Πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου δύναται να απαλλάξει τους 106 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που αντέγραψαν

Η αντιγραφή μη πρωτότυπων εργασιών επιτρέπεται σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου – η οποία δύναται να απαλλάξει τους 106 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που αντέγραψαν.


Δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου απάλλαξε καθηγητή Ελληνικού πανεπιστημίου από τις κατηγορίες για λογοκλοπές εργασιών φοιτητών και επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του καθηγητή επειδή έκρινε ένοχο για συκοφαντική δυσφήμιση τον φοιτητή του που κατήγγειλε τις παρατυπίες.

Η απόφαση δέχτηκε ότι ο καθηγητής, κατ' επανάληψη και είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλα μέλη ΔΕΠ, δανείστηκε και δημοσίευσε στοιχεία από εργασίες φοιτητών χωρίς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο έργο και τα ονόματα των φοιτητών:
«σε εκτέλεση της [προφορικής] συμφωνίας τους» η δημοσιευμένη εργασία «περιέχει ενσωματωμένο τμήμα της μεταπτυχιακής εργασίας»
αλλά έκρινε ότι η εργασία του φοιτητή
«δεν υπάγεται στην έννοια του προστατευόμενου από την έννομη τάξη πνευματικού έργου λόγω έλλειψης του στοιχείου της πρωτοτυπίας».

Πρωτοτυπία

Το δικαστήριο θεωρεί ως μη πρωτότυπες τις εργασίες τις οποίες
«οποιοσδήποτε τρίτος με την ίδια επιστημονική κατάρτιση, ο οποίος θα ενεργούσε υπό τις ίδιες συνθήκες και με τον ίδιο σκοπό, θα κατέληγε κατά λογική πιθανολόγηση αρχικά στα ίδια αποτελέσματα και στη συνέχεια στα ίδια συμπεράσματα».

Με βάση τον ορισμό του δικαστηρίου, η ίδια η απόφαση δεν είναι πρωτότυπη αφού κάποιος τρίτος μάλλον δε θα κατέληγε στα ίδια συμπεράσματα, ενώ οι περισσότερες εργασίες στα μαθηματικά όπως η εργασία των 106 φοιτητών δεν θα κρίνονταν ως πρωτότυπες αφού οποιοσδήποτε τρίτος θα κατέληγε στα ίδια αποτελέσματα και συμπεράσματα.

Αντίθετα, το λεξικό ορίζει ως πρωτότυπη μια εργασία η οποία "έγινε πρώτη" και έστω και εάν δεν είναι παντελώς διαφορετική από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν συμπίπτει ωστόσο με τις προϋπάρχουσες. Στην δε επιστημονική κοινότητα η επαναληψιμότητα των αποτελεσμάτων μιας έρευνας από μια επόμενη είναι στοιχείο που καταδεικνύει την εγκυρότητα της πρωτότυπης έρευνας. Παρόμοια ο εσωτερικός κανονισμός του ιδίου ΑΕΙ διευκρινίζει ότι ειδικά οι μεταπτυχιακές εργασίες πρέπει να διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους και ότι αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του/της υποψηφίου/-ας.

Αντιγράψτε ελεύθερα;

Η απόφαση αυτή δύναται να απαλλάξει τους 105 από τους 106 φοιτητές του Παν/μιου Πατρών από τις αντίστοιχες κατηγορίες για λογοκλοπή, καθώς νομιμοποιεί την αντιγραφή από μέλη ΔΕΠ εργασιών φοιτητών οι οποίες δεν είναι πρωτότυπες. Κατ’ επέκταση, και οι ίδιοι οι φοιτητές μπορούν με προφορική άδεια ή η συμφωνία (αγορά;) να αντιγράφουν μη πρωτότυπες εργασίες τρίτων ή συμφοιτητών τους καθώς αυτό δεν αποτελεί κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων - ούτε λογοκλοπή.

Με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφτεί τις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, να αντιγράψει το κείμενο και τα δεδομένα πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών φοιτητών και να τις δημοσιεύσει ως μοναδικός συγγραφέας τους.

Ν. Κ.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. ΕΔΩ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ,ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ,ΝΑΡΚΟΕΜΠΟΡΟΙ,ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΟΝΟΨΥΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ,ΣΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ 106 ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΩΤΕΡΩ. ΕΔΩ ΜΙΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΚΑΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑΣΟΥ ΑΛΚΟΓΟΚΛΑΝΑ ΣΕ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΡΟΜΙΝΑ ΚΛΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟΟ 2005 ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 8 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΕΠΙΑΙΑΝ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΜΕ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40 ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΞΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΑΣΜΕΝΤΝ ΨΩΦΟΔΕΞΙΑ Η ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΚΙΤΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡ ΑΜΕΣΟΥ ΑΠΕΛΛΑΣΕΩΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΟΝ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΑΘΡΑ ΘΑ ΚΑΘΗΣΕΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΣΕ ΕΝΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΜΕ ΝΑΥΛΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΦΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΟΜΩΣ ΝΑ το κανει? και τους πειραξαν οι φοιτητες που ενταξει δεν λεμε οτι ητανε σωστο και αυτο που κανανε αλλα και γι'αυτο ολοι οι κοπροπολιτικοι ειναι υπευθυνοι. τακουσες κοντονιεσκου? ετσι θα αδειασεις ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΛΒΑΝΙΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φωτιά και τσεκούρι σε όλους τους πούστηδες

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]