Τα 15 μεγαλύτερα πράγματα πάνω στον πλανήτηΥπήρχαν περίοδοι που ο πλανήτης μας κατοικούταν από πλάσματα πολύ μεγαλύτερά μας, ήταν πραγματικά προϊστορικοί γίγαντες.


Όμως, ακόμη και σήμερα, η φύση μπορεί να μας εκπλήξει με τις γιγαντιαίες δημιουργίες της.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά από τα μεγαλύτερα πράγματα στον κόσμο μας

15. Σεκοϊάδενδρο το γιγαντιαίοΕίναι τα ψηλότερα δέντρα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορούν να φτάσουν τα 84 μέτρα σε ύψος και τα 8 μέτρα σε διάμετρο.

14. ΑμφικοίλιοςΕίναι το μεγαλύτερο ζώο που έζησε ποτέ στη Γη. Αυτοί οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι ζούσαν 145-161 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μπορούσαν να φτάσουν τα 58 μέτρα σε μήκος και ένας από τους σπονδύλους τους άγγιζε τα 2,5 μέτρα.

13. ΤιτανοβόαςΕίναι στενός συγγενής του βόα, αλλά πολύ μεγαλύτερος. Ζούσε 58-61 εκατομμύρια χρόνια πριν και μπορούσε να φτάσει τα 13 μέτρα σε μήκος. Ένας δικτυωτός πύθωνας του σήμερα, μπορεί να αγγίζει μόλις τα 7,5 μέτρα.

12. ΤζάκφρουτΕίναι το μεγαλύτερο φρούτο που μεγαλώνει σε δέντρο στον κόσμο. Μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά σε μήκος και τα 50 εκατοστά σε διάμετρο.

11. ΑρτζεντάβιςΖούσε 5-8 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά στην ιστορία του πλανήτη. Το άνοιγμα των φτερών του μπορούσε να αγγίξει τα 7 μέτρα και τρεφόταν με τρωκτικά.

10. Σπήλαιο Χανγκ Τιεν Ντουόνγκ (Η σπηλιά του παραδείσου)Μία από τις σπηλιές του εθνικού πάρκου Να-Κε Μπανγκ του Βιετνάμ, θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο όμορφη σπηλιά του κόσμου. Το μεγαλύτερο δωμάτιο έχει περισσότερο από 5 χιλιόμετρα σε μήκος, 200 μέτρα σε ύψος και 150 μέτρα σε πλάτος.

9. ΡαφλέσιαΕίναι το μεγαλύτερο λουλούδι στη Γη. Μπορεί να αγγίξει τα 100 εκατοστά σε διάμετρο και είναι γνωστή για τη μυρωδιά της, που μοιάζει με σάπιο κρέας.

8. ΜεγαλόκεροςΈκανε την εμφάνισή του 2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Όταν τα δάση ξεκίνησαν να εξαπλώνονται σε ανοιχτούς χώρους, άρχισαν να εξαφανίζονται, επειδή τα μεγάλα τους κέρατα -πάνω από 5 μέτρα σε πλάτος- δεν τους επέτρεπαν να κινηθούν ανάμεσα στα πυκνά κλαδιά.

7. Μύκητας χούμονγκουςΤο μελένιο μανιτάρι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη. Καλύπτει 8,4 τ.χλμ. του Εθνικού Δάσους Μαλέρ του Όρεγκον και κρύβεται κυρίως κάτω από το έδαφος.

6. ΜερόστομοΕίναι το μεγαλύτερο αρθρόποδο. Μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 2,5 μέτρα και ζούσε 248-510 εκατομμύρια χρόνια πριν.

5. Μεγάλος Κοραλλιογενής ΎφαλοςΕίναι η μεγαλύτερη κατασκευή χτισμένη από ζωντανούς οργανισμούς. Βρίσκεται στη Θάλασσα των Κοραλλιών, επεκτείνεται σε πάνω από 2.300 χιλιόμετρα, σε μια περιοχή περίπου 344.400 τ.χλμ.

4. Κοντοπρόσωπη αρκούδαΌταν σηκωνόταν στα πίσω πόδια, μπορούσε να αγγίξει τα 4,5 μέτρα σε ύψος. Με τα πανίσχυρα σαγόνια της, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα θηλαστικά που έζησαν στη Γη κατά τη διάρκεια των παγετώνων. Εξαφανίστηκαν πριν 14.000 χρόνια.

3. ΓιγαντοπίθηκοςΉταν ο μεγαλύτερος πίθηκος όλων των εποχών και ζούσε 1 εκατομμύριο χρόνια πριν. Δεν μπορούν να βγουν σίγουρα συμπεράσματα, γιατί υπάρχουν λίγα απομεινάρια. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έφτανε τα 4 μέτρα σε ύψος, τα 550 κιλά σε βάρος και τρεφόταν κυρίως με μπαμπού.

2. ΚέτζαλκουοτλΖούσε 66-68 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ήταν ο μεγαλύτερος πτερόσαυρος και το μεγαλύτερο ιπτάμενο ζώο στην ιστορία του πλανήτη. Το άνοιγμα των φτερών του άγγιζε τα 12-15 μέτρα και τρεφόταν με κουφάρια και μικρά σπονδυλωτά.

1. Γαλάζια φάλαιναΕίναι το μεγαλύτερο ζώο που ζει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Φτάνει τα 33 μέτρα σε μήκος και τους 150 τόνους σε βάρος. Τη δεκαετία του 1960, είχαν απομείνει μόλις 5.000. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 10.000 και το να τις βλέπεις στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι ένα υπέροχο θέαμα.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :