«Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 20 ΑΙΩΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ



Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Μια τοποθέτησή μου με αφορμή το κείμενο: 

«ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΙΟΝΙΑ ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΌΛΟ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ

ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ ΜΑΖΩΝ»

Η Εκκλησία υπάρχει για να φέρει τον άνθρωπο προς την θέωση σώζοντάς τον, δηλαδή καθιστώντας τον σώον, πλήρη και επί της γης  λειτουργεί με συγκεκριμένη και ορατή μορφή.

Με το δεδομένο αυτό η Εκκλησία και η δομημένη διαχρονικά από τον άνθρωπο Κοινωνία (Κράτος)  είναι δύο οντότητες ενάντιες μεταξύ τους, αφού η μία λειτουργεί με βάση την διακονία ενώ η άλλη με βάση την εξουσία και γι΄αυτό είναι εντελώς ξένες και πολύ απομακρυσμένες.  

Αυτές είναι οι δύο κύριοι, διά τούς οποίους, λέγει ο Χριστός, ότι είναι αδύνατον να υπηρετεί κάποιος συγχρόνως. 

 Έτσι η πρώτη κοινότητα πιστών αυτοπροσδιορίστηκε  με την λέξη “εκκλησία” για να δηλωθεί αυτός ο καινούργιος τρόπος κοινωνικών σχέσεων στον αντίποδα εκείνων που υπήρχαν θεσμοθετημένες στην τότε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

 Σημειώνω και πάλι με έμφαση ότι αντί της εξουσίας που εκδηλώνεται με  τον εξαναγκασμό, η Εκκλησία υιοθέτησε την διακονία που εκδηλώνεται με την πειθώ και την αγάπη.

Η πρώτη αυτή Εκκλησία του Χριστού, αυτοδίκαια και αυτόνομα από κάθε εξουσία, δημιούργησε δικούς της θεσμούς.  Την “διακονία του λόγου”, την “διακονία των τραπεζών”, τα μυστήρια του βαπτίσματος, της “θείας ευχαριστίας”, την  “ομοθυμαδόν” λήψη αποφάσεων, την κοινή προσευχή και την  κοινοκτημοσύνη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...