Αυτός είναι το νέο αφεντικό του ISIS: Πρώην αξιωματικός του Σαντάμ και γνωστός ως Καρσές

Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τα ηνία της τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι είναι ένας πρώην αξιωματικός του Σαντάμ Χουσεϊν, ονόματι Αμπντουλά Καρντάς, γνωστός ενίοτε και ως Καρσές, που φέρεται να είχε τοποθετηθεί από τον εκλιπόντα ηγέτη του ISIS επικεφαλής των «Μουσουλμανικών Υποθέσεων» του «Ισλαμικού Κράτους», όπως αναφέρει το Newsweek.

Ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά για τον Καρντάς, αλλά φέρεται να είχε αναλάβει μια σειρά καθηκόντων από τον αλ Μπαγκντάντι πριν ο τελευταίος πυροδοτήσει τη ζώνη με τα εκρηκτικά με την οποία ήταν ζωσμένος στο κρησφύγετό του στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Αξιωματούχος είπε στο αμερικανικό περιοδικό ότι «ο αλ Μπαγκντάντι ήταν ηγετική φυσιογνωμία, αλλά δεν εμπλεκόταν στις καθημερινές επιχειρήσεις» του ISIS. «Το μόνο που έκανε ήταν να λέει “ναι” ή “όχι” σε επιχειρήσεις – δεν μετείχε στον σχεδιασμό τους».

Αμπντουλά Καρντάς – Ο αδίστακτος «Καθηγητής» του ISIS

Ο Καρντάς, αγνώστου ηλικίας, πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του αλ Μπαγκντάντι, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times. Ο Ιρακινός με το παρατσούκλι «ο Καθηγητής» έχει φήμη αδίστακτου στελέχους του ISIS και ήταν επί μακρόν ηγέτης εν αναμονή. Ήταν επίσης έμπιστος του Αμπού Αλάα αλ Άφρι – πρώην υπαρχηγού του αλ Μπαγκντάντι, που σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή με ελικόπτερα προ τριετίας. Μετά την πτώση της Μπαγκούζ, του τελευταίου αστικού προπύργιου του ISIS τον περασμένο Μάρτιο, η οργάνωση ελέγχει μόνον μερικούς θυλάκους στη Συρία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τους Times ο Καρντάς βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, αφού άλλα ηγετικά στελέχη του ISIS δεν αποκλείεται να απορρίψουν το όραμα και τη στρατηγική του για την τρομοκρατική οργάνωση. Με τα μέλη της διάσπαρτα σε πυρήνες σε μια τεράστια ερημική έκταση που εκτείνεται μεταξύ Ιράκ και Συρίας έχουν αναδυθεί τρεις φράξιες υπό Τυνησιακή, Σαουδαραβική και Ιρακινή ηγεσία. Δυνάμεις ασφαλείας των χωρών της περιοχής έχουν προειδοποιήσει ότι οι εναπομείναντες πυρήνες του ISIS είναι αρκετά ισχυροί για να εξαπολύουν επιθέσεις και έτοιμοι να καταλάβουν τυχόν κενό εξουσίας. Ο Φαντέλ Αμπό Ραγκίφ, πρώην αναλυτής της ιρακινής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, θεωρεί ότι η προαγωγή του Καρντάς στην ηγεσία της οργάνωσης μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση της εκστρατείας θανάτου του ISIS. «Δεν θα αυξηθούν οι επιθέσεις με τη νέα ηγεσία του Καρντάς, αλλά θα γίνουν πιο εξειδικευμένες. Εξακολουθούν να έχουν μεγάλη δύναμη σε εκτεταμένες εκτάσεις αν και έχουν μειωθεί τα έσοδά τους», τόνισε.

loading...