz και Zaporizhtransformator, οι FT τους περιγράφουν ως εξής :

• Ο Vyacheslav Boguslaev, ο πρώην ιδιοκτήτης και πρόεδρος της MotorSich, συνελήφθη τον περασμένο μήνα για προδοσία. Οι τοπικοί εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι πέρασε από εξουσιοδοτημένες εξαγωγικές μηχανές ελικοπτέρων που χρειαζόταν η Μόσχα. Ο Boguslaev πούλησε το πλειοψηφικό του μερίδιο στη MotorSich στην κινεζική εταιρεία Skyrizon πριν από αρκετά χρόνια, αλλά οι ουκρανικές αρχές εμπιστοσύνης και ασφάλειας μπλόκαραν τη συμφωνία παγώνοντας τις μετοχές. Τόσο ο Kolomoisky όσο και ο Boguslaev έχουν αρνηθεί ότι έκαναν αδίκημα.

• Η AvtoKraz, ένας κατασκευαστής φορτηγών που παράγει οχήματα για εθνικές στρατιωτικές μεταφορές καθώς και συστήματα πυραύλων, συγκαταλέγεται επίσης στους ομίλους που ανέλαβε το κράτος. Προηγουμένως ανήκε στον Ουκρανό ολιγάρχη Kostyantyn Zhevago, ο οποίος έζησε εξόριστος τα τελευταία χρόνια καθώς οι ουκρανικές αρχές κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον του σε σχέση με την αφερεγγυότητα μιας τράπεζας που ανήκε.

• Το κράτος κατέλαβε επίσης τον Zaporizhtransformator, έναν παραγωγό εξαρτημάτων για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται στη Zaporizhia. Αυτή η εταιρεία, που προηγουμένως ανήκε σε επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου του Kostyantyn Grigorishin, κατασχέθηκε σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η σταθερή προμήθεια ανταλλακτικών που απαιτούνται για την επισκευή της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές αρχές υποσχέθηκαν στη δήλωση της Δευτέρας ότι ” Μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους ή να επιστραφεί η αξία τους”. »

Και περαιτέρω, « Οι εταιρείες αυτές πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα για τις ανάγκες της άμυνας του κράτους . »

« Σε σχέση με τη στρατιωτική αναγκαιότητα, λήφθηκε απόφαση για απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων στρατηγικά σημαντικών εταιρειών για να επιστραφούν στην κρατική ιδιοκτησία », δήλωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov, σε κοινό δελτίο τύπου. Η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας: Oleksii Reznikov, αριστερά, Denys Shmyhal, κέντρο και Oleksiy Danilov .

Η άνευ προηγουμένου κίνηση έρχεται εν μέσω επίμονων καταστροφικών ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της χώρας, με περίπου 40% όλων των εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν υποστεί ζημιές ή να καταστρέφονται.

Ανακοινώνοντας τις κρατικές κατασχέσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι μπήκαν γρήγορα σε άμυνα, δεδομένου ότι ανέκαθεν παρουσίαζαν την τρέχουσα κρίση ως πρωτοβουλία του Κιέβου για την υπεράσπιση όχι μόνο της ουκρανικής δημοκρατίας αλλά και, ευρύτερα, των « ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών ».

« Δεν υπερασπιζόμαστε μόνο την Ουκρανία, αλλά και τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες », είπε ο δήμαρχος Κιέβου Klitschko και ο Ουκρανός υπουργός Chernyshov σε μια ομάδα βουλευτών της ΕΕ τον περασμένο μήνα.

Ίσως προετοιμασμένος για κριτική από ορισμένες νευρικές γωνιές του ιδιωτικού τομέα της Ουκρανίας, ο Ρέζνικοφ, σύμφωνα με το Reuters τη Δευτέρα, είπε ότι δεν επρόκειτο για «εθνικοποιήσεις», αλλά μάλλον για « άμεση ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων εν καιρώ πολέμου. Είναι εντελώς διαφορετικές νομικές μορφές ».

Οι πέντε εταιρείες δεν έκαναν καμία δήλωση τη Δευτέρα ως απάντηση στις κρατικές εξαγορές.

πηγή: Deep Geopolitics
Η πρόκληση του Ζελένσκι

Χθες το απόγευμα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ξέσπασαν: η Ρωσία, η οποία μόλις εκτόξευσε εκατό πυραύλους κρουζ στην ενεργειακή και στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας, θα εκτόξευε επίσης 2 πυραύλους στην Πολωνία. Παρά το δελτίο τύπου από τη Μόσχα που δηλώνει ότι δεν εκτόξευσε κανέναν πύραυλο στην Πολωνία, η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βαρσοβία, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών βεβαιώνει ότι ο ένοχος είναι όντως η Ρωσία. Στη συνέχεια, οι πολωνικές δυνάμεις τίθενται σε επιφυλακή και ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα καλεί τον Μπάιντεν για βοήθεια. Σήμερα το πρωί καλείται συνάντηση του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι ρίχνει λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι «ο πύραυλος που έπληξε την Πολωνία είναι ένα «μήνυμα» από τη Ρωσία προς την G20».

Στο Telegram όμως αρχίζουν να εμφανίζονται φωτογραφίες που δείχνουν τα υπολείμματα των διάσημων βλημάτων. Πρόκειται για S300, ρωσικής κατασκευής φυσικά, αλλά χρησιμεύουν ως αντιαεροπορική άμυνα… και χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία. Είναι λογικό ότι καθώς οι ρωσικοί πύραυλοι πέφτουν βροχή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Lvov, λίγα μίλια από την Πολωνία, η Ουκρανία εκτόξευσε S300 σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τους πυραύλους.

Το ΝΑΤΟ, που ισχυρίζεται ότι «παρακολούθησε» τις τροχιές των πυραύλων, περιέργως δεν δημοσιεύει τις παρατηρήσεις του. Σαν να κράτησε το ενδεχόμενο πολλών επιλογών, μια από τις οποίες θα ήταν «έχουμε αποδείξεις ότι αυτοί οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν όντως από τη Ρωσία, οι φωτογραφίες από το Telegram είναι ψεύτικες». Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ φέρονται σε «μαχητική ετοιμότητα». Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ περιμένει μια πολιτική απόφαση: Να πούμε ότι η Ρωσία βομβάρδισε την Πολωνία, και επομένως να της κηρύξουμε πόλεμο;

Και εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον! Ενώ ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία είναι πράγματι ο ένοχος, ο Ντούντα δηλώνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να το επιβεβαιώνει. Ο Ντούντα προσθέτει ότι «αν και δεν πρέπει να ξανασυμβεί ούτως ή άλλως», ότι ήταν ένα «μεμονωμένο» περιστατικό! Και ο Μπάιντεν λέει τελικά μετά από λίγες ώρες ότι η Ρωσία είναι απίθανο να ευθύνεται, ότι μετά από αρχικές εξετάσεις της τροχιάς του βλήματος, ήταν «απίθανο» να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.

Σήμερα το πρωί, το Elysée εγκατέλειψε το κομμάτι δηλώνοντας «Δεν πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση. Δεν είναι θέμα διεξαγωγής πολέμου στη Ρωσία» .

Όλα λέγονται: Θα ήταν εύκολο να εναποθέσουμε κάποια συντρίμμια ρωσικών πυραύλων κρουζ για να κατηγορήσουμε τη Ρωσία, και επομένως να της κηρύξουμε πόλεμο. Ναι, αλλά εδώ είναι, μεταξύ της παράδοσης όπλων και της αποστολής των στρατευμάτων της για σφαγή στην Ουκρανία, υπάρχει ένα βήμα που οι δειλοί του ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμοι να περάσουν και είναι να στοιχηματίσουμε ότι ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ η Ρωσία είχε βομβαρδίσει πράγματι την Πολωνία, το ΝΑΤΟ δεν θα είχε πέσει παρά μόνο μερικές στρατιωτικές δηλώσεις!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θα το λάβει υπόψη του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ OFFICIAL WEBSITE TOY AΓΓΕΛΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ (THE TIMES OF VOULGAROKTONOS)

loading...