«Φαρμάκι» οι χρεώσεις τραπεζών – Πού βάζουν «καπέλο» ως 28 ευρώ

Χρεώσεις – «φωτιά» από τις τράπεζες στους πολίτες όταν επιλέγουν συναλλαγές στα γκισέ των υποκαταστημάτων. Οι χρεώσεις αφορούν συναλλαγές που είναι παράλληλα διαθέσιμες μέσω e-banking και mobile banking. Όσοι επιλέξουν αντί αυτών το γκισέ, τότε το πληρώνουν πανάκριβα.

Για ποιες συναλλαγές μιλάμε; Αυτές που εκτελούν πολλοί ιδιώτες, όπως:αποστολή εμβάσματος,
πληρωμή λογαριασμών,
φόρτιση προπληρωμένων καρτών ή εκτύπωση κίνησης λογαριασμών

Όσοι, λοιπόν, εξακολουθούν να προτιμούν την επίσκεψη στην τράπεζα, καλούνται να το πληρώσουν και μάλιστα με το παραπάνω.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Χρεώσεις με «καπέλο» επιφυλάσσουν οι τράπεζες και για συναλλαγές στο κατάστημα, που γίνονται με χρέωση λογαριασμού αντί με χρήση μετρητών. Σου λέει: Γιατί δεν τα μεταφέρεις μέσω e-banking και αυτά; Πλήρωσε παραπάνω.

Τι συμφέρει τελικά τους πολίτες; Οι συναλλαγές μέσω e-banking και mobile banking. Παράδειγμα; Μικρές ή μηδενικές χρεώσεις έχουν οι πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, εφορία κλπ). Τέτοια πληρωμή είναι για φόρους ή τέλη κυκλοφορίας: Παρέχεται δωρεάν όταν πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με χρήση κάρτας ή μέσω της υπηρεσίας IRIS που υλοποιεί το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ των συστημικών τραπεζών.

Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Θέλετε να στείλετε χρήματα σε λογαριασμό άλλης τράπεζας, ακόμη και όταν πρόκειται για συναλλαγή προς τράπεζα εσωτερικού ή στο ίδιο νόμισμα (ευρώ); Οι διαφορές μεταξύ ηλεκτρονικών και φυσικών συναλλαγών είναι χαοτικές, επισημαίνει το Capital.
Τι χρεώνουν οι τράπεζες στο γκισέ

Απλώς ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, APLHA BANK, EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) χρεώνουν προμήθεια από 12 έως 17 ευρώ για τα απλά εμβάσματα και πάνω από 25 ευρώ για τα άμεσα εμβάσματα μέσω IRIS Payments, με εξαίρεση την Alpha Bank που έχει επιπλέον χρέωση 1,5 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Capital θεωρούν τις αυξημένες χρεώσεις για τις συναλλαγές στο φυσικό κατάστημα ως απολύτως δικαιολογημένες: Δεδομένου του υψηλού λειτουργικού κόστους που συνεπάγεται για τις τράπεζες η διατήρηση εκτεταμένου δικτύου σε όλη τη χώρα.

Με την ανάπτυξη και διαρκή βελτίωση των ψηφιακών καναλιών, σημειώνουν, οι πελάτες δεν έχουν πλέον λόγο να επισκέπτονται το κατάστημα για διεκπεραιωτικές συναλλαγές όπως η πληρωμή λογαριασμών ή η αποστολή χρημάτων. Μέσω του υπολογιστή (internet banking) ή του κινητού (mobile banking), οι καθημερινές συναλλαγές γίνονται άμεσα, εύκολα και ανέξοδα ή με χαμηλές χρεώσεις, τονίζουν.

Είναι έτσι; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές στην Ελλάδα εκτινάχθηκαν κατά 58% την τελευταία διετία – εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται στην πανδημική κρίση. Συνολικά, το 97% των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα διενεργείται πλέον μέσω των ψηφιακών (mobile και internet banking) ή των self-service (ATM και APS) καναλιών.
Ποιες προμήθειες τραπεζών μπαίνουν στο «στόχαστρο»

Ωστόσο, οι χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών βρίσκονται στο επίκεντρο των πρόσφατων κινήσεων της κυβέρνησης για μείωση των βαρών των νοικοκυριών που έχουν σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπέδειξε στις τραπεζικές διοικήσεις 12 κατηγορίες συναλλαγών που χρίζουν επανεξέτασης, όπως:οι προμήθειες εμβασμάτων,
τα έξοδα εξέτασης αιτήματος δανείου,
η συνδρομή καρτών,
οι προμήθειες πληρωμής λογαριασμών κ.α.

Και αυτό γιατί σε κάποιες κατηγορίες συναλλαγών, όπως τα εμβάσματα, επιβάλλονται υπερβολικές χρεώσεις οι οποίες δεν έχουν αντίκρισμα στο πραγματικό λειτουργικό κόστος που επικαλούνται οι τράπεζες. Παράδειγμα είναι τα άμεσα εμβάσματα: Χρεώνονται έως 5 ευρώ όταν εκτελούνται ηλεκτρονικά και έως 33 ευρώ όταν γίνονται στο γκισέ!

Σε κάθε περίπτωση, οι χρεώσεις – «φωτιά» στο γκισέ των τραπεζών επιβαρύνουν τους πλέον αδύναμους: Όπως τους συνταξιούχους, που δεν είναι εξοικειωμένοι mobile και internet banking και θα πρέπει να στηθούν στην ουρά και να τους βάλει η τράπεζα «καπέλο» στη χρέωση. Έχει λογική;

loading...