Ένα άρθρο του 2018 που σκορπά ΤΡΟΜΟ για το σήμερα

 

«Οι μεγάλες φαρμακευτικές ΘΕΛΟΥΝ το DNA σας»! 

Με συμμετοχή Pfizer, Astrazeneca και άλλων γνωστών εταιρειών που συμμετέχουν στo πρόγραμμα του σημερινού μαζικού εμβολιασμού για τον COVID

Ένα άρθρο του 2018, πριν προσφερθούν μαζικά τα mRNA εμβόλια, τα οποία επιστήμονες κατηγορούν πως παρεμβαίνουν στον γενετικό κώδικα, ισχυρίζεται πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θέλουν το DNA των ανθρώπων. Προφανώς σύμπτωση ή θεωρία συνωμοσίας, καθώς οι κρατικοί επιστήμονες διαβεβαιώνουν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Αναφέρει το άρθρο:

Η συμφωνία 300 εκατομμυρίων δολαρίων της 23andMe με την GlaxoSmithKline είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η 23andMe σχεδίαζε πάντα να πουλήσει την πρόσβαση στο DNA των πελατών της — γεγονός που δεν το κράτησε ακριβώς μυστικό.

Όταν η υπηρεσία δοκιμών DNA της εταιρείας ξεκίνησε το 2007, το Wired ανέδειξε την προσπάθειά του να συγκεντρώσει έναν «θησαυρό δεδομένων … για να προωθήσει την έρευνα» ως «βασικό μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου 23andMe». Οι συνιδρυτές Anne Wojcicki και Linda Avey είπαν ευθέως στο San Francisco Chronicle ότι η πώληση σετ δεδομένων ήταν μόνο το πρώτο βήμα. «Το μακρύ παιχνίδι εδώ δεν είναι να βγάλεις χρήματα από την πώληση αυτών των σετ, αν και τα σετ είναι απαραίτητα για την λήψη των δεδομένων βασικού επιπέδου», είπε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της 23andMe στην Fast Company το 2013. «Μόλις έχετε τα δεδομένα, [η εταιρεία] γίνεται στην πραγματικότητα η Google της εξατομικευμένης υγειονομικής περίθαλψης».

Έτσι , η ανακοίνωση, ότι η GlaxoSmithKline επενδύει 300 εκατομμύρια δολάρια στο 23andMe και χρησιμοποιεί τα μη ταυτοποιημένα, συγκεντρωτικά δεδομένα πελατών της εταιρείας DNA για την έρευνα φαρμάκων, είναι σύμφωνη με το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο. 

Οι πελάτες της 23andMe μπορούν να εξαιρεθούν από την χρήση των δεδομένων τους στην έρευνα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των 5 εκατομμυρίων πελατών της έχει επιλέξει να μην εξαιρεθεί.

Η συμφωνία έρχεται σε μια στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες αναζητούν ολοένα και περισσότερο DNA για νέες ιδέες φαρμάκων. Το 2015, η 23andMe ανακοίνωσε την πρώτη της συνεργασία με μια φαρμακευτική εταιρεία — στην οποία θα μελετούσε την νόσο του Πάρκινσον με την Genentech. Η συμφωνία φέρεται να ήταν μόλις η πρώτη από τις δέκα εκείνη την εποχή, σύμφωνα με το Forbes . Το 23andMe έχει επίσης δημοσιεύσει έκτοτε μελέτες με επιστήμονες από τις Pfizer, Janssen και GlaxoSmithKline.

Αλλού στον κόσμο, η ισλανδική βιοφαρμακευτική εταιρεία deCODE έχει αναλύσει την αλληλουχία πάνω από το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού της Ισλανδίας για να εντοπίσει γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες. Η deCODE εξαγοράστηκε από την Amgen και στη συνέχεια την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία WuXi το 2015 . Μια κοινοπραξία έξι μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών —AbbVie, Alnylam, AstraZeneca, Biogen, Pfizer και Regeneron— πληρώνουν για την αλληλουχία όλων των γονιδίων από 500.000 συμμετέχοντες στην UK Biobank , με αντάλλαγμα την αποκλειστική πρόσβαση στα δεδομένα για 12 μήνες. (Το 23andMe χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται γονότυπος για τον εντοπισμό 600.000 θέσεων στο γονιδίωμα, αλλά επίσης αναλύει πλήρως την αλληλουχία των γονιδίων.) Η Regeneron συνεργάστηκε επίσης με το σύστημα υγείας Geisinger της Πενσυλβάνια για την αλληλουχία 250.000 ασθενών της .

Η ιδέα είναι να αξιοποιηθούν μεγάλα σύνολα δεδομένων για να βρεθούν άτομα με ασυνήθιστες μεταλλάξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε στόχους για νέα φάρμακα. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι ένα γονίδιο που ονομάζεται PCSK9 , το οποίο οι επιστήμονες στο Τέξας βρήκαν τυχαία όταν μελέτησαν άτομα με ασυνήθιστα υψηλή και ασυνήθιστα χαμηλή χοληστερόλη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες έσπευσαν να ερευνήσουν την ανακάλυψη, αναπτύσσοντας ενώσεις που μπορούν να στοχεύσουν το PCSK9 για να μειώσουν την χοληστερόλη. Τα φάρμακα που προέκυψαν δυσκολεύτηκαν να αποκτήσουν έδαφος στην αγορά. Οι επικριτές λένε ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά για να δικαιολογήσουν το υψηλό κόστος τους .

Η ιδέα ότι οι πελάτες πληρώνουν για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του DNA τους, μόνο για να τους πουληθούν πίσω τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν από αυτά τα δεδομένα, έχει πυροδοτήσει κάποιες αντιδράσεις κατά της συμφωνίας 23andMe και GlaxoSmithKline.

Εάν έχετε επιλέξει προηγουμένως να συμμετάσχετε στην έρευνα 23andMe και αποφασίσετε να εξαιρεθείτε, τα δεδομένα σας δεν θα συμπεριληφθούν σε νέες μελέτες που ξεκινούν σε περισσότερο από 30 ημέρες αργότερα, ωστόσο θα παραμείνουν σε συνεχείς μελέτες με εταιρείες φαρμάκων. Νωρίτερα φέτος, η δημοσιογράφος του Bloomberg , Kristen Brown προσπάθησε να διαγράψει το DNA της από το 23andMe, αλλά αυτό ήταν σχεδόν αδύνατο εν μέρει επειδή, έγραψε, «Συμφώνησα να συνεισφέρω τις πληροφορίες μου στην έρευνα και η εταιρεία δεν μπορούσε να τις ανακαλέσει από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.”

Από το 2015, το τεστ DNA έχει γίνει πολύ πιο mainstream. Το 23andMe έχει προσθέσει εκατομμύρια πελατών, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρονται για την γενετική τους καταγωγή και λιγότερο για την γενετική των ασθενειών. Έτσι δημιουργούν μια βάση δεδομένων αφενός με πελάτες που ενδιαφέρονται για την γενετική των ασθενειών και μετά την πουλάνε σε φαρμακευτικές εταιρείες, αφετέρου από ανθρώπους που θέλουν απλώς να μάθουν από πού προέρχονται οι πρόγονοί τους (σ.σ. Άραγε όλα αυτά τα δεδομένα βοήθησαν στα νέα εμβόλια που προσφέρθηκαν μαζικά στους ανθρώπους;;;).

loading...