Σύγκρυο στην Τουρκία: Οι ΗΠΑ έχουν δώσει στρατιωτική βοήθεια 2,2 δισ.$ στους Κούρδους!

Στρατιωτική βοήθεια που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 2,2 δισ.$ φαίνεται πως έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ στους Κούρδους του YPG  και του SDF προκαλώντας σύγκρυο στην Τουρκία, καθώς
η ακριβής ποιότητα και σύνθεση οπλισμού δεν έχει αποδεσμευθεί.

Όπως αναφέρουν σε εκθέσεις τους δύο  ανεξάρτητες οργανώσεις, το «Πρόγραμμα Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς» και το «Balkan Investigational Journalism Network»  το Πεντάγωνο έχει  παραδώσει όπλα, στις κουρδικές ένοπλες ομάδες, ύψους 2,2 δισ. $ για την καταπολέμηση της ISIS, χωρίς όμως κανείς να ξέρει τι ακριβω΄ς όπλα είναι αυτά, πραλώντας εκνευρισμό στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Αντίθετα η αμερικανική έκδοση «Foreign Policy», κατεβάζει το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας στο YPG/SDF αυτό στα 700 εκατ. $. Τονίζεται δε ότι η αμερικανική βοήθεια είναι εγγράφως νόμιμη αλλά δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ναλάν Κοτσάκ από το “Habertürk”, το πιο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είναι μεν νόμιμη βάσει εγγράφων, αλλά δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες, επειδή οι εταιρείες από τις οποίες αγοράζονται τα όπλα δεν γνωρίζουν που κατευθύνονται. Οι ΗΠΑ αφαιρούν από τα επίσημα έγγραφα τους τον προορισμό τους.

Εξάλλου, το πρακτορείο Reuters για τα όπλα που αποστέλλονται στο YPG σημειώνει ότι έχουν υπερβεί τα 900 εκατ. $, επισημαίνουν ανεξάρτητοι ερευνητές και δημοσιογράφοι βασισμένοι σε εκθέσεις, διαρροές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αρχείων μεταφορών πλοίων, επίσημες εκθέσεις και πληροφορίες εμπιστευτικών πληροφοριών.

Το γεγονός ότι στο «μαλακό υπογάστριο» της Τουρκίας μια ένοπλη οργάνωση εξελίσσεται σε κύριο αντίπαλο μέσω της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ, προκαλεί «ρίγος» (όχι από συγκίνηση πάντως) στους Τούρκους στρατηγούς οι οποίοι εκτός του YPG/SDF έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο το PKK όσο και τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ.

Ο σταδιακός μετασχηματισμός   του YPG από μια απλή οργάνωση σε ένα ένοπλο σώμα με τα πιο σύγχρονα αμερικανικά όπλα, τα οποία επιπλέον δεν κατονομάζονται, συνιστά από μόνο του ένα γεγονός σοβαρότατου  προβληματισμού για την Τουρκία, καθώς γνωρίζουν, ότι αργά ή γρήγορα τα όπλα αυτά θα στραφούν κάποτε εναντίον τους…
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]