ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ Εξακολουθεί ο “βιασμός” των συνταξιούχων…

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

Μαζί με το νομικό γραφείο του δικηγόρου, Καθηγητή ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παναγιωτόπουλου ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα κατά του διοικητικού προστίμου που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους συνταξιούχους άνω των 60 ετών και οι οποίοι δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν κατά του Covid19!

Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοστάτησε η καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερη Ώρα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα άρθρων μου, αλλά και με την επί ημέρες δημοσίευση της εξουσιοδότησης προς το νομικό γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου προκειμένου να προβεί σε νόμιμες ενέργειες και την οποία οι συνταξιούχοι συμπλήρωναν με τα προσωπικά τους στοιχεία και ακολούθως λάμβαναν γνησιότητα της υπογραφής τους από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους!

Ήταν τόσο αθρόα μάλιστα η συμμετοχή των συνταξιούχων, που ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας μου αποκάλυψε, ότι αυτό δεν είχε ποτέ συμβεί στα 40 χρόνια ύπαρξης της εφημερίδας, αφού επί πολλές ημέρες “έσπασαν” τα τηλέφωνα στο τηλεφωνικό της κέντρο!

Τους ταράξαμε στη νομιμότητα…

Ως γνωστόν η επιβολή του άρχισε από τις 15 Ιανουαρίου και διήρκησε μέχρι τις 15 Απριλίου! Βεβαιωμένο πρόστιμο δηλαδή, 300 ευρώ! Το οποίο εντεταλμένο όργανο για την είσπραξη είναι η ΑΑΔΕ!

Όμως περί τα τέλη Μαρτίου 2022 ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωνε ότι από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου!

Η Αίτηση Ακυρώσεως, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά των Υπουργού Υγείας, Οικονομικών, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Επικρατείας, του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ, κατατέθηκε στις 19 Απριλίου 2022

Είχε προηγηθεί εξώδικο προς όλα τα εμπλεκόμενα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής!

Ακολούθως η Πρόεδρος του Γ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σύμφωνα με τις διατάξεις… όρισε δικάσιμο για την αίτηση ακυρώσεως που άσκησαν οι συνταξιούχοι την 21η Οκτωβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 και όρισε Εισηγητή τον Εφέτη κ. Ζαμπετίδη Παύλο X. και παρήγγειλε:

Να ανακοινωθεί η δικογραφία στον κ. Εισηγητή.

Να κοινοποιηθεί η πράξη αυτή, μαζί με αντίγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως:

Α) Στον Υπουργό Υγείας, Β) Στον Υπουργό Οικονομικών, Γ) Στον Υπουργό Επικρατείας, Δ) Στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ε) Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με την παράκληση να διαβιβάσουν απευθείας στον κ. Εισηγητή, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει το άρθρο 23 του κωδ. π.δ. 18/1989:

α) Όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα,

β) έκθεση με τις απόψεις τους στην οποία να διευκρινίζεται με σαφήνεια το πραγματικό μέρος καθενός από τους προβαλλόμενους λόγους ακυρώσεως.

Την έκθεση αυτή πρέπει να την υπογράφει αρμόδιος υπάλληλος και ο νομικός σύμβουλος.

Επίσης να σημειώνεται σ’ αυτήν, πότε ακριβώς γνωστοποιήθηκε στον αιτούντα η προσβαλλόμενη πράξη!

Ο τίμιος και ηθικός αγώνας πάντα δικαιώνεται…

Μετά την παραπάνω απόφαση της Προέδρου του Γ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, έγραφα προ ημερών, πως σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θορυβήθηκε σε αφάνταστο βαθμό και επεξεργάζονταν με συσκέψεις στο Μαξίμου, την απάντηση που θα έδιναν, εν όψει μάλιστα και των εθνικών εκλογών που οσονούπω φτάνουν και στις οποίες δεν θα βρουν την ψήφο των συνταξιούχων!

Και η απάντηση ήρθε μέσω του πλέον φιλοκυβερνητικού Μέσου, τον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ, όπου ο Θάνος Πλεύρης προανήγγειλε την κατάργηση του προστίμου για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχουν τα πρόστιμα:

«Κοιτάμε συνολικά το θέμα των προστίμων… Σίγουρα για όσους έχουν εμβολιαστεί θα διαγράφουν τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα ήταν ένας θεσμός που πέτυχε, και δεν υπάρχει λόγος πια να υπάρχει, θα δούμε το θέμα των προστίμων συνολικά».

Ωστόσο μέχρι σήμερα τα πρόστιμα σε όσους δεν τα πλήρωσαν εξακολουθούν να “φαίνονται” στο σύστημα!

Είμαστε όμως σίγουροι ότι τελικά η κυβέρνηση θα ανακαλέσει οριστικά αυτό το εκβιαστικό – φασιστικό μέτρο και θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα ποσά και σε όσους πλήρωσαν!

Συμπέρασμα:

Υπάρχει δικαίωση, όταν υπάρχει δίκαιος αγώνας του λαού κατά αντικοινωνικών κυβερνητικών μέτρων!

Μεθοδεύτηκε από την κυβέρνηση η αναβολή της εκδίκασης;

Κι ενώ περιμέναμε την εκδίκαση της υποθέσεως την 21η Οκτωβρίου 2022, μάθαμε πως δόθηκε αναβολή αυτής της εκδίκασης του διοικητικού προστίμου, προφανώς γιατί οι υπεύθυνοι των Διοικήσεων και των Υπουργείων δεν έστειλαν αυτά που τους ζήτησε η Δικαστής!

Έτσι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με αναγραφή του στο οικείο έκθεμα αναβάλλει την εκδίκαση, των από 19/4/2022 Αιτήσεων Ακυρώσεως σχετικά με την επιβολή διοικητικών προστίμων σε μη εμβολιασμένους κατά της COVID-19!

Το δικαστήριο αναβάλλει οίκοθεν την εκδίκαση, επειδή η Διοίκηση δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε κατάθεση των απόψεών της και των σχετικών εγγράφων προς υποστήριξη αυτών, όπως τούτο έχει ζητηθεί από την Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με το από 23/6/2022 έγγραφό της. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εκδίκαση της υπόθεσης στις 21/10/2022 και για το λόγο αυτό αναβλήθηκε η εκδίκαση με ορισμό νέας ημερομηνία εκδίκασης των υποθέσεων στις 20 Ιανουαρίου 2023!

Ελπίζουμε οι Διοικήσεις και τα Υπουργεία κατά των οποίων είναι οι Αιτήσεις Ακυρώσεως, να στείλουν εγκαίρως τις απόψεις και τα στοιχεία, που αναμένει το Δικαστήριο, προκειμένου να προβεί στην εκδίκαση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα ταλαιπωρήσουν άλλο τους πολίτες και με αυτόν τρόπο!

Πλησιάζει η ώρα που οι συνταξιούχοι θα δώσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Όμως αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταστεί πλέον εχθρός της κοινωνίας, εχθρός των συνταξιούχων!

Δείτε παρακάτω το ΔΤ που εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ) στις 12 Οκτωβρίου 2022, με θέμα:

“Αυξήσεις στις συντάξεις και άλλα… ανέκδοτα. Η αυτογελοιοποίηση του Χατζηδάκη συνεχίζεται.”:

Οι συνταξιούχοι, από το μεσημέρι της Τρίτης 11 Οκτωβρίου, όταν ενημερώθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τις αυξήσεις που θα λάβουν, πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, είναι τρεις οι αυξήσεις! Ετοιμάζονται να ράψουν εσωτερική τσέπη στο… τρύπιο κοστούμι τους, για να βάλουν εκεί τα πολλά χρήματα που θα λάβουν.

Ας είμαστε όμως στοιχειωδώς σοβαροί. Ας δούμε με συμπάθεια, έναν Υπουργό σε αποδρομή. Έναν πολιτικό που σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου Εργασίας, επενδύει μόνο στην επικοινωνιακή προπαγάνδα. Μόνο στην υπερβολή και στην εκμετάλλευση της μιντιακής ασυλίας που του παρέχουν τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης.

Όμως ως εδώ. Τέλος η κοροϊδία κύριε Χατζηδάκη. Οι συνταξιούχοι οφείλουν να μάθουν την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που φυσικά θα την διαπιστώσουν και στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους από την 1η του νέου έτους, ή μάλλον από τους πρώτους μήνες της Άνοιξης. Όμως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων θα τους ενημερώσει “εδώ και τώρα” για να καταρριφθεί η επικοινωνιακή “φούσκα” γύρω από τις αυξήσεις.

Έχουμε και λέμε:

Με βάση την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, 1.682.116 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που θα κυμανθούν στο 7% περίπου. Από το σύνολο των 2.613.747 συνταξιούχων που αναφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι εκτός διαδικασίας θα μείνουν 931.631 άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 35,64% των συνταξιούχων ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ, από αυτές τις αυξήσεις. Άρα ο ένας στους τρεις. Όπως ακριβώς έχει υποστηρίξει εδώ και μήνες το ΕΝΔΙΣΥ. Η προσωπική διαφορά μια χαρά έκανε την δουλειά της. Ευχαριστούμε τον κ. Χατζηδάκη για την επιβεβαίωση!

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που το Υπουργείο Εργασίας έδωσε στην δημοσιότητα θα υπάρξουν 525.456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά, που θα δουν αυξήσεις ΜΟΝΟ από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πέρα από το τραγελαφικό του θέματος, μιας και δεν αναφέρεται πουθενά από το αρμόδιο υπουργείο, ότι η εν λόγω εισφορά που καταργείται είναι η «φορολογική», υπάρχει και το ουσιαστικό του πράγματος: Η εισφορά αυτή προσφέρει ποσά από κυμαίνονται στα επίπεδα των 2 ή των 5 ή των 8 ευρώ το μήνα, ως αύξηση. Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποιεί παράδειγμα, σύμφωνα με το οποίο το όφελος από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς είναι 66 ευρώ, ετησίως. Άρα, 5,5 ευρώ το μήνα! Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να πανηγυρίζουν για την αύξηση που θα λάβουν, όταν θα έχουν ΧΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΑ από την αύξηση 7% που τους «έφαγε» η προσωπική διαφορά! Απλώς να σημειώσουμε ότι στα 1.000 ευρώ, μια τέτοια αύξηση είναι 70 ευρώ το μήνα. Άρα οι συνταξιούχοι έχασαν 70 ευρώ, αλλά κέρδισαν… 5,5 ευρώ το μήνα!

Συγχαρητήρια κύριε Χατζηδάκη, καταφέρατε να κάνετε πάνω από μισό εκατομμύριο συνταξιούχους να γελάσουν πικρά!

Σύμφωνα με το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν άλλοι 265.367 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Είναι η λεγόμενη “τέταρτη δόση” από τις αυξήσεις που δόθηκαν με τον γνωστό “νόμο Βρούτση” (ν. 4670/2020). Πέρα από το αστείο του πράγματος, μιας και οι αυξήσεις αυτές, μόλις και μετά βίας αφορούν το 10% του συνόλου, υπάρχει και η ουσία: Όταν δόθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις, ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε επίσημα, ότι κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα των… 8 ευρώ το μήνα. Επειδή μάλιστα θα δοθεί μία δόση από αυτό το… τεράστιο ποσό, μάλλον οι “τυχεροί” συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αύξηση 1,5 – 2 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα, κύριε Χατζηδάκη.

Όπως το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας ενημερώνει, θα υπάρξουν 1.194.806 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. Πρόκειται για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, με κύριες συντάξεις από 800 ευρώ και κάτω. Μάλιστα, 265.367 εξ αυτών θα χάσουν την αύξηση των 7%, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, αλλά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Το Υπουργείο Εργασίας, έχει σπεύσει μέχρι και παράδειγμα σχετικό, να ετοιμάσει. Μόνο που λησμονεί κάτι σημαντικό: Ότι, σύμφωνα με το επίσημο παράδειγμά του, ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Με κύρια σύνταξη 560 ευρώ, ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 70 ευρώ. Η αύξηση 7% θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά αυτή στα 37 ευρώ. Άρα ο συνταξιούχος του παραδείγματος, που το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε, χάνει κάθε μήνα 33 ευρώ αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς. Άρα οι ετήσιες απώλειες είναι 396 ευρώ! Συνεπώς, ο συνταξιούχος του εν λόγω παραδείγματος θα πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος που θα λάβει έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, δηλαδή 146 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα εισέπραττε, αν έπαιρνε κανονικά την αύξησή του!

Κύριε Χατζηδάκη, ποιους δουλεύετε; Τους συνταξιούχους; Είναι ντροπή!

Το ΕΝΔΙΣΥ δεν θα σταματήσει να ζητάει:

* Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για όλους.

*Αυξήσεις πάνω από τα όρια του πληθωρισμού (12% τον Σεπτέμβριο, εκτίμηση για πάνω από 9% σε ετήσια βάση).

*Επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

*Επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους. Δεν ξεχνάμε ότι η ΝΔ κατήργησε την εν λόγω παροχή και μας στέρησε 1,1 δισ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία της πανδημίας και της ακρίβειας.

*Εδώ και τώρα καταβολή του συνόλου των αναδρομικών. Μας φάγατε πάνω από 500 εκατ. ευρώ λόγω της πρόσθετης φορολόγησης για τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά που μας δώσατε πριν από δύο χρόνια. Τώρα, μας τρώτε άλλα 2,5 δισ. ευρώ επειδή αρνείστε να δώσετε τα αναδρομικά από παράνομες περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Τα θέλουμε όλα πίσω.

Κύριε Χατζηδάκη αποτύχατε.

Το σόου προπαγάνδας που έχετε στήσει, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Οι συνταξιούχοι, που τόσο εύκολα νομίζετε ότι θα τους κοροϊδέψετε, δεν ξεχνούν.

Πλησιάζει η ώρα που θα δώσουν την απάντησή τους. Λίγο υπομονή ακόμα…

Για το Δ.Σ.: Ο Πρόεδρος Ν. Χατζόπουλος, η Γ. Γραμματέας Π. Μουρίκη!

loading...