Αντιμετώπιση της οσφυοϊσχιαλγίας με laser

Η δισκεκτομή με laser είναι μια σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της έντονης οσφυοϊσχιαλγίας που προκαλείται από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη). Είναι μια μέθοδος χωρίς υψηλό ρίσκο, καθώς δεν επέρχεται ιατρογενής κάκωση των ιστών ούτε είναι δυνατόν να προκληθεί βλάβη. Ο σκοπός αυτής της θεραπείας είναι η συρρίκνωση της προβολής ή αλλιώς της κήλης του δίσκου και η απελευθέρωση των νευρικών δομών στις οποίες ασκείται μηχανική πίεση από το δισκικό υλικό.

Πότε χρειάζεται ο ασθενής να υποβληθεί σε δισκεκτομή;

Όταν τα συμπτώματα γίνονται ανυπόφορα και παρεμποδίζουν τη λειτουργική καθημερινότητα του ασθενούς, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο έντονος πόνος και η δυσκολία στη βάδιση, είναι αυτά που σηματοδοτούν ότι ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Επίσης, στη λύση της δισκεκτομής θα πρέπει να οδηγηθούν όσοι ασθενείς δεν είδαν βελτίωση στον πόνο μετά από συμβατικές θεραπείες ή φυσιοθεραπείες.

Η διαδικασία της επέμβασης

«Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η οποία γίνεται με τοπική νάρκωση, εισάγεται μια λεπτή βελόνα στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, είτε με την καθοδήγηση ενός ειδικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος C arm είτε με το O arm (που χρησιμοποιείται στη ρομποτική χειρουργική). Όταν τοποθετηθεί η βελόνα στον πάσχοντα δίσκο, εξαχνώνεται με λέιζερ ο πυρήνας του και εξαφανίζεται η κήλη», εξηγεί ο κ. Αντώνιος Ανδρουλής, Νευροχειρουργός, Διευθυντής Γ΄ Νευροχειρουργικής Κλινικής του Μetropolitan General.
Η εξάχνωση του δισκικού υλικού της κήλης οδηγεί σε μείωση του μεγέθους και σε μείωση της ενδοδισκικής πίεσης, επομένως στην απελευθέρωση των νευρικών ριζών και ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο. Ο πόνος μειώνεται άμεσα, ενώ η επέμβαση διαρκεί από 45 λεπτά έως και μία ώρα. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινή τους ρουτίνα άμεσα.

Μετά την επέμβαση

Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, οι ασθενείς παραμένουν για περίπου 2 ώρες στο νοσοκομείο προληπτικά για παρακολούθηση και λαμβάνουν αυθημερόν εξιτήριο. Επιπλέον, θα λάβουν οδηγίες με ήπια αναλγητική αγωγή και επιστροφή στην δραστηριότητα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δισκεκτομής με Laser;

Διαρκεί από 45-60 λεπτά και η νοσηλεία είναι ολιγόωρη.

Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία υποχωρούν αμέσως.

Τα αντανακλαστικά επανέρχονται μετά το τέλος της επέμβασης.

Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαφανίζονται σε δύο εβδομάδες.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε 3-4 ήμερες στις κανονικές του δραστηριότητες.

Τα αισθητικά ελλείμματα επανέρχονται μετά από περίπου μια εβδομάδα

Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Είναι αναίμακτη και δεν απαιτεί ολική αναισθησία παρά μόνο τοπική.

loading...