Μισθολόγιο στρατιωτικών: Αυτοί είναι οι Ίκαροι των 150 ευρώ!

Μισθολόγιο στρατιωτικών: Οι Ίκαροι των 150 ευρώ, πέρασαν την πόρτα της Σχολής. Οι αντίστοιχοι μαθητές στην Αστυνομία αμείβονται με 350 ευρώ!


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Παρακολουθήσαμε χθες στην εκπομπή “Με Αρετή και Τόλμη” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στα νέα παιδιά που θα γίνουν οι αυριανοί μαχητές στο Αιγαίο.

Ο φακός κατέγραψε την στιγμή που οι επιτυχόντες περνούσαν το κατώφλι της σχολής που ονειρεύτηκαν: Της Σχολής Ικάρων. Δείτε το ρεπορτάζ, γιατί αυτά τα παιδιά αξίζουν την προσοχή μας.

Μια προσοχή όμως που δεν δίνει η πολιτεία. Αυτοί είναι οι πρώτοι Ίκαροι των 150 ευρώ, καθώς είναι οι πρώτοι που μπαίνουν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Κι επειδή το πρώτο διάστημα οι επιπτώσεις δεν ήταν κατανοητές, γιατί δεν ήταν “χειροπιαστές” μπαίνουμε στην περίοδο που θα γίνουν αντιληπτές.

Οι αυριανοί πιλότοι, που θα μάθουν κατά τη διάρκεια της 4ετούς φοίτησης πώς θα ανοίγουν τα φτερά τους στο Αιγαίο, θα αμείβονται λιγότερο από τους αντίστοιχους μαθητές της Σχολής Αστυφυλάκων!
Τι προβλέπει ο νόμοςΜε τις διατάξεις του ν.4472/2017, Κεφάλαιο Β του Μέρους ΣΤ, τροποποιήθηκε το μισθολόγιο των στελεχών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και των αντίστοιχων μαθητών που φοιτούν στις παραγωγικές Σχολές – Στρατιωτικά Ιδρύματα των Σωμάτων αυτών. Ειδικότερα, η μισθολογική κατάταξη των προαναφερομένων μαθητών έχει ως κάτωθι:


1. Ενόπλων Δυνάμεων:

α. Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το 10% του Μισθολογικού Κλιμακίου 25 της Α’ Κατηγορίας (157,50 €).
β. Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το 8% του Μισθολογικού Κλιμακίου 17 της Β΄ Κατηγορίας (118,80 €).


2. Σωμάτων Ασφαλείας:

α. Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μισθολογικού Κλιμακίου 28 της Β΄ Κατηγορίας (325,05 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μισθολογικού Κλιμακίου 28 της Β΄ Κατηγορίας (344,75 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.
β. Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μισθολογικού Κλιμακίου 35 της Α’ Κατηγορίας (623,70 €) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μισθολογικού Κλιμακίου 35 της Α’ Κατηγορίας (646,80 €) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μισθολογικού Κλιμακίου 35 της Α΄ Κατηγορίας (669,90 €) κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.
γ. Μαθητές που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που αντιστοιχεί στον εκάστοτε βαθμό που κατέχουν.Πέραν των παραπάνω αποδοχών, στους μαθητές καταβάλλεται η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4354/2015 και κανένα άλλο επίδομα, από αυτά που δικαιούνται τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ήτοι το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης, η ειδική αποζημίωση για εργασία πέραν του πενθημέρου, η ειδική αποζημίωση για νυχτερινή απασχόληση και το μηνιαίο επίδομα παραμεθορίων Νομών.

Όπως διαπιστώνουμε, παραπάνω μαθητές κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, θα λαμβάνουν αρκετά χαμηλές αποδοχές, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που έχουν τα εν λόγω Ιδρύματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Σχολές της χώρας (ΑΕΙ-ΑΤΕΙ) που δε χορηγούν κάποιο χρηματικό ποσό.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε, ότι κάποιοι από τους παραπάνω μαθητές, εκτελούν και πρακτική άσκηση (π.χ. Αστυνομικοί), όπου εκεί τα ανωτέρω ποσά δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, αφού βρίσκονται εκτός των Σχολών τους.


Περιμένουν υπουργική απόφαση για εκτός έδρας στους μαθητές της Αστυνομίας


Οι γονείς κυρίως καλούνται σε αυτή την περίπτωση να συμβάλουν στο εισόδημα των μαθητών, προκειμένου να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πολυπληθέστερη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ), ανέδειξε το πρόβλημα αυτό και φαίνεται να επιλύεται, αφού το ένα από τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία έχει ήδη υπογράψει την Κ.Υ.Α. και αναμένεται η υπογραφή του άλλου.

Η εν λόγω Κ.Υ.Α., σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, έχει ως σκοπό να αυξήσει τις ημέρες που δικαιολογούν οι μαθητές εκτός έδρας αποζημίωση, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Βέβαια, ακόμα, δεν έχει επαληθευτεί, αν η αναμενόμενη Κ.Υ.Α. θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των μαθητών που εκτελούν πρακτική άσκηση.Εντούτοις, όταν οι παραπάνω μαθητές εξέλθουν από τις Σχολές τους, τότε θα αντιληφθούν ότι οι αποδοχές τους δεν είναι αυτές που αρμόζουν στα ιδιαίτερα και επικίνδυνα καθήκοντά τους. Παράλληλα, θα διαπιστώσουν, ότι οι ομοιόβαθμοί τους, ιδίων κατηγοριών και μισθολογικών κλιμακίων, που εξήλθαν από τις Σχολές τους πριν την εφαρμογή του ν.4472/2017, ήτοι μέχρι την 31-12-2016, λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες αυτών, λόγω της περιβόητης «προσωπικής διαφοράς» του άρθρου 155 του εν λόγω νόμου που τους καταβάλλεται.

Πραγματικά, είναι απορίας άξιο, το τι ήθελε να επιτύχει ο νομοθέτης, με τη δημιουργία μονίμων στελεχών πολλαπλών ταχυτήτων;

Πόσο άστοχο και άκαιρο μπορεί να είναι μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία από την Κυβέρνηση, όταν βλέπουμε καθημερινά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, τις αναταραχές στην περιοχή των Βαλκανίων, την τρομοκρατία που καλπάζει στην Ευρώπη, αλλά και τις πρόσφατες φωτιές στη χώρα μας που μπορεί και να μην είναι από φυσικά αίτια;;

Γιατί η Κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της ούτε στο ελάχιστο τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνει τους ενστόλους;


http://www.armyvoice.gr
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. με 150 ευρα ουτε χαρτινο αεροπλανακι δεν πετας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΤΩΝ Ε.Δ ΣΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Α ΡΕ ΑΡΧΗΓΙΣΚΟΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΙΚΑΡΟΥΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΑΣ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ. ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ. ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΤΕ ΤΟ ΣΩΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. «Δυστυχία σου Ελλάς με τα τέκνα που γεννάς! Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί προδότες βγάζεις τώρα;» Ένα άσχετο και ανίκανο «μπουλούκι» πολιτικών, στενόμυαλοι υπουργοί και βουλευτές, ελεεινοί υπηρέτες ντόπιων και ξένων συμφερόντων, κυνικοί, δειλοί αριβίστες, η τέλεια ενσάρκωση μιας επικίνδυνης και αξιολύπητης μετριότητας ορίζει τις τύχες αυτής της χώρας. Οι “βομβαρδισμοί” των μέτρων θα σταματήσουν γιατί δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο πια.
   Ήρθε η ώρα η προετοιμασμένη από καιρό χώρα, να πεθάνει και να αναστηθεί.

   Διαγραφή
 4. ΟΡΑΤΗ ΔΙΑ ΓΥΜΝΟΥ ΟΘΑΛΜΟΥ Η ΕΚ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΑΞΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ Ε.Δ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΥΦΛΟΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΣΚΟΠΙΜΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ Ε.Δ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΡΥΦΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ειναι δυσεξηγητη η λαγνεια και το κολλημα μερικων με τους ενστολους....Δηλαδη κυρια αρθρογραφος ολου του κοσμου τα παιδια που σπουδαζουν και πανε στα ΑΕΙ στα ΤΕΙ κλπ χωρις οι γονεις τους να εχουν καποια βοηθεια ειναι παιδια ενος κατωτερου θεου??ΓΙΑΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΤΕ!Ξαναρωτω για να το εμπεδωσουμε ολοι καλυτερα γιατι μπορει να κουφαθουμε!!Δηλαδη οι φοιτητες και οι φοιτητριες που σπουδαζουν με εξοδα αποκλειστικα των οικογενειων τους ειναι εξω απο την οπτικη σου κυρια αρθρογραφος????Αυτο μας λες??

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]