20 σκληρές αλήθειες για την ζωή που κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί

Όλοι αγωνιζόμαστε. Όλοι υποφέρουμε μέσα μας. Κάθε μέρα…
Ανησυχούμε. Χρονοτριβούμε. Συγκλονιζόμαστε. Θυμώνουμε. Αισθανόμαστε μοναξιά.
Αισθανόμαστε λίγοι. Ευχόμαστε να ήμασταν πιο λεπτοί. Ευχόμαστε να είχαμε περισσότερα χρήματα. Ευχόμαστε οι δουλειές μας να ήταν διαφορετικές. Ευχόμαστε οι σχέσεις μας να ήταν διαφορετικές. Πιστεύουμε ότι όλα στη ζωή θα έπρεπε να ήταν πιο εύκολα.
Και όμως, όλα αυτά είναι αυτοδημιούργητα. Είναι πραγματικά, αλλά είναι πραγματικά μόνο και μόνο επειδή εμείς τα δημιουργήσαμε μέσα στον νου μας. Εμείς οι ίδιοι έχουμε προσκολληθεί με ορισμένα ιδανικά και φαντασιώσεις για το πώς πρέπει να είναι η ζωή, ώστε να είναι αρκετά καλή για εμάς.
Ανησυχούμε γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να αποδειχθούν διαφορετικά από αυτό που περιμένουμε. Χρονοτριβούμε επειδή φοβόμαστε την αποτυχία. Νιώθουμε πνιγμένοι γιατί πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα από αυτά που έχουμε κάνει. Αισθανόμαστε θυμωμένοι γιατί η ζωή δεν θα έπρεπε να ήταν έτσι. Και ούτω καθεξής.
Αλλά είναι όλα μέσα στο κεφάλι μας.
Και δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Τουλάχιστον όχι για μας.
Μπορούμε να επιλέξουμε να σκεφτόμαστε σωστότερα … μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Αυτή είναι μια επιλογή που μπορούμε να κάνουμε τώρα.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα, και αφήστε όλες τις σκέψεις και τους συλλογισμούς να φύγουν. Απλά φέρτε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. Εστιάστε σε αυτό που είναι εδώ, τώρα – στο φως, στους ήχους, στο σώμα σας, στο έδαφος κάτω από τα πόδια σας, στα αντικείμενα και στους ανθρώπους που κινούνται ή στην ησυχία γύρω σας. Μην κρίνετε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι. Αποδεχθείτε αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Επειδή την στιγμή που θα αποδεχθείτε την πραγματικότητα, μπορείτε να την βελτιώσετε.
Δείτε την ζωή όπως είναι, ξεχάστε τα ιδανικά σας, τις φαντασιώσεις και τις προσδοκίες σας. Αφήστε πίσω σας όλους αυτούς τους στρεσογόνους περισπασμούς, και βιώστε αυτήν την στιγμή.
Αυτή η στιγμή είναι καλή έτσι όπως είναι. Να είστε εδώ.
Μπορείτε να ανησυχήσετε μετά.
Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας μερικές αλήθειες που έχουμε την τάση να αρνιόμαστε όταν είμαστε προσκολλημένοι στις σκέψεις μας.
1. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν στις ζωές μας που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. – Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα συμβαίνουν στην ζωή μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδρασή μας. Στην αντίδρασή μας βρίσκεται η μεγαλύτερη δύναμή μας.
2. Οι προσδοκίες μας συχνά μας κάνουν δυστυχισμένους – Ευτυχία είναι να αφήνεις όλες σου τις προσδοκίες για το πώς θα έπρεπε να είναι η ζωή σου και να εκτιμάς την ζωή γι΄αυτό που είναι τώρα.
3. Θα είμαστε πάντα εξαιρετικά ατελής. – Αν περιμένουμε μέχρι να γίνουμε “τέλειοι”, πριν μοιραστούμε τις ιστορίες μας, τις ιδέες μας, τα ταλέντα μας και τα “δώρα” μας με τον κόσμο, κανείς δεν θα ακούσει ποτέ, τίποτα από μας.
4. Μια στιγμή που σπαταλάς ανησυχώντας, είναι μια στιγμή χαμένη. – Η ανησυχία δεν θα αλλάξει ποτέ το αποτέλεσμα. Κάντε περισσότερα, ανησυχήστε λιγότερο. Εκπαιδεύστε το μυαλό σας να βλέπει το μάθημα σε κάθε κατάσταση, και στην συνέχεια κάντε το καλύτερο.
5. Τα καλύτερα μαθήματα συχνά τα παίρνουμε τις δυσκολότερες ημέρες. – Να είσαι δυνατός. Μερικές φορές πρέπει να ζήσουμε μια δυσάρεστη κατάσταση για να μάθουμε ένα καλό μάθημα που δεν θα μπορούσαμε να μάθουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
6. Η επιτυχία συχνά μας παίρνει τα κεφάλια και η αποτυχία φωλιάζει στις καρδιές μας. – Ο χαρακτήρας μας συχνά αποκαλύπτεται στα σκαμπανεβάσματά μας. Να είστε ταπεινοί στις βουνοκορφές. Να είστε ακλόνητοι στις κοιλάδες. Να έχετε πίστη ανάμεσα.
7. Μπερδεύουμε το “απασχολημένος” με το “παραγωγικός”. – Σε ότι δίνουμε την προσοχή μας, μεγαλώνει. Επικεντρωθείτε σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αφήστε όλα τα άλλα να φύγουν.
8. Αδιαχείριστα χρήματα δημιουργούν μόνο περισσότερα προβλήματα. – Ναι, χρειαζόμαστε χρήματα για να ζήσουμε. Κέρδισέ τα. Αποταμίευσε. Επένδυσε. Αλλά απόφυγε να σπαταλάς χρήματα που δεν έχεις κερδίσει, για να αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, για να εντυπωσιάσεις ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.
9. Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειαζόμαστε περισσότερα για να είμαστε ευτυχισμένοι – χρειαζόμαστε λιγότερα. – Όταν τα πράγματα δεν προσθέτουν στην ζωή σας, αρχίστε την αφαίρεση. Η ζωή γίνεται πολύ πιο απλή, όταν καταργήσετε την ακαταστασία (ψυχική και σωματική) που τα καθιστά όλα περίπλοκα.
10. Τα φανταχτερά gadgets συχνά μας αποπροσανατολίζουν και μας μηχανοποιούν. – Όλοι πρέπει να μάθουμε να γίνουμε και πάλι πιο ανθρώπινοι. Μην αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια. Μην κρυβόσαστε πίσω από το κινητό σας. Να χαμογελάτε πιο συχνά. Ρωτήστε κάποιον να σας πει την ιστορία του. Ακούστε.
11. Ως κοινωνία, είμαστε καταγοητευμένοι με την εξωτερική ομορφιά. – Αν όλος ο κόσμος ξαφνικά γινόταν τυφλός, πόσοι άνθρωποι θα ήταν σε θέση να δουν την ομορφιά σας; Εστιάστε μέσα σας. Γίνε όμορφος μέσα σου. Και πάντα να προσπαθείς να δεις την ομορφιά μέσα στους άλλους.
12. Οι περισσότερες μάχες που δίνουμε είναι άσκοπες – Να είστε επιλεκτικοί στις μάχες σας. Πολλές φορές η γαλήνη είναι πιο σημαντική από το να έχεις δίκιο. Δεν χρειάζεται να παρευρίσκεσαι σε όποιον τσακωμό σε καλούν
13. Κρίνουμε τους άλλους από τις πράξεις τους και τους εαυτούς μας από τις απόψεις μας. – Γίνε ένας άνθρωπος που οι άλλοι θέλουν να βρίσκονται κοντά του. Γίνε ένας άνθρωπος που οι πράξεις, τα λόγια και οι ιδέες του είναι εναρμονισμένες.
14. Δεν παίρνουμε πάντα ό, τι δίνουμε. – Θα καταλήξετε δυστυχώς απογοητευμένοι αν περιμένετε οι άνθρωποι να κάνουν πάντα για σας, ό,τι κάνετε εσείς για αυτούς. Δεν έχουν όλοι την ίδια καρδιά.
15. Δεν χρειάζεται να κατηγορούμε κάποιον συνέχεια. – Κλέψτε πίσω την δύναμή σας. Ελευθερώσετε τον εαυτό σας , προχωρήστε μπροστά και στηριχτείτε στα δικά σας πόδια. Το καλύτερο μέρος της ζωής σας θα αρχίσει την ημέρα που θα αποφασίσετε ότι η ζωή είναι δική σας. Δεν χρειάζεται να βασίζεστε σε κάποιον ή να κατηγορείτε κάποιον γι’ αυτά που δεν πήγαν καλά.
16. Είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε τον τρόπο που τα πράγματα είναι, από το να τα αφήσουμε πίσω και να αναπτυχθούμε. – Το να αφήνεις κάτι και να προχωράς σημαίνει ότι συνειδητοποιείς ότι κάποια πράγματα είναι μέρος του παρελθόντος σου, αλλά όχι μέρος του πεπρωμένου σου.
17. Αν θέλουμε τα οφέλη από κάτι στη ζωή, πρέπει να θέλουμε επίσης και το τίμημα. – Οι περισσότεροι άνθρωποι ονειρεύονται τις ανταμοιβές χωρίς τους κινδύνους. Τον θρίαμβο χωρίς τις δυσκολίες. Μην είσαι ένας από αυτούς. Η ζωή δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όταν βρείτε κάτι που θέλετε, ξεκινήστε ρωτώντας τον εαυτό σας: Τι είμαι πρόθυμος να δώσω μέχρι να το πάρω;
18. Όση πρόοδο κι αν κάνουμε, η εξέλιξη εξακολουθεί να απαιτεί ντεμοντέ εργασία. – Σε μια κοινωνία που επιδιώκει γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα, πρέπει να ξανά μάθουμε την ομορφιά της προσπάθειας, της υπομονής, και της επιμονής. Να είστε δυνατοί, να είστε παρόντες, και οικοδομήστε θετικές καθημερινές τελετουργίες.
19. Ποτέ δεν αισθανόμαστε 100% έτοιμοι όταν προκύπτουν εξαιρετικές ευκαιρίες. – Οι περισσότερες μεγάλες ευκαιρίες στην ζωή μας, μας αναγκάζουν να αναπτυχθούμε συναισθηματικά και πνευματικά. Μας αναγκάζουν να τεντώσουμε τους εαυτούς μας και τις ζώνες ασφαλείας μας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αισθανόμαστε εντελώς άνετοι από την αρχή. Και όταν δεν αισθανόμαστε άνετα, δεν αισθάνονται έτοιμοι.
20. Η ζωή μας μπορεί να τελειώσει ανά πάσα στιγμή. – Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι θα πεθάνουμε. Και είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάξουμε την διάρκεια της ζωής μας από ό, τι είναι να αλλάξουμε το βάθος της. Πόσο βαθιά λοιπόν θα πάμε σήμερα; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Επειδή έτσι όπως περνάμε τις μέρες μας, περνάμε και την ζωή μας.
Τελευταίες σκέψεις
Η ζωή είναι σκληρή μερικές φορές. Υπάρχουν τόσα πολλά που απλά δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά θα πρέπει να αφήσουμε την αντίστασή μας να ΦΥΓΕΙ. Μην αφήνετε αυτό που είναι έξω από τον έλεγχό σας να παρεμβαίνει σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε. Δώστε προσοχή. Να είστε παρόντες. Επικεντρωθείτε στα μικρά βήματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα, και κάντε τα! Μην μετανιώνετε. Μην κοιτάτε πίσω.
Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ακριβώς βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα, αλλά αυτό είναι που κάνει το ταξίδι κάθε μέρα ενδιαφέρον και συναρπαστικό – αυτό είναι που κάνει το σήμερα τόσο ισχυρό. Όλα είναι πιθανά!

loading...